G. Landsbergis: prieš metus klydome dvejodami, ar Ukrainai pavyks atsilaikyti

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis penktadienį dalyvavo aukšto lygio Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos posėdyje dėl taikos ir saugumo Ukrainoje. Prieš prasidedant posėdžiui surengtoje Lietuvos, Latvijos ir Estijos užsienio reikalų ministrų spaudos konferencijoje Lietuvos diplomatijos atstovas teigė, kad agresorius turi būti išstumtas iš Ukrainos teritorijos, praneša Užsienio reikalų ministerija (URM).

Gabrielius Landsbergis.<br> URM nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br> URM nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 24, 2023, 8:40 PM, atnaujinta Feb 24, 2023, 8:42 PM

„Prieš metus klydome dvejodami, ar Ukrainai pavyks atsilaikyti, ar Kyjivui pavyks atsilaikyti. Šiandien privalome liautis abejoję, ar Ukraina gali laimėti šį karą mūšio lauke. Su mūsų visų parama Rusijos pajėgos gali ir privalo būti išstumtos iš Ukrainos teritorijos tarptautiniu lygiu pripažintų sienų ribose – Ukrainos pergalė yra būtina prielaida ilgalaikei taikai“, – pabrėžė ministras.

„Kinijos „taikos“ planas remiasi pavojinga pasaulio tvarkos vizija, kurioje šalis gali turėti tiek suvereniteto, teritorijos ir saugumo, kiek jai leidžia jos didesnė kaimynė. Tai nėra taikos vizija“, – teigė G. Landsbergis.

Bendrame Šiaurės ir Baltijos valstybių (NB8) pareiškime pažymima, kad Rusija, su bendrininkės Baltarusijos pagalba, ignoruoja tarptautinės bendruomenės, JT generalinio sekretoriaus ir Tarptautinio Teisingumo Teismo raginimą nutraukti karo veiksmus ir toliau siekia jėga pakeisti suverenios kaimyninės valstybės sienas, savo veiksmais keldama realią grėsmę tarptautinei taikai ir saugumui. Negalėdama palaužti Ukrainos mūšio lauke, Rusija tęsia brutalius žmogaus teisių pažeidimus ir terorizuoja civilius gyventojus.

Šiaurės ir Baltijos valstybės pareiškime ministras pabrėžė visapusiškai remiančias tarptautines pastangas patraukti Rusijos vadovus ir kitus atsakingus asmenis atsakomybėn už barbariškus nusikaltimus bei paragino toliau stiprinti karinę ir kitokią paramą Ukrainai, įgyvendinančiai savigynos teisę.

NB8 dar kartą paragino tarptautinę bendruomenę atsakingai vertinti Rusijos skleidžiamą dezinformaciją, ypač maisto ir energetinio saugumo klausimais, kurios tikslas – nukreipti dėmesį nuo Rusijos vykdomų nusikaltimų ir pateisinti agresiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.