VRK pirmininkė: jeigu išankstinio balsavimo mastai augs, tai rezultatų paskelbimo prasme informacija užtruks

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Jolanta Petkevičienė teigia, kad jeigu toliau didės išankstinio balsavimo mastai savivaldybių merų ir tarybų rinkimų metu, tai gali sulėtinti galutinio balsų skaičiavimo ir paskelbimo procesą. Taip pat, anot jos, šis vėlavimas jau buvo pastebimas kovo 5 dienos savivaldybių merų ir tarybų rinkimų metu.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Jolanta Petkevičienė. <br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Jolanta Petkevičienė. <br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 6, 2023, 8:58 AM

„Jei iš tiesų tai bus tendencija, tai na visų pirma rezultatų paskelbimas, nebent sugalvosime kažkokius mechanizmus, kaip galima informaciją gauti greičiau, užtruks. Nes rezultatų paskelbimo prasme, ta informacija vėluoja“, – pirmadienį „Žinių radijui“ teigė J. Petkevičienė.

„Aš manau, kad taip, rezultatai truputėlį ilgiau užtruko ir bandžiau dar vakar transliuoti, kad tai gali užtrukti dėl šios priežasties“, – pridūrė ji.

VRK pirmininkė mananti, kad šis informacijos paskelbimo užtrukimas atsiranda, nes rinkėjai iš anksto gali balsuoti bet kurioje šalies savivaldybėje. Tai, jos teigimu, reiškia, kad procesą suvilkina balsų išvežiojimas pagal rinkimų apylinkes.

„Nes įsivaizduokite, kai vyksta išankstinis balsavimas, vadinasi kiekvienos savivaldybės, kiekviename balsavimo punkte, išankstinio balsavimo dieną, turi būti visų savivaldybių rinkimų biuleteniai, tiek merų, tiek savivaldybės tarybos narių. Ir iš visų savivaldybių ir visų papildomų balsavimo punktų, tie vokai su balsais turėjo būti išrūšiuoti ir išvežioti per visą Lietuvą, po visas kitas savivaldybes. Ir iš savivaldybių rinkimų komisijų vokai turėjo nukeliauti į rinkimų apylinkes, kurių yra 1927“, – aiškino J. Petkevičienė.

ELTA primena, kad kovo 5 d. Lietuvoje vyko pirmasis savivaldybių merų ir tarybų rinkimų turas.

Savivaldos rinkimuose sėkmė labiausiai šypsojosi Lietuvos socialdemokratų partijai – partija jau laimėjo mero postus 10 savivaldybių. Liberalų sąjūdis užsitikrino keturias merų pozicijas, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai laimėjo mero postus poroje savivaldybių.

Iš 60 savivaldybių, 26-iose antrojo turo nebereikės – ten merai išrinkti pirmajame ture.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.