S. Skvernelis neabejoja, kad R. Karbauskį užčiaupė „Agrokoncernui“ D. Kreivio skirti 2,3 mln. eurų

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) vedlio Ramūno Karbauskio bandymas sugriauti opozicijos planus sušaukti neeilinę Seimo sesiją dėl galimos pedofilijos skandalo įkainotas 2 mln. 368 tūkst. 400 eurų. Tokia suma turėtų pasiekti milijonieriaus R.Karbauskio valdomam „Agrokoncernui“ priklausančios įmonės „Agrokoncerno biometanas“ sąskaitą.

Dainius Kreivys, Ramūnas Karbauskis, Saulius Skvernelis.<br>Lrytas.lt montažas
Dainius Kreivys, Ramūnas Karbauskis, Saulius Skvernelis.<br>Lrytas.lt montažas
Energetikos ministerija.<br>V.Skaraičio nuotr.
Energetikos ministerija.<br>V.Skaraičio nuotr.
Dainius Kreivys, Kristijonas Bartosevičius<br>T.Bauro nuotr.
Dainius Kreivys, Kristijonas Bartosevičius<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>Andriaus Ufarto/ELTA nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>Andriaus Ufarto/ELTA nuotr.
Ramūnas Karbauskis. <br>Dainiaus Labučio/ELTA nuotr.
Ramūnas Karbauskis. <br>Dainiaus Labučio/ELTA nuotr.
Įsakymą, kuriuo paskirstytos biometano gamybos projektams skirtos lėšos, daugiau kaip 14,3 mln. eurų, energetikos ministras konservatorius Dainius Kreivys pasirašė praėjusį trečiadienį. 
Įsakymą, kuriuo paskirstytos biometano gamybos projektams skirtos lėšos, daugiau kaip 14,3 mln. eurų, energetikos ministras konservatorius Dainius Kreivys pasirašė praėjusį trečiadienį. 
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Feb 24, 2023, 10:34 AM, atnaujinta Feb 24, 2023, 2:11 PM

Įsakymą, kuriuo paskirstytos biometano gamybos projektams skirtos lėšos, daugiau kaip 14,3 mln. eurų, energetikos ministras konservatorius Dainius Kreivys pasirašė praėjusį trečiadienį. Ministerija neskelbia, kiek įmonių pretendavo į valstybės paramą.

Atrinkti projektai, finansuojami iš Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės lėšų, turės būti įgyvendinti iki 2025 metų pabaigos.

Seimo Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija prieš kelias savaites netikėtai pakeitė savo poziciją dėl neeilinės Seimo sesijos. Jos metu opozicija siekė inicijuoti parlamentinį tyrimą ir aiškintis, kaip pedofilija įtariamas buvęs Seimo narys Kristijonas Bartoševičius sužinojo apie prokurorų planus.

R.Karbauskis ir jo vadovaujami valstiečiai neparėmė siūlymo sušaukti Seimo sesiją. Tuo pasipiktinęs buvęs valstiečių premjeras Saulius Skvernelis buvusį bendražygį apkaltino galimai sudarius sandėrį su valdančiaisiais.

„Supuvę vertybininkai“, – socialinėje erdvėje tada pratrūko buvęs premjeras. S.Skvernelis teigė, kad esą garsiausiais vertybių gynėjais save vadinantys valstiečiai nusimetė kaukes.

„Natūraliai kyla klausimas – kokius slaptus susitarimus šįkart pasirašė Karbauskis? Ar pamatysime vieno Akoncerno vėjo jėgainių parkams išduodamus leidimus pagreitinta Kreivio tvarka? O gal Vyriausybė ras naujų mechanizmų paremti ramūniškąją žaliąją revoliuciją jo versluose? Juk ir vieni, ir kiti – tokie vertybiški“, – socialinėje erdvėje su ironizavo politikas.

S.Skvernelis portalui lrytas.lt sakė nenustebęs, kai išgirdo apie ministro D.Kreivio pasirašytą įsakymą skirti paramą vienai iš R.Karbauskio įmonių. „Manęs tai nestebina, nes šis veikėjas be naudos sau nieko nedaro“, – kalbėjo S.Skvernelis.

Politikas pastebėjo, kad prieš neeilinę Seimo sesiją „piestu stojęs“ R.Karbauskis kėlė įtarimų, jog kažkas vyksta „po kilimu“. „R.Karbauskis eilinį kartą parsidavė ir, nebūdamas Seime, pardavė savo frakciją“, – griežtai sureagavo S.Skvernelis.

Politikas pastebėjo, kad tai ne pirmas kartas, kai R.Karbauskis vertybes esą iškeičia į pinigus.

„Tai jis padarė ir 2010 metais išgelbėdamas Kubiliaus Vyriausybę nuo griūties už 380 mln. litų. Dabar kaina mažesnė – už pedofilijos istorijos užglaistymą gavo tik 2.364.400 eurų. Tikras vertybinis oligarchas – už šeimą, kalbą ir valstybę. Įdomu, kaip dabar jaučiasi Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos nariai? Juk pirmininkas niekada nemeluoja“, – portalui lrytas.lt sakė S.Skvernelis.

Į S.Skvernelio mestus kaltinimus, kad R.Karbauskis parsidavė valdantiesiems, pastarasis reagavo tulžingai. „Galiu įrašui? S.Skvernelis yra juokdarys ir melagis. Totalus“, – rėžė valstiečių lyderis.

