Aukščiausiasis Teismas grąžina iš naujo nagrinėti A. Kandroto-Celofano bylą, jis paleidžiamas į laisvę

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT), kasacine tvarka išnagrinėjęs bylą, kurioje Antanas Kandrotas-Celofanas nuteistas už apgaulingą buhalteriją, joje įžvelgė baudžiamojo proceso pažeidimų ir grąžino ją iš naujo nagrinėjo apeliacine tvarka.

Antanas Kandrotas-Celofanas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Antanas Kandrotas-Celofanas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Antanas Kandrotas-Celofanas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Antanas Kandrotas-Celofanas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Antanas Kandrotas-Celofanas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Antanas Kandrotas-Celofanas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 24, 2023, 1:37 PM, atnaujinta Mar 24, 2023, 3:49 PM

LAT išplėstinė septynių teisėjų kolegija, išnagrinėjusi bylą, ją grąžino iš naujo nagrinėti apeliacine tvarka ir pažymėjo, kad apeliacinės instancijos teismas tinkamai nepatikrino dalies pirmosios instancijos teismo nuosprendžio pagrįstumo, nesiėmė priemonių, kad tinkamai patikrintų ginčijamą A. Kandroto nuteisimą dėl padėjimo kitam asmeniui pasisavinti didelės vertės svetimą turtą.

„Taip pat apeliacinės instancijos teismas nepatikrino abiejų nuteistųjų bendrininkavimą įrodančių bylos duomenų pakankamumo ir patikimumo. Dėl šių priežasčių buvo iš esmės pažeistos Bbaudžiamojo proceso kodekso 20 straipsnio 5 dalies nuostatos dėl išsamaus ir nešališko aplinkybių ištyrimo, paremto visų byloje esančių duomenų patikimumo patikrinimu, palyginimu, prieštaravimų pašalinimu ir tinkamu savo sprendimų argumentavimu, neatsakyta į esminius A. Kandroto gynėjo apeliacinio skundo argumentus“, – dėstoma LAT pranešime spaudai.

Be to, LAT konstatavo, kad bylą nagrinėję žemesniųjų instancijų teismai nepagrįstai nereagavo į A. Kandroto ir kito nuteistojo šioje byloje Pauliaus Boreikos gynėjų ankstesnio bylos proceso metu pateiktą informaciją apie bylos ikiteisminį tyrimą organizavusio ir kontroliavusio prokuroro galimai korupcinio pobūdžio veikas, dėl kurių atliekamas atskiras ikiteisminis tyrimas, šių aplinkybių nelaikė reikšmingomis ir savo priimtuose sprendimuose jų visiškai nevertino.

„Negalėdami atsakyti į klausimą, ar ikiteisminis tyrimas šioje byloje buvo organizuotas bei atliktas objektyviai ir nešališkai, teismai kartu negali spręsti, ar dėl to nebuvo reikšmingai pakenkta baudžiamosios bylos nagrinėjimo teisme teisingumui“, – pabrėžė LAT.

Kaip teigiama LAT pranešime spaudai, iš dalies tenkinus A. Kandroto ir kito nuteistojo gynėjų kasacinius skundus bei perdavus bylą iš naujo nagrinėti apeliacine tvarka, pirmosios instancijos teismo sprendimas, kuriuo A. Kandrotui paskirta reali laisvės atėmimo bausmė, tačiau jos vykdymas iš dalies atidėtas, laikomas neįsiteisėjusiu, tad A. Kandrotas paleidžiamas į laisvę.

„Dėl šių konkrečių nagrinėtų klausimų nebelieka teisinio pagrindo A. Kandrotui būti laisvės atėmimo vietoje. LAT nutartis išsiųsta Marijampolės kalėjimui“, – Eltai teigė LAT atstovė spaudai Rimantė Kraulišė.

LAT nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

Kalėjimų departamento atstovė ryšiams su žiniasklaida Irmina Frolova-Milašienė penktadienį baigiantis darbo dienai naujienų portalui lrytas.lt patvirtino, jog A. Kandrotas dar tą pačią dieną bus išleistas į laisvę. Bausmę jis atliko Marijampolės pataisos namuose.

ELTA primena, kad A. Kandrotas-Celofanas šiuo metu atlieka jam Apeliacinio teismo pernai skirtą beveik dvejų metų laisvės atėmimo bausmę. Įkalinimas jam skirtas, subendrinus bausmes už finansinius nusikaltimus ir šmeižimą. .

Anksčiau teismas A. Kandrotą ir P. Boreiką buvo pripažinęs kaltais dėl daugiau negu 90 tūkst. eurų pasisavinimo ir 22 tūkst. eurų mokesčių nuslėpimo nuo valstybės.

Apeliacinis teismas, nagrinėjęs A. Kandroto ir P. Boreikos bylą, pastarąjį paliko nuteistą dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo ir turto pasisavinimo, jam paskirta galutinė subendrinta dvejų metų laisvės atėmimo bausmė, iš kurių pusantrų metų paskirta lygtinai, o pusmetį atlikti iš karto. Tiesa, teismas P. Boreiką išteisino dėl neteisingų duomenų apie pajamas pateikimo, o ieškinys dėl 22,3 tūkt. eurų priteisimo paliktas nenagrinėtas.

Teisėsaugos duomenimis, P. Boreika įgytos bendrovės „Maerus“ pinigus išgrynindavo bankomatuose ir perduodavo A. Kandrotui. Jis šioje byloje nuteistas už apgaulingą apskaitos tvarkymą ir turto pasisavinimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą