Konkurse dėl LRT generalinio direktoriaus posto – 6 kandidatai

Kitą savaitę vyksiančiuose LRT generalinio direktoriaus rinkimuose bus svarstomi 6 konkurso kandidatai, tarp kurių – ir dabartinė LRT vadovė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė.

Audrius Siaurusevičius, Monika Garbačiauskaitė-Budrienė, Aistis Zabarauskas.<br>Lrytas.lt koliažas
Audrius Siaurusevičius, Monika Garbačiauskaitė-Budrienė, Aistis Zabarauskas.<br>Lrytas.lt koliažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 18, 2023, 10:46 AM, atnaujinta Mar 27, 2023, 7:27 PM

Viešai apie savo kandidatūrą į LRT vadovo postą yra paskelbę komunikacijos agentūros „Adverum“ vykdomasis direktorius Aistis Zabarauskas bei Vilniaus universiteto (VU) dėstytojas Mantas Martišius.

Nacionalinio transliuotojo generalinio direktoriaus pareigas taip pat siekia užimti ir „Lietuvos ryto“ televizijos vadovas Audrius Siaurusevičius, buvusi TV3 vadovė Vilma Marciulevičiūtė bei „Forum Cinemas“ kino teatrus valdančios įmonės Lietuvoje vadovas Gintaras Plytnikas. Šią informaciją pranešė naujienų agentūra BNS.

Dabartinė LRT vadovė M. Garbačiauskaitė-Budrienė penkerių metų kadenciją pradėjo 2018-aisiais.

Artėjant rinkimams – kritika dabartinei vadovei

Artėjant LRT generalinio direktoriaus rinkimams, viešojoje erdvėje imta kritikuoti M. Garbačiauskaitę-Budrienę dėl galimo Vilniaus universiteto (VU) dėstytojos doc. dr. Jolantos Mažylės nepagrįsto persekiojimo bei mobingo.

Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) valdybos kreipimesi į VU ir LRT Tarybą pabrėžiama, kad M. Garbačiauskaitė-Budrienė, būdama socialinė programos partnerė, „kryptingai ir atkakliai vykdė“ dėstytojos persekiojimą Žurnalistikos bakalauro studijų programos komiteto posėdžių metu.

LRT vadovė, komentuodama susiklosčiusią situaciją, teigė, kad LŽS valdybos sprendimą vertina kaip dalyvavimą artėjančių LRT generalinio direktoriaus rinkimų kampanijoje.

„Ir dabar pasirašyčiau po kiekvienu žodžiu, kurį išsakiau komiteto posėdžiuose“, – ELTAI atsiųstame komentare akcentavo ji.

Kovo 15 dieną VU Komunikacijos fakultetas taip pat išplatino viešą poziciją dėl susiklosčiusios situacijos. Universiteto atstovai atmetė mestus kaltinimus ir nurodė, kad Žurnalistikos bakalauro studijų komiteto narių elgesys negali būti vertinamas kaip bandymas susidoroti su universiteto dėstytoja.

Visuomenės informavimo etikos komisija (VIEK) šeštadienį sureagavo į kilusį konfliktą, atkreipdama dėmesį, kad nors konfliktinė situacija tarp dėstytojos ir Žurnalistikos bakalauro studijų programos komiteto tęsiasi kelis mėnesius, J. Mažylės nuomonė iki šiol neišklausyta. Pasak komisijos, VU Komunikacijos fakultetas turėtų būti suinteresuotas puoselėti diskusijų kultūrą, nuomonių įvairovės, pagarbos oponentui dvasią.

ELTA primena, kad LRT generalinį direktorių konkurso būdu skiria 12 narių LRT taryba. Tarybai šiuo metu vadovauja Kauno technologijos universiteto (KTU) rektorius Eugenijus Valatka.

Po keturis tarybos narius skiria prezidentas ir Seimas, po vieną narį deleguoja Lietuvos mokslo taryba, Lietuvos švietimo taryba, Lietuvos meno kūrėjų asociacija ir Lietuvos vyskupų konferencija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.