Dėl Pranešėjo užkurto skandalo – sumaištis valdžios viršūnėse: opozicija įžvelgia valdančiųjų klastą

Valdančiųjų planai iš naujo imtis prezidento Gitano Nausėdos aplinkos neteisėto sekimo skandalo tyrimo kelia vis daugiau įtarimų opozicijai. Dėl tokių užmojų blaškosi ir valdančiosios koalicijos atstovai.

 Valdančiųjų gretose kilo sumaištis dėl naujo parlamentinio tyrimo – vieni jos atstovai skelbia, esą jau sutarta jį pradėti, kiti tai neigia. Ką reiškia toks valdančiųjų trūkčiojimas?<br> lrytas.lt koliažas.
 Valdančiųjų gretose kilo sumaištis dėl naujo parlamentinio tyrimo – vieni jos atstovai skelbia, esą jau sutarta jį pradėti, kiti tai neigia. Ką reiškia toks valdančiųjų trūkčiojimas?<br> lrytas.lt koliažas.
 T.Gailius.<br> LRV nuotr.
 T.Gailius.<br> LRV nuotr.
Vytautas Bakas<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Bakas<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Bakas<br>V.Skaraičio nuotr.
Vytautas Bakas<br>V.Skaraičio nuotr.
Vytautas Bakas<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Bakas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 4, 2023, 11:01 AM, atnaujinta Mar 4, 2023, 1:24 PM

Valdančiųjų gretose kilo sumaištis dėl naujo parlamentinio tyrimo – vieni jos atstovai skelbia, esą jau sutarta jį pradėti, kiti tai neigia. Ką reiškia toks valdančiųjų trūkčiojimas?

Apie planus pradėti tyrimą šią savaitę pranešė Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijai priklausantis Ateities komiteto vadovas Raimundas Lopata. Jis tvirtino, kad valdančioji koalicija dėl to jau esą yra apsisprendusi.

Tiesa, premjerė Ingrida Šimonytė netrukus pareiškė, kad tai liberalo interpretacijos. Kiti konservatoriai taip pat tikina, kad dėl tyrimo nėra jokio sprendimo.

Prisiminė liudijimus

Valdantieji norėtų iš naujo aiškintis, ar teisėtai Dariaus Jauniškio vadovaujamas Valstybės saugumo departamentas (VSD) rinko informaciją apie G.Nausėdos aplinką, galimus rinkimų kampanijos finansinius rėmėjus, taip pat apie paties VSD vadovo draugų drauges.

„Lietuvos ryto“ šaltinių teigimu, galėjo būti tikrinama saugos bendrovei G4S vadovaujančio D.Jauniškio bičiulio Sauliaus Tulevičiaus draugė.

Tokiais įtarimais dar prieš trejus metus pasidalijo aukštas pareigas Valstybės saugumo departamente ėjęs liudytojas Tomas Gailius, kuris šiuo metu darbuojasi patarėju sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio komandoje.

Praėjusios kadencijos Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) nariams T.Gailius paliudijo, jog žodiniu departamento vadovybės pavedimu rinkęs informaciją apie tuo metu kandidato į prezidentus G.Nausėdos aplinką, ir mano, kad toks nurodymas buvęs neteisėtas.

Vis dėlto pranešėjo statusą gavęs pareigūnas neįtikino politikų, tarp jų ir tuomet opozicijoje buvusių konservatorių.

Ikiteisminio tyrimo nepradėjo ir šią istoriją tyrusi Specialiųjų tyrimų tarnyba, o D.Jauniškis buvo patvirtintas dar vieną kadenciją vadovauti VSD.

Dairosi sąjungininkų

Šį kartą konservatoriai nuo pradžių neatrodė užtikrinti, ar verta pradėti tyrimą iš naujo.

Šaltinių tvirtinimu, juos stabdo baimė, kad tyrimas gali išsiplėsti ir šį procesą esą būtų sunku kontroliuoti.

Dešinieji galimų sąjungininkų šią savaitę aktyviai žvalgėsi tarp opozicijos frakcijų, bet paieškos nebuvo sėkmingos.

Parlamento opozicijos stovykloje entuziazmo pradėti naują tyrimą nėra.

Priešingai, daugelis opozicijos atstovų įsitikinę, kad konservatoriai naują skandalą esą siekia „pasibalnoti“ norėdami į užmarštį nugramzdinti su jais susijusį galimos pedofilijos skandalą.

Paaiškino, kas užkliuvo

Bene labiausiai naujam parlamentiniam tyrimui dėl pranešėjo papasakotų istorijų priešinasi valstiečiai.

Anksčiau NSGK vadovavęs Dainius Gaižauskas įsitikinęs, kad skandalingoji istorija esą buvo ištirta nuodugniai ir subliūško.

Anot valstiečių frakcijos seniūnės Aušrinės Norkienės, D.Gaižausko pozicija atspindi ir frakcijos nuomonę. Valstietei ypač kliūva dvejopa valdančiosios daugumos laikysena, kai vieniems tyrimams pritariama, o kiti blokuojami.

Darbo partijos vedlys Andrius Mazuronis valdančiųjų planuose įžvelgė klastą: „Pagrindinis naujo tyrimo tikslas yra nukreipti dėmesį nuo buvusio konservatorių frakcijos nario Kristijono Bartoševičiaus skandalo, į kurį įsipainiojo ir nemažai pareigūnių.

Be to, slypi konservatorių politinis revanšizmas ir noras už kažką, galbūt istorinius nesutarimus, atkeršyti prezidentui.

Taip pat, matyt, yra noras parodyti vietą D.Jauniškiui.“

Panašiai kalbėjo ir Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis, kuris mano, kad, pavyzdžiui, liberalų tikslas esą gali būti noras atkeršyti VSD ir D.Jauniškiui už vadinamąją politinės korupcijos bylą.

Buvęs premjeras svarstė, kad Demokratų frakcijai priklausantis Vytautas Bakas dėl tyrimo greičiausiai gali būti kitokios nuomonės, bet dėl to nemato problemų.

Nori išgirsti atsakymus

Pats V.Bakas „Lietuvos rytui“ teigė, kad, norint sugrąžinti pasitikėjimą VSD, prezidento institucija ir pranešėjo institutu reikia atsakyti į kilusius klausimus.

Tačiau V.Bakas įsitikinęs, kad tyrimas įmanomas tik tuo atveju, jei jame dalyvaus ir opozicija.

„Taip pat turi būti sutarimas, kad tirsime ne vienas kitą, apsimoka ar neapsimoka, bet iš esmės ir atvirai. Bet aš dabar matau per daug politinių išskaičiavimų“, – nuogąstavo politikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.