„Padėtų galvų“ dėl Laisvės partijos skandalo neužteko: opozicija imsis papildomų veiksmų

Laisvės partijos galimo nepotizmo skandalas jau pareikalavo dviejų „galvų“ – iš pareigų pasitraukė tiek skandalą sukėlusi buvusi „Lietuvos geležinkelių grupės“ korporatyvinių ryšių direktorė Agnė Belickaitė, tiek jos vyras, ekonomikos ir inovacijų viceministras Vincas Jurgutis.

Dalis Seimo opozicijos atstovų įsitikinę, skandale figuruojančios partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė turėtų prisiimti atsakomybę.<br>lrytas.lt koliažas.
Dalis Seimo opozicijos atstovų įsitikinę, skandale figuruojančios partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė turėtų prisiimti atsakomybę.<br>lrytas.lt koliažas.
Aušrinė Armonaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aušrinė Armonaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Širinskienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Agnė Širinskienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Arminas Lydeka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Arminas Lydeka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Agnė Širinskienė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Agnė Širinskienė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Aušrinė Armonaitė<br>V.Skaraičio nuotr.
Aušrinė Armonaitė<br>V.Skaraičio nuotr.
Aušrinė Armonaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Aušrinė Armonaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Mar 27, 2023, 6:50 AM

Vis dėlto, dalis Seimo opozicijos atstovų įsitikinę, skandale figuruojančios partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė turėtų prisiimti atsakomybę, tuo metu patys opozicijos politikai po kilusio skandalo ketina imtis platesnio tyrimo.

Turėtų trauktis iš pareigų?

Mišrios Seimo narių grupės seniūnė Agnė Širinskienė, kad kilusį galimo nepotizmo skandalą geriausiai iliustruoja Laisvės partijos nario Vytauto Tomo Raskevičiaus išsakyta mintis, kad „atsiranda naujos kartos vaivorykštiniai bebrai“.

„Jau kelintą dieną matome grįžimą į bebrų laikus, kur tiesiog vyro žmona, partijos pirmininkės draugė įsidarbina vienur, šiandien girdime dviejų viceministrių iš Laisvės partijos prisipažinimus, kad jos yra pusserės.

Panašu, kad Laisvės partija pateko į tokią situaciją, kai suvokia, kad kiti rinkimai bus labai nesėkmingi, ir prasideda postų ieškojimas. Matome klasikinį nepotizmą“, – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nauja diena“ kalbėjo A.Širinskienė.

Seimo narė įsitikinusi, kad ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė, kuri yra skandale figuruojančios partijos pirmininkė, turėtų prisiimti atsakomybę.

„Galvų“ užtenka

Tuo metu Liberalų sąjūdžio atstovas Seime Arminas Lydeka įsitikinęs, kad „padėtų galvų“ dėl šio skandalo jau užtenka.

„Iš tiesų tie žmonės, kurie yra tiesiogiai susieti su šiuo kilusiu skandalu – viceministras V.Jurgutis ir jo žmona A.Belickaitė, abu atsisako užimamų pareigų. Manau, jie pasielgė pakankamai teisingai, kad nebūtų ši tema daugiau eskaluojama.

O kaip pasielgs pati Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė, spręsti jai, tačiau elkimės korektiškai, vertindami šią situaciją – „Lietuvos gležinkeliai“ nėra jos, kaip ministrės, kuravimo sritis, ji vadovauja Ekonomikos ir inovacijų ministerijai“, – laidos metu pabrėžė A.Lydeka.

Imsis veiksmų

Visgi, A.Širinskienė kilusio skandalo taip palikti neketina. Anot jos, Seimo antikorupcijos komisija turėtų atlikti parlamentinę kontrolę valstybės valdomų įmonių srityje ir peržiūrėti tiek susisiekimo, tiek ekonomikos ir inovacijų ministerijų valdomas įmones.

„Mums, kaip antikorupcijos komisijai, tikrai bus metas paprašyti padaryti tam tikrų ryšių ir kitų santykių, partiškumų tose įmonėse ataskaitas. Nes STT yra dariusi tai praėjusios kadencijos pradžioje, matėme didžiulę įmonių, darbuotojų sąsają tarpusavyje, įvairių giminaičių įdarbinimus, įvairius partinius lizdelius, kur aiškiai dominavo tuo metu valdžią praradusios partijos.

Keturių praėjusių metų tikslas ir buvo sutvarkyti tas įmones taip, kad jos nebūtų politizuotos, netaptų įdarbinimo agentūromis įvairiems draugams ir politiniams palaikytojams“, – kalbėjo A.Širinskienė.

Savo ruožtu A.Lydeka, vertindamas ir prezidento Gitano Nausėdos išsakytas pastabas A.Armonaitei, ir jo raginimą apsvarstyti ministrės pasitraukimą, pastebėjo, kad esant net menkiausiam politiko suklupimui, jam oponuojantys politikai skuba pasinaudoti situacija.

Todėl, anot A.Lydekos, būtų galima išsakyti kritiką ir pačiai A.Širinskienei ir paklausti, tai kaip gi ta Seimo antikorupcijos komisija dirbo iki šiol, kad tokie, kaip Laisvės partijos, skandalai galėjo kilti.

„Galima atkreipti dėmesį, kad ji prisipažįsta, kad gal ne viską padarė vykdant parlamentinę kontrolę, gal ne visiškai kokybiškai komisija dirbo.

Iš šios frazės irgi galima būtų daryti didelį spaudimą, kad ponia Agne, jūs ten rimčiau dirbkite, gal blogai dirbate. Tačiau tokiose situacijose visi turėtumėte būti garbingi, turėtume stengtis demonstruoti aukščiausią politinę kultūrą“, – kalbėjo A.Lydeka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.