V. Adamkus: kol egzistuos buvusios Sovietų Sąjungos likučiai, negalėsime visiškai atsipalaiduoti

Tol, kol egzistuos buvusios Sovietų Sąjungos likučiai ir tokie vadovai, kaip Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, Lietuva negalės visiškai atsipalaiduoti, karo Ukrainoje metinių išvakarėse kalbėjo kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus.

Valdas Adamkus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Valdas Adamkus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Valdas Adamkus.<br>T.Bauro nuotr.
Valdas Adamkus.<br>T.Bauro nuotr.
Valdas Adamkus.<br>T.Bauro nuotr.
Valdas Adamkus.<br>T.Bauro nuotr.
Valdas Adamkus.<br>T.Bauro nuotr.
Valdas Adamkus.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 23, 2023, 7:57 PM

Buvęs šalies vadovas naujienų portalui lrytas.lt pasakojo, kad agresija, kurios vasario 24-ąją Rusija ėmėsi prieš Ukrainą, buvo savotiška staigmena, nors ir pripažino galvojęs, jog tokia galimybė yra.

„Kad Rusija turi ekspansinių planų prieš Vakarus, buvo aišku visiems ir prieš tai, ir dabar, tačiau vis tiek truputį abejojau, kad Ukrainai teks būti pirmąja auka. Galvojau, kad reikia būti visiškai išprotėjusiems pradėti karą prieš Vakarų pasaulį“, – kalbėjo V.Adamkus.

Kadenciją baigęs prezidentas teigė esąs tikras, kad karo prieš Ukrainą pradžia atvėrė akis viso pasaulio skeptikams, įtikino visų valstybių lyderius, kad su Rusija kalbėtis neįmanoma, jog Kremliaus planai – labai aiškūs, agresyvūs, kad šis režimas nesiskaito su niekuo.

„Džiaugiuosi, kad pasaulis galų gale tai pamatė. Nors Ukrainos auka yra milžiniška, ji visam pasauliui atvėrė akis. Tikiuosi, kad pasaulis rems Ukrainą iki pabaigos ir kad pergalė vis tiek bus Ukrainos pusėje“, – vylėsi buvęs Lietuvos vadovas.

Tiesa, V.Adamkaus nuomone, nors Vakarai dabar užėmė teisingą poziciją, vis dėlto su savo parama Ukrainai stipriai pavėlavo.

„Reikėjo į tą agresiją atsakyti iš karto ir nebūtų buvę tiek aukų, Ukraina nebūtų nukentėjusi ir taip naikinima, kaip dabar. Pradžioje Ukraina buvo savotiškai palikta vienui viena, tačiau esu tikrai laimingas, kad ši klaida yra ištaisyta, ir Vakarai prives tą karą iki sėkmingos pabaigos“, – kalbėjo V.Adamkus.

Tuo pačiu V.Adamkus pripažino netikintis demokratiška Rusija.

„Tol, kol egzistuos tokie vadovai, kaip V.Putinas, ir kol dar bus buvusios Sovietų Sąjungos likučiai – o tokių žmonių yra daug, negalėsime visiškai atsipalaiduoti.

Reikia rasti diplomatinių kelių palaikyti laisvo pasaulio idėją ir pamažu tikėtis, kad Rusija vis tik turės pakeisti savo poziciją ir atsisakyti agresijos“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.