Didžiausi rinkimų laimėtojai ir pralaimėtojai: politologo M. Jastramskio žvilgsnis į rezultatus

Savivaldos rinkimai Lietuvoje jau per pirmąjį turą spėjo pateikti ne tik įtemptos kovos ar staigmenų, bet ir rekordą. Vienas jų – per pirmąjį turą buvo išrinkti net 26 merai.

 M.Jastramskis įvardijo didžiausius rinkimų laimėtojus ir pralaimėtojus.<br> lrytas.lt montažas.
 M.Jastramskis įvardijo didžiausius rinkimų laimėtojus ir pralaimėtojus.<br> lrytas.lt montažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 6, 2023, 8:57 AM

„Tai – rekordas, anksčiau daugiausiai buvo 20 (2015 metais)“, – feisbuke pirmadienio rytą rašė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų (VU TSPMI) politologas Mažvydas Jastramskis.

Jis po tikrai įdomios rinkimų nakties sudėliojo ir savivaldos rinkimų nugalėtojus ir pralaimėtojus

Į nugalėtojų sąrašą M.Jastramskis įtraukė ne tik Lietuvos socialdemokratų partiją, bet ir į antrąjį turą užtikrintai patekusį konservatorių kandidatą į Vilniaus merus Valdą Benkunską, kuris susikaus su Artūru Zuoku ar Kauno mero postą jau užsitikrinusį Visvaldą Matijošaitį.

V.Benkunskas surinko 30,71 proc. balsų, A.Zuokas – 21,43 proc. Kaune V.Matijošaitis su 58,33 proc. balsų sutriuškino valstiečių kandidatą Aurelijų Verygą (12,48 proc.).

„Savivaldos rinkimų laimėtojai:

Lietuvos socialdemokratų partija. 10 socialdemokratų merų išrinkti pirmame ture, dar 20 bus antrame. Vilniuje partija pateko į tarybą po pertraukos.

Benkunskas. Niekam nežinomas, neryškus, Zuokas laimės. Nope. Vilnius yra dešiniųjų, kažką rinktis reikėjo, dešinieji pasirinko Benkunską.

Matijošaitis. Nors prarado nemažai balsų, laimėjo pirmame ture, „Vieningas Kaunas“ turės daugumą taryboje. Kaunas yra Kaunas. Tiksliau, Vilnius yra Kaunas dabar pagal tai, kaip balsuoja už konservatorius.

Vilniaus rajonas. Pagaliau šioje savivaldybėje bus antras turas. Įdomu bus žiūrėt, kaip dešinieji balsuos už socialdemokratų kandidatą.

Partinė sistema. Partijos susigrąžino dalį pozicijų prieš nepriklausomus kandidatus ir komitetus“, – nurodė M.Jastramskis.

Į pralaimėtojų sąrašą M.Jastramskis įtraukė ir A.Zuoką, ir apklausas, kurių prieš savivaldos rinkimus buvo skelbiama nemažai ir garsiai.

„Pralaimėtojai:

Apklausos (tiksliau, jų interpretacijos). Visos apklausos rodė, kad Zuokas bus pirmas. Visos. Eilinį kartą pamatom, kad tokios prognozės nieko vertos, kai turim 1) kosmines paklaidas; 2) neatsižvelgiam į respondentų nusiteikimą balsuoti;

Laisvė ir teisingumas. Zuokas antras Vilniuje, Žemaitaitis už borto Klaipėdoje, bet užtat Švenčionyse meras bus.

Konkurencija. Tiesioginiai mero rinkimai dalyje Lietuvos užuot įpylę į valdžią šviežio kraujo, stiprina seną: šį kartą net 26 merai buvo išrinkti pirmame ture. Tai rekordas, anksčiau daugiausiai buvo 20 (2015 metais).

Komitetai. Natūralu, kai rinkimuose jų dalyvavo dvigubai mažiau, nei praėjusiuose rinkimuose, visgi reikia paminėti: balsų komitetai gavo mažiau, nei aną kartą, kai apskritai pirmavo pagal mandatus prieš bet kurią partiją.

Artūras Orlauskas. Bet čia ne vien šitų rinkimų dalykas, aišku“, – nurodė politologas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.