„Liūdnų mišių“ išsigandusiam A. Skardžiui pranašaujama niūri ateitis: turėtų psichologiškai ruoštis

Trumpiausia naryste partijoje jau pramintas Seimo nario Artūro Skardžiaus įstojimas ir išstojimas iš Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) kelia ne tik reputacinių, bet ir Lietuvos politinės kultūros klausimų, pastebėjo politikos ekspertai.

A.Skardžius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Skardžius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Skardžius.<br>T.Bauro nuotr.
A.Skardžius.<br>T.Bauro nuotr.
A.Skardžius.
A.Skardžius.
Vytautas Dumbliauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vytautas Dumbliauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Artūras Skardžius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Artūras Skardžius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Skardžius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Skardžius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ainė Ramonaitė<br>D.Umbraso nuotr.
Ainė Ramonaitė<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Mar 24, 2023, 12:54 PM

Ketvirtadienį socialdemokratai pranešė, kad prieštaringai vertinamas buvęs Darbo partijos narys A.Skardžius pradės dirbti LSDP frakcijoje Seime, nes įstojo į partijos skyrių Kupiškyje, tačiau socialiniuose tinkluose kilus pasipiktinimo bangai, jau ketvirtadienio vakarą A.Skardžius paskelbė iš partijos išstojantis.

Socialdemokratų politikai tikino nieko apie naująjį partijos narį nežinoję ir tokio Kupiškio skyriaus sprendimo nepalaikantys, tuo metu pati partijos pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė situacijos nekomentavo niekaip.

Pranešė, kur dirbs toliau

Penktą kadenciją Seime dirbantis A.Skardžius, šį kartą į parlamentą patekęs per Darbo partijos sąrašą, jau buvo LSDP narys, tačiau iš partijos išstojo, kai praėjusią kadenciją dalis socialdemokratų pasipriešino vadovybės sprendimui palikti valdančiąją koaliciją ir atskilę įkūrė „socialdarbiečių“ partiją.

Ketvirtadienio rytą paskelbęs apie prisijungimą prie socialdemokratų, vėlų tos pačios dienos vakarą jau pareiškė, kad, „įvertinęs kilusią sumaištį partijoje“, traukiasi iš LSDP ir partijos frakcijos Seime.

Darbo partijos pirmininkui Andriui Mazuroniui penktadienį paskelbus, kad A.Skardžiui sugrįžti nebeleis, politikas pranešė dirbsianti Mišrioje Seimo narių grupėje.

A. Ramonaitė: laikas mažinti šią perbėgimų madą

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) profesorė Ainė Ramonaitė svarstė, jog A.Skardžius yra „vienas iš tokių žmonių“, kuris politikoje stengiasi atrasti kuo geresnę ir patogesnę padėtį, tačiau ideologinės vertybės ar aiškios politinės pažiūros, ko gero, šiuo atveju rūpi mažiausiai.

Darbo partija prastai pasirodė rinkimuose, tai, matyt, ieško, kur perspektyviau“, – spėjo politologė.

Paklausta, ką signalizuoja tai, jog LSDP palikusio A.Skardžiaus Darbo partija nesiruošia priimti atgal, A.Ramonaitė pažymėjo, jog tai rodo ir tvirtą šios partijos laikyseną.

„Viešojoje erdvėje jaučiamas pasipiktinimas iš įvairių pusių, taip pat ir iš pačių socialdemokratų, tai jo reputacija jau seniai yra ne pati geriausia. Aišku, būtų juokinga, jeigu jį priimtų atgal.

Jeigu žmogus išdavė partiją ir čia pat nepriimamas kitos sugrįžta atgal, čia būtų visiškas pažeminimas ir pačiai Darbo partijai. Gerai, kad ši turi bent kiek savigarbos“, – portalui lrytas.lt kalbėjo VU TSPMI profesorė.

Visgi, pasak A.Ramonaitės, pačių socialdemokratų įvaizdis ar reputacija dėl tokio A.Skardžiaus manevro nukentėti tikrai neturėtų, tačiau tam tikrą problemą dėl atskirų politikų bėgiojimo per partijas ji tikrai įžvelgia.

„Kadangi pati partija gana kritiškai sureagavo ir buvo toks trumpalaikis perbėgimas, manau, socialdemokratų partijai tai kažkaip stipriai pakenkti tikrai nespės – pasimirš po kiek laiko turbūt tas dalykas.

