LVŽS VRK sprendimą šalinti K. Tubį iš savivaldos rinkimų skųs teismui

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) praneša šiandien priimtą Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimą po pirmojo rinkimų etapo šalinti Kęstutį Tubį iš rinkimų į Anykščių mero postą skųsiantys teismui.

Kęstutis Tubis.<br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Kęstutis Tubis.<br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 7, 2023, 4:43 PM

Pirmame ture daugiausiai rinkėjų balsų Anykščiuose gavusio K. Tubio pašalinimas, pasak LVŽS, partijos yra vertinamas kaip teisinis nihilizmas ir rimtas smūgis demokratijai Lietuvoje, kuris taip pat „griauna pasitikėjimą rinkimais“.

„LVŽS pažymi, kad VRK posėdžio metu neatsižvelgė į išsamius teisinius argumentus, kuriuos pateikė profesionalus teisininkas – advokatas, o vadovavosi politiniais motyvais. VRK nariai, kuriuos delegavusios partijos turėjo aiškų suinteresuotumą pašalinti K. Tubį iš rinkimų kovos, net ir paraginti kolegų nuo svarstymo ir balsavimo nenusišalino. Taigi, už LVŽS kandidato pašalinimą balsavo tiek TS-LKD, tiek Lietuvos socialdemokratų deleguoti VRK nariai – kaip žinia, rinkimuose Anykščių rajone konservatorių kandidatas liko antras, o socialdemokratų – trečias. LVŽS į VRK deleguota atstovė nusišalino nuo svarstymo ir sprendimo priėmimo jau posėdžio pradžioje, kaip to reikalauja teisės aktai“, – teigiama LVŽS pranešime žiniasklaidai.

Partijos teigimu, vieno teisėjo nuomonė, išdėstyta rašte be pavadinimo ir be datos, nėra „teismo išaiškinimas“. Juolab, pasak partijos komunikacijos grupės, kad įstatymai numato aiškią tvarką, kuria vadovaujantis gali būti aiškinami teismų sprendimai ir šiuo atveju tos tvarkos nebuvo laikytasi.

LVŽS prideda, kad, vertinant visas aplinkybes, VRK tapo politiniu įrankiu, panaudotu siekiant susidoroti su nepalankiais kandidatais.

„Neramina, kad VRK tokiu sprendimu grubiai pažeidžia daugiau nei 3 tūkstančių už K. Tubį balsavusių žmonių, neabejotinai žinojusių apie teismo nuosprendį, teises – jų valia yra tiesiog ignoruojama. LVŽS manymu, VRK privalo skelbti naujus rinkimus Anykščiuose ir suteikti galimybę rinkėjams išsirinkti jiems atstovaujančios partijos kandidatą į merus, nesudarant pranašesnių sąlygų nei vienai iš politinių organizacijų“, – teigiama partijos pranešime žiniasklaidai.

ELTA primena, kad antradienį VRK K. Tubį pašalino iš savivaldos rinkimų.

Vasario 2 d. Panevėžio apygardos teismas, patenkindamas prokuratūros apeliacinį skundą, buvusį Anykščių merą K. Tubį pripažino kaltu dėl prekybos poveikiu.

Teismas K. Tubiui skyrė 9,9 tūkst. eurų baudą, taip pat 1 tūkst. eurų vertės turto konfiskavimą bei uždraudė ketverius metus dirbti valstybės tarnyboje.

Panevėžio apygardos teismas K. Tubį kaltu dėl korupcijos pripažino viename iš bylos epizodų, o dėl kitų epizodų paliktas galioji išteisinamasis pirmos instancijos Utenos apylinkės teismo sprendimas.

K. Tubis antradienį pranešė apskundęs šį sprendimą Aukščiausiajam Teismui.

Kaip anksčiau skelbė teisėsauga, ikiteisminio tyrimo duomenimis, tuometinis Anykščių rajono savivaldybės meras ir savivaldybės tarybos narys K. Tubis nuo 2018 metų spalio iki 2019 metų vasario galimai naudojosi savo tarnybine padėtimi, siekdamas naudos sau ir savo vadovaujamam visuomeniniam rinkimų komitetui.

Pareigūnai buvo gavę duomenų, kad iš dviejų verslininkų politikas reikalavo finansinės paramos minėtam visuomeniniam rinkimų komitetui, besiruošiančiam 2019-ųjų metų savivaldybių merų ir tarybų rinkimams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?