VRK pirmininkė: sekmadienį agituoti už kandidatus į savivaldybės tarybą ar mero postą yra draudžiama

Pasak Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkės Jolantos Petkevičienės, agitacija balsuoti už kandidatą į merus ar savivaldybės tarybą yra draudžiama nuo sekmadienio vidurnakčio iki 20 valandos vakaro. Pastebėjus agitaciją balsavimo metu, J. Petkevičienė ragina kreiptis į Savivaldybės arba Vyriausiąją rinkimų komisiją.

Jolanta Petkevičienė<br>T.Bauro nuotr.
Jolanta Petkevičienė<br>T.Bauro nuotr.
Jolanta Petkevičienė<br>T.Bauro nuotr.
Jolanta Petkevičienė<br>T.Bauro nuotr.
Jolanta Petkevičienė<br>T.Bauro nuotr.
Jolanta Petkevičienė<br>T.Bauro nuotr.
Jolanta Petkevičienė, VRK<br>T.Bauro nuotr.
Jolanta Petkevičienė, VRK<br>T.Bauro nuotr.
Jolanta Petkevičienė<br>T.Bauro nuotr.
Jolanta Petkevičienė<br>T.Bauro nuotr.
Jolanta Petkevičienė<br>T.Bauro nuotr.
Jolanta Petkevičienė<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Feb 28, 2023, 9:11 AM

„Šeštadienį, iki rinkimų dienos, dar galima agitacija. Nuo kovo 5 dienos, 00 valandų iki 20 valandos agitacija yra draudžiama“, – „Žinių radijui“ antradienio rytą teigė VRK pirmininkė.

J. Petkevičienė viliasi, kad sekmadienį agitacijų balsuoti už kandidatus nebus, nes balsavimą apylinkėse stebės organizacijos „Baltosios pirštinės“ savanoriai. Bet jei rinkėjai pastebės agitaciją, VRK pirmininkė ragina juos kreiptis į rinkimų komisiją.

„Aš tikiuosi, kad (agitacijų – ELTA) nebus, ir labai noriu pasidžiaugti (...), kad bendradarbiaujam su organizacija „Baltosios pirštinės“, ir šiemet jie tiesiog susidėlioję yra schemas ir planus, yra tam tikras tinklas stebėtojų. Tai, manau, kad stebėtojai tiesiog pagelbės tokiais atvejais“, – sakė J. Petkevičienė.

„O šiaip reikėtų rinkėjui, jeigu jis mato, kad kažkas netinkamo yra, tiesiog kreiptis į (Savivaldybės – ELTA) rinkimų komisiją, rinkimų komisijos pirmininką ir išsakyti tą pastabą. Ir jei įmanoma taisyti situaciją iš karto vietoje, tai taip, jeigu ne, galima kreiptis ir į Vyriausiąją rinkimų komisiją“, – akcentavo VRK pirmininkė.

Rinkėjų papirkinėjimo atvejų, anot J. Petkevičienės, mažėja, todėl ji tikisi, kad ir šių rinkimų metu kandidatai ar jų rėmėjai nebandys nupirkti balsų.

„Tokių atvejų tikiuosi, kad nebus, nes ir pastaraisiais rinkimais jų mažėjo. Nebent kažkas naujo nutiks ir kažkokia nauja papirkimo forma atsiras. Bet, be abejo, taip pat VRK ir su policija bendradarbiauja, ir policija yra pasižadėjusi bet kokius galimus rinkėjų papirkimo atvejus stabdyti, nagrinėti“, – pabrėžė VRK pirmininkė.

Anot jos, galutiniai rinkimų rezultatai paaiškės kitą pirmadienį. Pirmieji balsai bus pradėti skaičiuoti sekmadienį vakare.

„Galutiniai rezultatai paaiškės, be abejo, tik tai kitą savaitę, o pirmieji rezultatai bus pradėti skaičiuoti sekmadienį, kovo 5 dienos vakare. Ir, labai tikimės, kad tas balsų skaičiavimas vyks sklandžiai ir kaip įmanoma greičiau. Jau pirmadienio spaudos konferencijoje informuosime apie bent jau preliminarius rezultatus“, – patikino J. Petkevičienė.

ELTA primena, kad sekmadienį rinkėjai savo pilietinę valią išreikšti kviečiami į savo rinkimų apylinkes, kurios darbą pradės 7 val. ryto ir balsavimą organizuos iki 20 val. vakaro.

VRK primena, kad svarbiausias rinkėjo dokumentas einant balsuoti yra asmens dokumentas: Lietuvos Respublikos pasas, asmens tapatybės kortelė. Taip pat tinka ir kiti dokumentai, kuriuose yra rinkėjo nuotrauka ir asmens kodas: vairuotojo pažymėjimas, pensininko pažymėjimas, diplomatinis pasas ir pan.

Antradienį prasidėjo išankstinis balsavimas savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose.

Rinkėjai, kurie dėl įvairių priežasčių negalės kovo 5 d. atvykti į savo rinkimų apylinkes, ne tik antradienį, bet ir kovo 1, kovo 2 dienomis nuo 7 valandos ryto iki 20 valandos vakaro galės balsuoti iš anksto. VRK primena, kad balsuoti iš anksto rinkėjai gali bet kurioje šalies savivaldybėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.