Politiko teigimu, istorija, susijusi su paramos skyrimu biometano dujas gaminsiančiai jo įmonei tęsiasi jau daugiau kaip metus ir su neeiline Seimo sesija tai esą niekaip nėra susiję.

Anot R.Karbauskio, pernai įmonės paraiška dėl paramos buvo atmesta. „Šiemet įmonė ją gavo, bet jei nebūtų gavusi, būtų kreiptasi tiesiai į Europos Komisiją. Vienu ar kitu būdu įmonė vis tiek tą paramą būtų gavusi, nes pinigų yra daugiau nei paraiškų“, – argumentavo R.Karbauskis.

Valstiečių lyderis kartojo, kad dabartinė valdžia esą padarytų viską, kad tik atmestų jo valdomo „Agrokoncerno“ prašymą, bet tai praktiškai neįmanoma dėl to, jog procesą kontroliuoja ne Lietuva, bet Europos Sąjunga.

„Europinių lėšų biometano dujų gamybai numatyta daugiau nei yra mėšlo. Visiems projektams, kiek jų bebūtų Lietuvoje, gautų pinigų, nes realiai tokių verslų, kurie turi mėšlo yra mažiau, nei planuojama skirti paramos. Mes niekada neabejojome, kad jei negausime paramos dabar, ją gausime vėliau. Tai buvo tik laiko klausimas“, – lrytas.lt sakė R.Karbauskis.

Todėl, anot R.Karbauskio, S.Skvernelio priekaištai yra nepagrįsti. Be to, valstiečių vedlys stebėjosi, kad buvęs premjeras jau žino apie jo įmonei suteiktą paramą, nors informacija apie tai dar esą nebuvo paviešinta.

„Jo šaltinis yra tas pats D.Kreivys. Šimtu procentų. Na gal ne pats D.Kreivys, gal jo pavaduotojas? Bet jie čia veikia prieš mane specialiai, norėdami apjuodinti“, – įtaria R.Karbauskis.

Tačiau politikas tikina, kad skirta parama jo ir valstiečių nesupančioja su valdančiaisiais.

„Mes eilinės sesijos metu iš naujo pateiksime siūlymą sudaryti parlamentinio tyrimo komisiją. Neabejoju, kad dabar jau S.Skvernelis ir socialdemokratai tam nepritars, nes jie ir darė viską, kad to tyrimo nebūtų. Jie to nesiekė“, – savo versiją dėstė R.Karbauskis.

Valstiečių vedlys taip pat pridūrė, kad S.Skvernelis esą pats yra ne kartą įsiteikęs konservatoriams bei priminė jo vadovaujamos frakcijos Seime sprendimą pritarti siūlymui Vytautui Landsbergiui suteikti valstybės vadovo statusą.

„S.Skvernelis kitus tepa tuo, kuo pats yra išsitepęs. Bandydamas susmardinti kitus jis galvoja, kad ir pats mažiau smirdės“, – pratrūko R.Karbauskis.

R.Karbauskio vadovaujama Valstiečių liaudininkų sąjunga 2010 metais sudarė koalicijos sutartį su A.Kubiliaus vadovaujama „Permainų“ koalicija. Joje, be kita ko, buvo numatyta, kad Vyriausybė skirs 380 mln. eurų tiesioginėms žemės ūkio išmokoms. Tuometinė opozicija įtarinėjo, kad dalis šios ūkininkams skirtos „pakišos“ gali atitekti ir su R.Karbauskiu susijusioms įmonėms.

Beje, vasarį pasirodžiusiame Valstiečių ir žaliųjų sąjungos leidinyje R.Karbauskis skundėsi, kad valdantieji esą nemėgsta jo verslo. „Inovacijomis grįstas verslas patinka ne visiems“, – taip pavadintame ilgame interviu milijonierius skundžiasi, kad jo įkurtas „Agrokoncernas“ yra viena inovatyviausių įmonių Lietuvoje.

Nepaisant to, anot R.Karbauskio, dabartiniai valdantieji apie jo verslą kūrė neteisingą įvaizdį – esą jis neskaidrus ir priklausomas nuo Rusijos.

Energetikos ministerija trečiadienį pranešė, kad įgyvendinant vystomus projektus planuojama pastatyti 5 biometano gamybos įrenginius, kurių suminiai pajėgumai sudarys apie 27 MW ir kuriuose per metus galėtų būti pagaminama apie 200 GWh biometano.

Energetikos ministro D.Kreivio įsakymu patvirtintas finansavimas įmonėms, pateikusioms paraiškas dėl valstybės kompensavimo dalies įsirengiant biometano dujų gamybos ir valymo įrenginius. Projektai finansuojami iš Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės lėšų.

Ministerijos pranešime teigiama, kad biometanas yra viena iš „žaliausių“ alternatyvų pritaikomų įvairiose energetikos ir pramonės srityse, biometanu galima sėkmingai pakeisti importuojamas gamtines dujas ir reikšmingai sumažinti energijos išteklių kainas.

Siekiama, kad pagamintas biometanas būtų panaudojimas Lietuvos transporto sektoriuje, taip pat įmonėse suvartojančiose didelius kiekius gamtinių dujų.

Anot ministerijos pranešimo, biometano naudojimas taip pat sprendžia ir atliekų tvarkymo problematiką, kadangi šių dujų gamybai panaudojamos tik antrinio panaudojimo neturinčios biologinės kilmės žaliavos, eliminuojama atliekų skleidžiamų kvapų problematika ir sukuriama pridėtinė vertė vietos bendruomenėms bei skatinama žiedinės ekonomikos plėtra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.