D. Jauniškis apie kalbas, kad VSD veikia „valstybininkų klanas“: aš įsitikinęs, kad dabar taip nėra

Valstybės saugumo departamento (VSD) direktorius Darius Jauniškis įsitikinęs, kad viešoje erdvėje pasirodžiusios kalbos, kad šiuo metu jo vadovaujamoje institucijoje yra susidaręs „valstybininkų klanas“, yra neteisingos.

 Darius Jauniškis.<br> A.Ufarto (ELTA) nuotr.
 Darius Jauniškis.<br> A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 10, 2023, 8:46 AM

„Šiuo momentu aš labai tikiu, kad ne. Ne, aš įsitikinęs, kad dabar tikrai nėra“, – LRT televizijai ketvirtadienio vakarą teigė D. Jauniškis, pridurdamas, kad pats apžvalgininko Mariaus Laurinavičiaus iškeltas klausimas apie „valstybininkų klaną“ yra įdomus.

„Bet tie užduodami klausimai tikrai labai įdomūs. Palaukime tyrimų, pažiūrėsim, kuo čia baigsis“, – sakė jis.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) narys Dainius Gaižauskas pastarąją savaitę teigė, kad jo frakcija Seime inicijuos laikinąją parlamentinio tyrimo komisiją, kuri siektų ištirti galimai šalyje egzistuojantį vadinamąjį „valstybininkų klaną“.

Apie šio klano egzistavimą užsiminė politikos apžvalgininkas M. Laurinavičius, pateikiantis savą įvykių versiją, susijusią su kilusiu skandalu dėl galimai neskaidrios Valstybės saugumo departamento (VSD) veiklos.

ELTA primena, kad žurnalistų Dovydo Pancerovo ir Birutės Davidonytės knygoje „Pranešėjas ir Prezidentas“ atskleidžiamas VSD vykdytas galimai neteisėtas duomenų rinkimas apie privačius asmenis prezidento rinkimų kampanijos metu. Taip pat nemažai dėmesio skiriama tuometinio kandidato į šalies vadovo postą Gitano Nausėdos rinkiminei kampanijai bei prezidentavimo laikotarpiui.

Pagrindinis istorijos šaltinis – daugelį metų žvalgybos struktūrose dirbęs ir dar 2019 m. dėl neskaidrios VSD veiklos į ankstesnės kadencijos Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininką Vytautą Baką kreipęsis pranešėjas.

Prezidentas netruko sureaguoti į ažiotažą viešojoje erdvėje sukėlusią knygą. Paklaustas, ar spėjo perskaityti naujai išleistą knygą, G. Nausėda tikino „pasakų nebeskaitantis“, o kiek vėliau suabejojo, ar žurnalistų papasakota istorija nėra „užsakomoji žiniasklaida“.

Tuo metu VSD vadovybė griežtai atmeta viešai reiškiamus kaltinimus, esą žvalgyba rinko informaciją neteisėtai. D. Jauniškis tvirtina, kad žvalgybos pareigūnai priešrinkiminu laikotarpiu domėjosi visų kandidatų į prezidentus aplinka ir tai, pasak jo, yra įprasta praktika.

Naujas diskusijas dėl knygoje papasakotos istorijos įžiebė politikos apžvalgininko Mariaus Laurinavičiaus paviešinta kitokia įvykių versija. Remdamasis pora šaltinių, glaudžiai susijusių su žvalgyba, apžvalgininkas paviešino pranešėjo tapatybė – pasak jo, tai šiuo metu Sveikatos apsaugos ministerijoje (SAM) patarėjo pareigas einantis Tomas Gailius.

Be to, M. Laurinavičius svarstė, kad pranešėjo liudijimas gali būti „valstybininkų klano“ istorijos tęsinys.Prabėgus 3 metams po rezonansą sukėlusios istorijos, NSGK narys Raimundas Lopata pavasario Seimo sesijoje siūlo sudaryti parlamentinio tyrimo komisiją, kuri aiškintųsi pranešėjo istorijos detales. Opozicija tokį siūlymą sutinka nevienareikšmiškai – dalis politikų nemato prasmės inicijuoti papildomo tyrimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.