Valdantieji apsisprendė – tirs VSD skandalo aplinkybes: „Kažkas iš jų sako netiesą“

Valdančiosios koalicijos lyderiai iš esmės sutarė Seimo pavasario sesijos pradžioje sudaryti parlamentinio tyrimo komisiją, kuri baigtų aiškintis istorijos dėl Valstybės saugumo departamento (VSD) rinktų duomenų apie privačius asmenis detales bei kitus klausimus, pranešė Liberalų sąjūdžio atstovas Raimundas Lopata.

Darius Jauniškis VSD<br>T.Bauro nuotr.
Darius Jauniškis VSD<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 2, 2023, 9:48 AM, atnaujinta Mar 2, 2023, 9:49 AM

„Tampa akivaizdu, kad du labiausiai apdovanoti VSD pareigūnai susikirto viešai „žodis prieš žodį“, kažkas iš jų sako netiesą, prasidėjo VSD pareigūnų tarpusavio kompromitacija, viešinant valstybės paslaptį sudarančią informaciją ir tai yra reali grėsmė Respublikos nacionaliniam saugumui.

Netiesos sakymas sukuria pažeidžiamumą. Tai kelia pagrįstą susirūpinimą VSD kaip institucijos atsparumu.

Būtina kuo skubiau pradėti ir per kelis mėnesius užbaigti parlamentinį tyrimą, kad būtų atkurtas politikų, visuomenės ir sąjungininkų pasitikėjimas VSD iki NATO aukščiausio lygio susitikimo Vilniuje“, – feisbuke rašė liberalas.

Primename, kad žurnalistų Dovydo Pancerovo ir Birutės Davidonytės knygoje „Pranešėjas ir Prezidentas“ atskleidžiamas VSD vykdytas galimai neteisėtas duomenų rinkimas apie privačius asmenis prezidento rinkimų kampanijos metu, taip pat nemažai dėmesio skiriama G.Nausėdos rinkiminei kampanijai bei prezidentavimo laikotarpiui.

VSD vadovas D.Jauniškis TV3 televizijai sakė, kad G.Nausėda neprašė VSD patikrinto jo aplinkos žmonių. Departamento direktorius tikino, jog esą buvo tikrinti ir kitų kandidatų į prezidentus aplinkos žmonės.

Tuo metu politikos apžvalgininkas Marius Laurinavičius trečiadienį atskleidė, kad knygoje liudijęs Pranešėjas yra buvęs saugumietis, dabartinis Sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio patarėjas Tomas Gailius, aprašomų įvykių metu galimai siekęs Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovo posto.

Žurnalistų knygoje Pranešėjas, aukštas pareigas VSD užėmęs pareigūnas, nurodė gavęs Departamento direktoriaus nurodymą patikrinti tuo metu kandidato į prezidentus Gitano Nausėdos rinkiminę komandą ir galimų rėmėjų sąrašą. M.Laurinavičiaus šaltiniai analitikui papasakojo, kaip atrodė situacija Departamente dar prieš Dariui Jauniškiui užimant VSD vadovo poziciją.

Apžvalgininko šaltiniai atskleidė, kad T.Gailiaus pavaduotoju ir vienu artimiausiu bendražygiu VSD buvo Linas Jurgelaitis, žinomas iš „valstybininkų“ skandalo laikų. Pats T.Gailius žurnalistams knygoje aiškino, kad niekada nepriklausė „tai pareigūnų grupei“. Tačiau M.Laurinavičiaus šaltinių teigimu, prieš D.Jauniškiui tampant VSD vadovu, T.Gailius ir L.Jurgelaitis visose VSD pozicijose buvo „susistatę“ savo žmones.

VSD vadovybė griežtai atmeta viešai reiškiamus būgštavimus, esą žvalgyba rinko informaciją. Praėjusią savaitę knygų mugėje apsilankęs šalies vadovas, paklaustas, ar spėjo susipažinti su naujai išleista knyga „Pranešėjas ir Prezidentas“, teigė „pasakų nebeskaitantis“.

„Aš pastaruosius 20 metų pasakų nebeskaitau. Kažkada savo dukrom skaitydavau, dabar nebeskaitau, todėl nelabai galiu pasakyti, kas ten yra parašyta. Bet kuriuo atveju vėlgi palieku tai skaitytojams. Tegul skaitytojai skaito, daro savo išvadas, o aš šioje vietoje galiu pasakyti tiek, kiek pasakiau“, – teigė G. Nausėda.

Galiausiai šalies vadovas suabejojo, ar žurnalistų knygoje papasakota istorija nėra „užsakomoji žurnalistika“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.