Iki rinkimų antrojo turo liko vos 4 dienos – „Baltosios pirštinės“ sparčiai didina stebėtojų gretas

Matydama kiekvienuose rinkimuose besikartojančias apylinkių rinkimų komisijų daromas klaidas, rinkimų stebėjimo organizacija „Baltosios pirštinės“ renka papildomas stebėtojų pajėgas. Tokiu būdu siekiama, kad kuo daugiau komisijų klaidų, kurios gali turėti įtakos galutiniams rinkimų rezultatams, būtų išaiškintos ir užkardytos.

Merų ir savivaldybių rinkimai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Merų ir savivaldybių rinkimai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Baltosios pirštinės“

Mar 10, 2023, 10:18 AM

„Viešojoje erdvėje plačiai nuskambėjo atvejis, kai vienoje Šalčininkų rajono apylinkių rinkimų komisija nepaisė balsų skaičiavimo tvarkos ir galimai bandė klastoti rezultatus, kad tik greičiau užbaigtų darbą ir galėtų eiti namo. Tai tik vienas iš atvejų, kurių Lietuvoje tikrai galėjo būti ir greičiausiai buvo daugiau. Todėl svarbu, kad antrąjį turą stebėtų dar daugiau savanorių, kurie užkirstų kelią komisijų daromoms klaidoms, o rinkimų rezultatai atspindėtų tikrąją rinkėjų valią.“ – sako „Baltųjų pirštinių“ vadovas Laimonas Petreikis.

Stebėtojų registracija antrajam turui vyksta iki savaitės pabaigos. Kaip ir prieš pirmąjį rinkimų turą, nauji savanoriai bus apmokyti ir gaus stebėtojo pažymėjimus, suteikiančius teisę stebėti visus rinkimų etapus: išankstinį balsavimą savivaldybėse, specialiuose punktuose ir namuose, balsavimą rinkimų dieną ir balsų skaičiavimą.

Pirmajame ture rinkimus stebėjo beveik 300 „Baltųjų pirštinių“ stebėtojų, o antrajam turui stebėtojais tapti jau užsiregistravo dar beveik 100 žmonių visoje Lietuvoje. Tapti nepriklausomu rinkimų stebėtoju galima užsiregistravus puslapyje www.baltosiospirstines.lt/registracija

Primename, kad pirmojo turo metu, rinkimų dieną, stebėtojai daugiausia fiksavo apylinkių rinkimų komisijų daromas klaidas: kas ketvirtoje tikrintoje apylinkėje buvo neteisingai plombuota balsadėžė, kas aštuntoje – rinkėjams nepagrįstai leidžiama eiti po kelis į vieną balsavimo kabiną, gana dažnai taip pat nebuvo užtikrinamas rinkėjų asmens duomenų saugumas.

Šios klaidos kartojasi kiekvienuose rinkimuose, todėl „Baltosios pirštinės“ pabrėžia, kad tinkamai pasiruošti rinkimų organizavimui vis dar skiriama per mažai dėmesio. Galimai dėl to daliai apylinkių rinkimų komisijų ir kyla pagunda balsų skaičiavimo procedūrą vykdyti nesivadovaujant elektroniniu vedliu.

Šios pastabos prieš prasidedant antrajam turui bus pakartotos ir Vyriausiajai rinkimų komisijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: oro balionui atsitrenkus į žemę, iš krepšio ėmė kristi žmonės