Kandidatai į savivaldą korupcines rizikas supranta, tačiau jų neįtraukia į rinkimines programas

Nors politinės partijos ir politiniai komitetai supranta, su kokiais korupciniais iššūkiais savivaldybėse teks kovoti ateinančiais metais, nepanašu, kad korupcines rizikas pavyks reikšmingai sumažinti.

Rinkimai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Rinkimai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-03-01 08:18

Anot „Transparency International“ Lietuvos skyriaus iniciatyvų vadovės Ievos Dunčikaitės, politinių partijų kandidatų į savivaldą rinkimų programose pasigendama tų antikorupcinių tikslų, apie kuriuos kalba patys politikai.

„Pirmiausia galime pasidžiaugti, kad panašu, jog politinės partijos ir politiniai komitetai sutaria ir aiškiai supranta, su kokiais korupciniais iššūkiais, korupcinėmis rizikomis per ateinančius metus Lietuvoje turime tvarkytis“, – LRT radijui trečiadienį ryte sakė I. Dunčikaitė.

„Jie beveik sutartinai, vienbalsiai įvardijo, kad nepotizmas, tai yra giminių ir bičiulių protegavimas, yra labai paplitusi situacija Lietuvos savivaldoje, taip pat nemažiau paplitęs yra politinių partijų protegavimas ir neteisėtas įtakos darymas“, – akcentavo iniciatyvų vadovė.

Visgi, nepaisant korupcinių rizikų suvokimo, į savivaldybių tarybas kandidatuojantys politikai nežada tvarkytis su išsakytais korupciniais iššūkiais.

„Kur galima įžvelgti šiokį tokį iššūkį, kad nepanašu, kad pagal jų keliamus tikslus galėsime reikšmingai sumažinti šiuos iššūkius. Nes tikslai, apie kuriuos kalba rinkimų kandidatai, daugiausiai yra susiję su viešųjų finansų, turto valdymo skaidrinimu, su visuomenės įtraukimu į sprendimų priėmimą, su savivaldybės įstaigų teikiamų paslaugų prieinamumo, kokybės gerinimu“, – teigė iniciatyvų vadovė.

„Tačiau tarp prioritetų yra pasigendama didesnio pokalbio apie geresnį interesų konfliktų valdymą ar efektyvesnę pranešėjų apsaugą“, – pabrėžė I. Dunčikaitė.

Anot jos, dalis savivaldybių įprato rinkiminėse programose įrašyti tuos tikslus, kuriuos jau vykdė šios kadencijos metu, palaikydami tęstinumą.

„Aš sakyčiau, kad dalis savivaldybių turbūt jau įprato daryti tai, ką darė per šią kadenciją. Nes kai mes paklausėme jų įvardinti geruosius pavyzdžius, tai ką gi per pastaruosius kelerius metus nuveikė gero savivaldybės, tai labai dažnai jie minėjo dalyvaujamąjį biudžetą, kas iš esmės yra gyventojų įtraukimas į viešuosius finansus, į sprendimą dėl viešųjų savivaldybės finansų“, – vardijo I. Dunčikaitė.

„Man atrodo, kad visa tai yra labai svarbu, ir savivaldybės nori tai tęsti, ir, be abejo, tai yra gerai, bet tikrai norisi, kad labiau susimąstytų apie sunkesnius klausimus. O tai kaip mums sekasi su viešaisiais pirkimais? Ar mes suprantam kur keliauja tie pinigai? Mes esame ne kartą girdėję, kad savivaldybėse, jų valdomose įstaigose, įmonėse, neretai yra įdarbinama nemažai giminaičių. Tai klausimas, kaip tada yra suvaldomos interesų konfliktų rizikos“, – teigė „Transparency International“ Lietuvos skyriaus iniciatyvų vadovė I. Dunčikaitė.

ELTA primena, kad trečiadienį tęsiasi išankstinis balsavimas savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose.

Kovo 1 d. taip pat prasideda balsavimas ligoninėse, socialinės globos ir rūpybos įstaigose, kariuomenės vienetuose, bausmių atlikimo vietose. Balsavimas šiuose specialiuosiuose punktuose organizuojamas tiems rinkėjams, kurie dėl pagrįstų priežasčių negali atvykti į rinkimų apylinkes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.