Lietuvos Caritas skelbia dar vieną paramos Ukrainai akciją: kviečia aukoti daiktų, maisto, lėšų

Lietuvos Caritas skelbia 5-ąją paramos akciją Ukrainos žmonėms, kurios metu bus renkami labiausiai nuo karo nukentėjusių teritorijų gyventojams reikalingi daiktai, negendantys maisto produktai ir piniginė parama.

 Parama Ukrainai.<br> Lietuvos Caritas nuotr.
 Parama Ukrainai.<br> Lietuvos Caritas nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lietuvos Caritas

Feb 23, 2023, 10:38 AM

Pirmąjį gavėnios sekmadienį – vasario 26 dieną Lietuvos vyskupai kviečia aukoti Ukrainai šalies bažnyčiose. Daiktai pagal sąrašą, skelbiamą caritas.lt, bus renkami vasario 27, 28 ir kovo 1 dienomis didžiuosiuose Lietuvos miestuose, miesteliuose, parapijose, rašoma Lietuvos Carito pranešime spaudai.

„Kviečiu palaikyti Lietuvos Carito iniciatyvą – surinkti daugiau reikalingų daiktų ir maisto produktų mūsų broliams ukrainiečiams. Negalime pavargti, negalime sustoti tol, kol pergalė nebus pasiekta! Šiandien kiekvienas paaukotas euras ar reikalingas daiktas – ypač svarbus. Lietuvos Caritas pagalba suaukoti daiktai ir maisto produktai pasieks labiausiai nuo karo nukentėjusius gyventojus. Dėkoju visiems padedantiems ir dar padėsiantiems!“, – sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Žmonių prašoma paaukoti negendančių maisto produktų, šiltų užklotų, šiltų kojinių vaikams ir suaugusiems, šiltų vaikiškų batų, įvairių higienos prekių, sauskelnių vaikams, o taip pat elektronikos prekių – prožektorių, išorinių baterijų.

Organizacija kviečia aukoti tik naujus arba itin geros kokybės daiktus ir priemones. Dėl žmonių saugumo maisto produktai bus priimami tik nepažeistose pakuotėse. Iš anksto dėkojame už supratingumą ir pasidalijimą šia informacija su artimaisiais ar draugais.

Lietuvos Carito generalinė sekretorė Deimantė Bukeikaitė dėkinga žmonėms, kurie pagal išgales jau metus remia ir padeda civiliams karo niokojamoje Ukrainoje.

„Prieš metus organizavome pirmąją pagalbos maistu ir kitais daiktais paramos akciją Severodonecko gyventojams. Šis miestas sugriautas. Tūkstančiai gyvenimų pasikeitė iš esmės. Žmonės neteko visko, ką užgyveno, sukūrė kasdienėmis pastangomis. Dar vieną paramos Ukrainai akciją organizuojame atsiliepdami į mūsų kolegų iš Donecko Carito prašymą. Jie kasdien teikia pagalbą per 100 tūkst. karo pabėgėlių, besiglaudžiančių Dniepropetrovsko srityje. Virš 2500 benamiais tapusių žmonių laikinai apgyvendinti vadinamuose šelteriuose. Negalime pavargti ir negirdėti prašymų – reikia padėti. Dalinkimės kasdiene duona, reikalingu daiktu, nes žmonės Ukrainoje kiekvieną dieną kovoja už taikų gyvenimą“, – kvietė D. Bukeikaitė.

Caritas Ukrainoje stengiasi žmones paremti finansiškai, kiek išgali aprūpina kuru, padeda susidėti langus po raketų atakų, ruošia labdaros pietus skurstantiems, dirba su nukentėjusiais nuo karo vaikais, teikia psichologinę, teisinę pagalbą gyvenamąją vietą pakeitusiems žmonėms, kurie susiduria su pačiais įvairiausiais sunkumais.

Tarp pagalbos gavėjų ar laukiančių paramos – ir moterys, patyrusios smurtą, sunkiai sergantys, neįgalūs, vieniši, nedarbingi žmonės, gausios šeimos, kurioms išgyventi karo sąlygoms – didžiulis iššūkis. Daugybė likusiųjų be maitintojų, kurie gina šalį, daugybė per šiuos metus netekusių artimųjų ir visko, ką buvo užgyvenę.

„Šiandien mūsų ištekliai labai riboti, tad galimybės paremti tuos, kuriems pagalbos ypač reikia, viršija mūsų pajėgumus“, – pripažįsta karitiečiai ne tik Donecke, bet ir visoje taikos trokštančioje šalyje.

Atsiliepiant į Carito Ukrainoje prašymą padėti, surinkti daiktai ir maisto produktai bus gabenami į Ukrainą kovo pradžioje, o bažnyčiose per pirmo Gavėnios sekmadienio rinkliavą ar po Mišių surinktos lėšos bei Lietuvos Caritui žmonių, įmonių pervestos lėšos – bus skirtos Ukrainos Carito pagalbos projektams.

Nuo karo pradžios Ukrainoje Lietuvos Caritas įgyvendino 4 paramos rinkimo akcijas Ukrainoje likusiems žmonėms ir vieną – bėgantiems nuo karo ir prieglobstį radusiems Moldovoje.

Iš viso per Lietuvos Caritą surinkta 830 000 eurų paramos, taip pat išvežta 16 paramos krovinių (vilkikų) į Ukrainą, kurių vertė virš 400 000 eurų. Nuolatinė pagalba karo pabėgėliams Lietuvoje per Caritas organizacijos tinklą teikiama 33-ose mūsų šalies savivaldybėse.

Paramą galima pervesti į specialią Lietuvos Caritas sąskaitą – LT257300010115125026, paskirtyje nurodant „Parama Ukrainos žmonėms“.

Įmonės, galinčios skirti paramą daiktais ar prekėmis, kviečiamos susisiekti el. paštu caritas@caritas.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.