V. Čmilytė-Nielsen kitą savaitę Seimui ketina pateikti kandidatą į žvalgybos kontrolierius

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen kitą savaitę ketina parlamentui pateikti vieną iš dviejų kandidatų į žvalgybos kontrolierius.

Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 9, 2023, 10:28 AM

„Kontrolieriai bus teikiami kovą. Pirmą kandidatą ketinu teikti kitą savaitę, kovo 14 dieną“, – Eltai parlamento pirmininkės atsakymą pateikė jos atstovė spaudai Ilona Petrovė.

Anksčiau Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen yra sakiusi turinti du kandidatus į žvalgybos kontrolierius, kurie yra gavę leidimus susipažinti su slapta informacija.

ELTA primena, kad 2021 m. gruodį Seimas priėmė įstatymą, kuriuo nutarė įkurti žvalgybos kontrolieriaus institutą. Pagal įstatymą, du žvalgybos kontrolieriai, kurie tirtų skundus dėl galimų žmogaus teisių pažeidimų vykdant žvalgybą, vertintų žvalgybos institucijų tyrimų teisėtumą, pagrįstumą, turėjo pradėti dirbti pernai liepą, tačiau kandidatūros į šias pareigas iki šiol nebuvo pateiktos.

Seimo opozicija dėl žvalgybos kontrolierių kreipėsi į Konstitucinį Teismą, bet šis nutarė, jog teisės aktas Konstitucijai neprieštarauja. Tąkart parlamentarai kėlė klausimą, ar žvalgybos kontrolierius neapriboja Seimo kontrolierių teisės tirti skundus dėl valstybės ir savivaldybių pareigūnų galimo piktnaudžiavimo.

Kaip numato įstatymas, Žvalgybos kontrolierių į pareigas 5 metų kadencijai skiria Seimas, parlamento pirmininko teikimu, apsvarsčius kandidatūrą Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos ir Žmogaus teisių komitetams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.