Lenkija oficialiai tapo NATO Energetinio saugumo kompetencijos centro Vilniuje nare

Penktadienį Lenkijai oficialiai tapus NATO Energetinio saugumo kompetencijos centro nare, iškilmingai pakelta Lenkijos Respublikos valstybinė vėliava, praneša Krašto apsaugos ministerija (KAM).

 NATO vėliava.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 NATO vėliava.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 10, 2023, 4:02 PM

„Džiugu, kad pagrindinė Lietuvos strateginė sąjungininkė Lenkija tapo NATO Energetinio saugumo kompetencijos centro šeimos dalimi. Lenkija buvo viena iš pirmųjų šalių, kuri ėmėsi ryžtingų veiksmų mažindama energetinę priklausomybę nuo Rusijos, nes puikiai žino, kaip svarbu mažinti energetinį pažeidžiamumą šiame sektoriuje. Labai džiaugiuosi, kad centrą remiančių narių skaičius auga, tikimės, kad Lenkijos pavyzdys įkvėps prisijungti dar daugiau valstybių“, – vėliavos pakėlimo ceremonijoje sakė krašto apsaugos viceministras Žilvinas Tomkus.

Pranešama, kad ceremonijoje taip pat dalyvavo Lenkijos krašto apsaugos ministerijos atstovai, NATO sąjungininkų ir partnerių šalių ambasadoriai Lietuvoje, gynybos atašė, Lietuvoje dislokuotų Lenkijos kontingentų kariai ir kt.

Lenkija NATO Energetinio saugumo kompetencijos centro veikloje dalyvauja nuo 2019 m., kai savanoriškai atsiuntė ekspertą į ESKC Strateginės analizės skyrių. Praėjusių metų pabaigoje užbaigus prisijungimo procedūras Lenkija toliau skirs vieną ekspertą. Šiandien Lenkija oficialiai tapo 13-ąja NATO ESKC nare.

Pridedama, kad 2012 m. įkurtam NATO ESKC priklauso Lietuva, Estija, Suomija, Prancūzija, Sakartvelas, Vokietija, Italija, Latvija, Lenkija, Turkija, Ukraina, Jungtinė Karalystė ir Jungtinės Amerikos Valstijos. Šiuo metu centrui vadovauja pulkininkas Darius Užkuraitis. Savo veikla ESKC remia NATO institucijas, šalis nares ir partneres. ESKC atlieka su energetiniu saugumu susijusią ekspertizę, padeda vystyti karines doktrinas, tobulina išteklių panaudojimo efektyvumą, teikia rekomendacijas dėl alternatyvių energijos šaltinių panaudojimo. Centras kasmet organizuoja pratybas ir kursus, bendradarbiauja su įvairiomis organizacijomis bei švietimo įstaigomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.