Galų gale, partija tikriausiai ir pati jau turėjo susiprasti, kad ne tik tokių kaip Skardžius perbėgimas nieko gero neduoda, bet net ir buvusio Klaipėdos mero pasitraukimas nepasiteisino. Tai galbūt jau laikas baigti arba mažinti Lietuvos politinėje kultūroje šią perbėgimų madą, nes tokie dalykai žmones piktina, o partijos dažnai tuo piktnaudžiauja“, – aiškino profesorė.

„Pirmiausia piktnaudžiauja patys politikai tiek vietiniu, tiek nacionaliniu lygiu. Lietuvoje nei viena partija nesilaikė griežtos politikos šituo atžvilgiu, ir jau būtų visai laikas pradėti laikytis griežtumo, nes tai tikrai nėra graži politika ir ji erzina rinkėjus“, – pridūrė A.Ramonaitė.

Tiesa, prognozuoti, koks gali būti tolimesnis A.Skardžiaus likimas ir prie kokios politinės jėgos jis galėtų prisiglausti, politologė nesiryžo.

„Priklauso nuo to, kiek neš jo fantazija ir kas dar teiksis jį priimti“, – svarstė ji.

V.Dumbliauskas: „Turėtų psichologiškai ruoštis tam, kad į Seimą nebepateks“

Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologas Vytautas Dumbliauskas svarstė, kad A.Skardžius pirmiausiai yra verslininkas, einantis į politiką dėl savo verslo tikslų, tad ir partija jam – tik priemonė.

„Nieko nuostabaus, kad jis keičia partijas, tokių žmonių politikoje buvo ir bus. Labiau nuostabu, kaip socialdemokratai nesuprato bendros politinės situacijos, galbūt mąstė provincialiai“, – portalui lrytas.lt komentavo politologas.

V.Dumbliauskas teigė norintis tikėti, kad partijos vadovybė, pati partijos pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė apie Kupiškio socialdemokratų skyriaus sprendimą įsileisti į partiją A.Skardžių iš tiesų nežinojo. Politologas svarstė, kad dėl tokios spalvingos asmenybės Kupiškio skyrius tikrai turėjo pasitarti su partijos vadovybe.

„Norėtųsi tikėti, kad nežinojo. Socialdemokratai dabar „ant bangos“, jiems tokių, kaip A.Skardžius, nereikia. Jeigu partijai būtų sunku, tada griebiamasi už bet kokio šiaudo, o dabar, kai socdemai „ant bangos“, jiems A.Skardžius gali tik pakenkti, o ne padėti“, – įsitikinęs politologas.

Visgi, V.Dumbliauskas nemano, kad šis kilęs šurmulys dėl A.Skardžiaus galėtų turėti neigiamą įtaką socialdemokratams – partijos vadovybė gali nesunkiai užglaistyti, kad tai buvo tik vieno skyriaus klaida, neapsižiūrėjimas ar naivumas, ir didesnio ažiotažo bus išvengta.

Tuo metu pačio A.Skardžiaus politinė ateitis, anot politologo, neatrodo labai šviesi.

V.Dumbliauskas priminė, kad A.Skardžius savo politinę karjerą pradėjo kaip Naujosios sąjungos narys, buvo arti partijos elito, arti Artūro Paulausko. O Naujajai sąjungai neperžengus 5 proc. bajero į Seimą, A.Paulauskas pasiprašė į Darbo partijos pirmininko Viktoro Uspaskicho glėbį, ir 2011 metais šios dvi politinės jėgos susijungė.

Anot politologo, po savivaldos rinkimų A.Skardžius pamatė, kad Darbo partijai gali būti „liūdnos mišios“, tad kaip patyręs politikas jis pabandė įlipti į galimų laimėtojų laivą.

Tačiau dabar A.Skardžiui tiek socialdemokratų, tiek „darbiečių“ durys užsidarė. V.Dumbliauskas svarstė, kad nors stojimas į socialdemokratų partiją per Kupiškio skyrių ir buvo gudrus ėjimas, dabar galimybių patekti į Seimą po 2024 parlamento rinkimų sumažėjo.

„Vienmandatėje galimybių nedaug, nes jis jau yra praeities politikas – vienmandatėje turi sužavėti šviežumu. Manau, kad A.Skardžius turėtų psichologiškai ruoštis tam, kad nepateks į Seimą. Nors jis gudrus žmogus, dar gali ką nors sugalvoti“, – svarstė V.Dumbliauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.