Švenčionyse – skandalas dėl galimo rinkėjų papirkimo: aiškinasi, ar balsas „už bonką“ – tik juokelis

Vos prasidėjęs išankstinis balsavimas savivaldos rinkimuose jau pirmąją dieną apsigaubė neskaidrumo šešėliu. Įtarimų dėl rinkėjų papirkinėjimo kilo vienai Švenčionių gyventojai, kuri įsitikinusi, kad taurelės nevengiantys rinkėjai už atlygį buvo verčiami balsuoti dabartinio miesto vadovo Rimanto Klipčiaus naudai.

 Įtarimų dėl rinkėjų papirkinėjimo kilo vienai Švenčionių gyventojai, kuri įsitikinusi, kad taurelės nevengiantys rinkėjai už atlygį buvo verčiami balsuoti dabartinio miesto vadovo Rimanto Klipčiaus naudai.<br> Lrytas.lt koliažas
 Įtarimų dėl rinkėjų papirkinėjimo kilo vienai Švenčionių gyventojai, kuri įsitikinusi, kad taurelės nevengiantys rinkėjai už atlygį buvo verčiami balsuoti dabartinio miesto vadovo Rimanto Klipčiaus naudai.<br> Lrytas.lt koliažas
Švenčionių rajono savivaldybė.<br>T.Bauro nuotr.
Švenčionių rajono savivaldybė.<br>T.Bauro nuotr.
Rinkimai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rinkimai.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Rimantas Klipčius.<br>D.Umbraso nuotr.
 Rimantas Klipčius.<br>D.Umbraso nuotr.
Rinkimai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Rinkimai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Rinkimai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Rinkimai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Rinkimai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Rinkimai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Rimantas Klipčius<br>T.Bauro nuotr.
Rimantas Klipčius<br>T.Bauro nuotr.
Rinkimai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rinkimai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

2023-03-01 12:14, atnaujinta 2023-03-01 12:38

Savo ruožtu tiek dabartinis meras, tiek Švenčionių rajono rinkimų apygardos komisijos pirmininkas bet kokius tokio pobūdžio liudijimus neigia, tačiau kartu primenama, kad net ir pastebėjus menkiausią pažeidimą reikėtų kreiptis į komisijos atstovus ar policiją.

Balsas už butelį?

Į portalą lrytas.lt antradienį, pirmąją išankstinio balsavimo savivaldos rinkimuose dieną, kreipėsi Švenčionių gyventoja Loreta (tikrasis vardas redakcijai žinomas, – aut.past.), kuri papasakojo apie jos mamos neva užfiksuotą įvykį.

„Aktyviai politikoje nedalyvauju, ir mano šeima niekada nedalyvavo, bet tai, kas vyksta šioje savivaldybėje, yra įžūlumo viršūnė“, – laiške rašė skaitytoja.

Loreta dėstė, jog antradienį, apie 11 valandą, jos mama nuėjo balsuoti į Švenčionių miesto kultūros centrą – 19-ąją Švenčionių apylinkę. Ten moteris pamatė didelę balsuoti susirinkusių žmonių eilę, ko įprastai Švenčionyse esą nebūdavo.

Loretos mama eilėje laukiančių žmonių juokaudama paklausė, kas juos čia atvežė, tačiau atsakymas moterį suglumino.

„Žmonės juokais atsakė, jog Klipčius duoda butelį už prabalsavimą jo naudai. Žmonės asocialūs, ne rinkimai ir ne kas bus meras jiems galvoje, tai jie ir lengva ranka sutinka. Atvežti žmonės iš Trūdų kaimo „Girios“ įmonės bei Mėžionėlių statybos, atveža juos „Audi“ automobiliu.

Taip pat žmonėms liepta nufotografuoti savo rinkimų lapelį su pasirinktu numeriu ir nusiųsti kažkam kaip patvirtinimą, jog tikrai balsavo už R.Klipčių. Visa tai vyksta neužtraukus rinkimų būdelių užuolaidų, matant rinkimų pirmininkei ir kitiems patalpoje esantiems žmonėms.

Net nebeslepia papirkinėjimo“, – pasakojo Loreta.

Ji taip pat baiminosi, kad, jei tokie dalykai vyksta pačiame Švenčionių miesto centre, įdomu, kas tuomet vyksta rajono kaimo balsavimo apylinkėse.

„Man nesvarbu, ką išrinks miesto meru, jei tai bus padaryta skaidriai. O šiame rajone nuo Vigelio mero laikų skaidrumo nebuvo ir nebus“, – nusivylimo neslėpė Loreta.

Komisijos pirmininkas: jei gautų bonką, nesigirtų

Šią situaciją portalui lrytas.lt trečiadienį paaiškino Švenčionių rajono rinkimų apygardos rinkimų komisijos pirmininkas Andrejus Gaidamavičius. Jo teigimu, jokių panašių incidentų ar pastebėjimų pirmąją balsavimo dieną fiksuota tikrai nebuvo, nes toje vietoje dirbo ir pats.

