VRK pirmininkė: kodeksas neleido pašalinti K. Tubio iš rinkimų anksčiau

Vyriausiajai rinkimų komisijai nusprendus pašalinti į antrąjį Anykščių rajono mero rinkimų turą patekusį Kęstutį Tubį, komisijos pirmininkė Jolanta Petkevičienė apgailestauja dėl tų rinkėjų, kurie praėjusį sekmadienį atidavė savo balsą už šį valstiečių kandidatą. Ji patikino, kad VRK negalėjo priimti pastarojo sprendimo ir išbraukti kandidato iš rinkimų anksčiau – tai, pasak jos, riboja ir Rinkimų kodekse numatyti tokių procedūrų terminai.

VRK posėdis dėl kandidato į Anykščių merus Kęstučio Tubio šalinimo iš savivaldos rinkimų. <br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
VRK posėdis dėl kandidato į Anykščių merus Kęstučio Tubio šalinimo iš savivaldos rinkimų. <br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
VRK posėdis dėl kandidato į Anykščių merus Kęstučio Tubio šalinimo iš savivaldos rinkimų. <br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
VRK posėdis dėl kandidato į Anykščių merus Kęstučio Tubio šalinimo iš savivaldos rinkimų. <br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 7, 2023, 4:21 PM

„Situacija būtų mažai kuo pasikeitusi (jeigu būtume surengę posėdį penktadienį – ELTA). Tikrai galvojome, kaip pasielgti geriau, nes visi dokumentai, balsavimo biuleteniai ir visa informacija buvo iškeliavusi. Tai buvo penktadienis. Norint sušaukti VRK posėdį, mes galėjome tą geriausiu atveju padaryti rinkimų dieną arba naktį“, – antradienį po VRK posėdžio žurnalistams teigė V. Petkevičienė.

„Ir pagal Rinkimų kodeksą, (likus – ELTA) 12 dienų iki rinkimų dienos, tiesiog toks sprendimas (pašalinti kandidatą – ELTA) negalėjo būti priimtas. Pagal Rinkimų kodeksą, po rinkimų, iki galutinių rezultatų paskelbimo dienos, komisija turi teisę tokį sprendimą priimti“, – teisines aplinkybes aiškino ji.

Antradienį VRK nutarė išbraukti K. Tubį iš rinkimų, remdamasi dar vasario mėnesį teismo priimtu sprendimu – kandidatas pripažintas kaltu dėl korupcijos. Už tai, kad būtų panaikinta K. Tubio kandidato registracija rinkimuose, antradienį balsavo 10 VRK narių, vienas buvo prieš.

Visgi, sekmadienį vykusiuose savivaldybių merų ir tarybų rinkimuose K. Tubis surinko 30,11 proc. balsų. Antrasis rinkimuose liko socialdemokratas Dainius Žiogelis (19,93 proc.).

Klausiama, ką galėtų pasakyti tiems anykštėnams, kurie atidavė savo balsą už šalinamą kandidatą, J. Petkevičienė teigė, jog situacija yra liūdna.

„Liūdna“, – konstatavo VRK pirmininkė.

K. Tubis tvirtino apskųsiąs VRK sprendimą teismui. Anot J. Petkevičienės, jeigu teismas panaikins komisijos sprendimą, K. Tubis galės dalyvauti antrajame rinkimų ture. Priešingu atveju, antrame ture dalyvaus trečiąją vietą mero rinkimuose iškovojęs konservatorius Sigutis Obelevičius (19,09 proc.).

„Nespėliokime, kas bus – tikrai Kęstutis Tubis, kaip ir pareiškė posėdyje, skųs sprendimą teismui. Tikiuosi, kad teismas priims sprendimą, kuris bus neginčijamas“, – paragino VRK vadovė.

ELTA primena, kad vasario 2 d. Panevėžio apygardos teismas, patenkindamas prokuratūros apeliacinį skundą, buvusį Anykščių merą K. Tubį pripažino kaltu dėl prekybos poveikiu.

Teismas K. Tubiui skyrė 9,9 tūkst. eurų baudą, taip pat 1 tūkst. eurų vertės turto konfiskavimą bei uždraudė ketverius metus dirbti valstybės tarnyboje.

Panevėžio apygardos teismas K. Tubį kaltu dėl korupcijos pripažino viename iš bylos epizodų, o dėl kitų epizodų paliktas galioji išteisinamasis pirmos instancijos Utenos apylinkės teismo sprendimas.

K. Tubis antradienį pranešė apskundęs šį sprendimą Aukščiausiajam Teismui.

Kaip anksčiau skelbė teisėsauga, ikiteisminio tyrimo duomenimis, tuometinis Anykščių rajono savivaldybės meras ir savivaldybės tarybos narys K. Tubis nuo 2018 metų spalio iki 2019 metų vasario galimai naudojosi savo tarnybine padėtimi, siekdamas naudos sau ir savo vadovaujamam visuomeniniam rinkimų komitetui.

Pareigūnai buvo gavę duomenų, kad iš dviejų verslininkų politikas reikalavo finansinės paramos minėtam visuomeniniam rinkimų komitetui, besiruošiančiam 2019-ųjų metų savivaldybių merų ir tarybų rinkimam.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.