V. Semeškai kelia abejonių D. Bublienės kandidatūra į LAT: kelia klausimus dėl ryšių su advokatų kontoromis

Antradienį Seimui ketinant apsispręsti dėl Danguolės Bublienės kandidatūros į Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) pirmininkės postą, konservatorius Vilius Semeška tvirtina turįs abejonių dėl teisėjos tinkamumo šioms pareigoms. Pasak politiko, teisininkė neturi tinkamos patirties. Be to, klausimų kelia ir ankstesnė D. Bublienės veikla, susijusi su advokatų kontoromis, gynusiomis prieštaringos reputacijos asmenis.

Vilius Semeška.<br>D.Umbraso nuotr.
Vilius Semeška.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-03-14 11:26

„Kandidatė tiesiog iš advokato kontoros, iš advokatūros buvo tiesiai katapultuota į Lietuvos Aukščiausiąjį Teismą. Žinoma, ji neturi patirties nei apylinkės, nei apygardos, nei apeliaciniame teisme – nei pirmoje, nei antroje instancijoje“, – antradienį Seime susirinkusiems žurnalistams sakė V. Semeška.

„Manyčiau, kad LAT turėtų vadovauti tas pirmininkas, kuris dirbo bent jau keliose instancijose kituose teismuose, neturi jokių sąsajų su advokatų kontoromis, kurios, sakykime, turi šešėlį. Manau, kad pasitikėjimas teismais yra kertinis, pamatinis“, – aiškino jis ir tvirtino slaptame balsavime negalėsiąs palaikyti D. Bublienės kandidatūros.

Konservatorius atkreipė dėmesį ir į tai, kad D. Bublienė yra keleto advokatų kontorų, susijusių su prieštaringos reputacijos teisininkais ir asmenimis, steigėja.

„Tai Rolando Tilindžio, Irmanto Dobilo, Daivos Dumčiuvienės ir Danguolės Bublienės (advokatų kontoros – ELTA) steigėja. Šioje kontoroje šiuo metu, matau, dirba toks ekspertas patarėjas Egidijus Laužikas – buvęs Aukščiausiojo teismo teisėjas, pagal dekretą atleistas iš pareigų prezidento G. Nausėdos“, – tęsė politikas.

Politikas tikino norįs paklausti kandidatės į LAT pirmininkes, kodėl ši nusišalino vadinamojoje Vijūnėlės dvaro byloje.

„Ši pretendentė į LAT teisėjus buvo nusišalinusi Vijūnėlės dvaro korupcinėje byloje – man yra įdomus motyvas, kodėl ji buvo nusišalinusi“, – svarstė jis.

Kaip anksčiau skelbė D. Bublienės kandidatūrą į LAT pirmininkus iškėlusi prezidentūra, nuo 2022 m. lapkričio 13 d. D. Bublienė yra LAT Civilinių bylų skyriaus pirmininkė. Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai laikotarpiu buvo Civilinės teisės reikalų komiteto darbo grupės pirmininke. 2021 m. Teisėjų tarybos paskirta atstove Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos koordinavimo taryboje.

Pagal Konstitucijos 84 straipsnį prezidentas teikia Seimui LAT teisėjų kandidatūras, o paskyrus visus LAT teisėjus, iš jų teikia Seimui skirti teismo pirmininką. Dėl LAT pirmininko kandidatūros teikimo Seimui prezidentui pataria Teisėjų taryba.

Antradienį Seimas slaptu balsavimu ketina apsispręsti dėl LAT pirmininkės kandidatūros.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.