„Aš ir pats tuo metu dirbau. Ne mano pavaduotoja dirbo, kuri yra paskirta iš „Laisvės ir teisingumo“, o pats dirbau, ir tikrai niekas net nebuvo išsitraukęs telefono, kad būtų fotografavimo faktas. Mūsų komisijos narių buvo daug – tikrai būtume pastebėję, tai manau, kad tas skundas tikrai nepagrįstas“, – nurodė A.Gaidamavičius.

Švenčionių rajono rinkimų apygardos rinkimų komisijos pirmininkas atkreipė dėmesį, jog apie bet kokį balsavimo metu pastebėtą pažeidimą rinkėjas turėtų pranešti komisijai, o jeigu ja dėl kažkokių priežasčių nepasitiki – policijai.

„Dabar mes net negalime pradėti to skundo tirti, nes neaišku, kas to skundo autorius, kai į mus niekas nesikreipė“, – pažymėjo jis.

A.Gaidamavičius tikino matęs kelis iš pažiūros asocialius rinkėjus, tačiau net neabejoja, kad pajuokavimai dėl už balsą siūlomo alkoholio butelio yra tik nesusipratimas.

„Buvo atėjęs vienas kitas asocialus žmogus – maža ką leptelėjo žmogus. Jeigu tikrai gautų bonką, įsivaizduoju, kad niekas tuo nesigirtų. O čia humoro forma pasakė, ir dabar per visą Lietuvą nuskambėjome“, – portalui lrytas.lt kalbėjo komisijos pirmininkas.

Pasak jo, didžioji dalis antradienį balsavusių žmonių buvo senjorai.

„Vėliau mes pasižiūrėjome, iš kurių apylinkių buvo balsuotojai, tai jie labai pasimaišę – nebuvo taip, kad iš vienos apylinkės suvežti. Ir daugiausia vietiniai balsavo“, – pabrėžė A.Gaidamavičius.

Visgi komisijos nariai turi ir tokį įtarimą, jog gandus galimai skleidžia kiti rinkimuose dalyvaujantys Švenčionių rajono kandidatai.

„Yra pas mus labai daug skundų tiesiog iš vieno kandidato – daugiau jokių skundų mes neturime. Jis nuolat skundžia valdančiąją partiją dėl visų stendų, dėl susitikimų. <...> Iš pačių rinkėjų skundų mes nesulaukiame, tik kartais pasimeta koks nors pareiškimas, dar kiti smulkūs dalykai.

O kalbant apie skundus – kandidatai vieni kitus skundžia, bet tai jokia naujovė – taip būna per kiekvienus rinkimus“, – aiškino Švenčionių rajono rinkimų apygardos rinkimų komisijos pirmininkas.

Vertina kaip kažkam naudingus gandus

Kaip teigė Loreta, dalis balsuoti atvežtų žmonių buvo iš Trūdų kaime veikiančios grybų ir uogų supirkimo įmonės „Girios“. Visgi šios įmonės vadovas Modestas Masevičius lrytas.lt patikino, jog paskleista informacija yra „visiškas melas“.

„Sklinda gandai, ir tiek galiu pasakyti – tai yra visiškas melas. Situaciją aš žinau, kokia buvo – galiu patvirtinti, kad visi mūsų darbuotojai antradienį dirbo savo darbo vietose, ir niekas niekur nebuvo išvažiavęs darbo metu“, – pažymėjo M.Masevičius.

Jis nurodė, kad įmonėje iš viso dirba apie 50 žmonių – visi jie darbo vietų palikę nebuvo. Visgi pats grybų ir uogų supirkimo įmonės direktorius teigia nesuprantantis, kodėl skundo taikinyje atsidūrė būtent jo vadovaujama įmonė – mat su politika jie neturi nieko bendro.

„Suprantu – vyksta politinė kova, gal kažkam tai naudinga. Mes politiniuose žaidimuose patys nedalyvaujame, bet gal kažkam buvo naudinga paskleisti gandus ir paminėti mūsų įmonę. Man irgi įdomu, kodėl mus pasirinko. Aš tai vertinu kaip gandus, gal kažkam kažkas pasirodė“, – svarstė M.Masevičius.

Pats Švenčionių rajono meras R.Klipčius tokius kaltinimus portalui 15min apibūdino kaip prieš jį nukreiptą šmeižto kampaniją. Jis portalui sakė, kad pats susisiekė su komisija ir gavo patvirtinimą, kad jokių skundų jo atžvilgiu negauta.

Savivaldos rinkimai vyks kovo 5 dieną, iš anksto rinkėjai gali balsuoti nuo vasario 28-osios.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.