Tyrimą planuojantiems valdantiesiems – G. Nausėdos atsakas: linkėjo tokio žingeidumo ir kitoms sritims

Pasirodžius informacijai, kad valdančiosios koalicijos lyderiai ketina pradėti parlamentinį tyrimą dėl Valstybės saugumo departamento (VSD) rinktos informacijos apie prezidento Gitano Nausėdos rinkiminę komandą, pats šalies vadovas linkėjo valdantiesiems tokio žingeidumo ir kitose srityse.

Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
T.Gailius.<br>LRV nuotr.
T.Gailius.<br>LRV nuotr.
Knyga „Pranešėjas ir prezidentas“.
Knyga „Pranešėjas ir prezidentas“.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 2, 2023, 12:47 PM, atnaujinta Mar 2, 2023, 1:46 PM

„Komisijos gali būti sudaromos, tačiau norėtųsi to žingeidumo Seimo nariams palinkėti visose srityse. Tikiuosi, kad tiesos kiekvieną dieną rasis vis daugiau.

Matome, kad kiekvieną dieną atsiranda tam tikrų tiesos momentų, kurie patenka į viešąją erdvę, ir aš tuo džiaugiuosi“, – ketvirtadienį kalbėjo prezidentas G.Nausėda.

Paklaustas, ar pasitiki VSD vadovu Dariumi Jauniškiu, prezidentas atsakė teigiamai: „Be jokios abejonės“.

Liberalas Raimundas Lopata ketvirtadienį pareiškė, kad valdančiosios koalicijos partneriai sutarė inicijuoti parlamentinį tyrimą dėl galimai neskaidrios Valstybės saugumo departamento (VSD) veiklos. Tačiau premjerė Ingrida Šimonytė tvirtina, kad tai yra parlamentaro „interpretacija“.

Nors, pasak Vyriausybės vadovės, valdančiųjų gretose nebuvo kitokių pasvarstymų dėl to, ar Seimui reikėtų analizuoti knygoje „Pranešėjas ir Prezidentas“ papasakotą istoriją, visgi, konservatorė leido suprasti, kad oficialių susitarimų tarp koalicijos partnerių nėra.

„Sakyčiau, kad tai labiau yra pono Lopatos interpretacija to, kad niekas koalicijoje turbūt nepasakė, kad jokių klausimų nėra“, – teigė I.Šimonytė.

I.Šimonytė pakartojo ir anksčiau išsakytus pasvarstymus dėl to, kokiu formatu Seimas galėtų išsiaiškinti ir atsakyti į klausimus, kilusius dėl VSD galimai vykdyto neteisėto duomenų apie privačius asmenis rinkimo.

„Seimo statutas formų numato įvairių. Numato galimybę kviesti pareigūnus į tribūną, numato galimybę aiškintis komitetui. Jeigu – tikiuosi, kad pavyks paskirti pagaliau pareigūnus, kurie vadovaus žvalgybos ombudsmeno institucijai – galima kažkokią dalį tyrimo pavesti ir šiai institucijai. Tai čia kokiu keliu eiti – manau, kad parlamentas yra laisvas apsispręsti“, – nurodė ji.

Pasirodė kita versija

Primename, kad žurnalistų Dovydo Pancerovo ir Birutės Davidonytės knygoje „Pranešėjas ir Prezidentas“ aprašyta kaip Pranešėjas, aukštas pareigas Valstybės saugumo departamente (VSD) užėmęs pareigūnas, nurodė gavęs Departamento direktoriaus nurodymą patikrinti tuo metu kandidato į prezidentus Gitano Nausėdos rinkiminę komandą ir galimų rėmėjų sąrašą.

Knygoje taip pat aprašoma G.Nausėdos rinkiminė kampanija ir jos biudžetas.

VSD vadovas Darius Jauniškis teigė, kad G.Nausėda neprašė VSD patikrinti jo aplinkos žmonių. Jis tikino, kad buvo tikrinti ir kitų kandidatų į prezidentus aplinkos žmonės.

Premjerė Ingrida Šimonytė, tuo pačiu metu dalyvavusi prezidento rinkimų kampanijoje, teigė turinti rimto pagrindo abejoti, kad jos štabas taip pat buvo tikrinamas.

Trečiadienį politikos apžvalgininkas Marius Laurinavičius paviešino Pranešėjo tapatybę, tai – dabartinis sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio patarėjas Tomas Gailius.

M.Laurinavičius, remdamasis savo šaltiniais Lietuvos žvalgyboje, tikino žinantis kitokią įvykių versiją nei yra aprašoma žurnalistų knygoje.

Anot apžvalgininko šaltinių, Pranešėjo liudijimas – „valstybininkų klano“ istorijos tąsa. Jų teigimu, T.Gailius siekė VSD vadovo posto, ir tokiu būdu Pranešėjas galimai siekė sukompromituoti D.Jauniškį.

Valdančiosios koalicijos lyderiai sutarė Seimo pavasario sesijos pradžioje sudaryti parlamentinio tyrimo komisiją, kuri baigtų aiškintis istorijos dėl VSD rinktų duomenų apie privačius asmenis detales bei kitus klausimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.