Už narkotikų kontrabandą teisiamas gaujos narys švenčia pergalę prieš Lietuvą Strasbūre Taisykles pažeidinėjo ir už grotų

Narkotikų kontrabanda kaltinamo 43 metų Juozo Deltuvos byla Lietuvoje dar nebaigta, tačiau Strasbūro teisme jis jau švenčia pergalę. Už tai, kad esant už grotų vyrui nebuvo leista susitikti su šeima, jam priteista daugiau kaip 10 tūkstančių eurų. 

Už narkotikų kontrabandą teisiamas gaujos narys švenčia pergalę prieš Lietuvą Strasbūre.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Už narkotikų kontrabandą teisiamas gaujos narys švenčia pergalę prieš Lietuvą Strasbūre.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
 Europos žmogaus teisių teismas Strasbūre išgirdo įtariamąjį iš Lietuvos.
 Europos žmogaus teisių teismas Strasbūre išgirdo įtariamąjį iš Lietuvos.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-03-29 07:09

„Mus siejo itin artimas ryšys“, – taip Europos žmogaus teisių teismui (EŽTT) apie šeimą aiškino J.Deltuva, kuris Lietuvoje teisiamas dėl itin didelio kiekio narkotikų kontrabandos ir priklausymo organizuotai nusikalstamai grupuotei.

Vyras teismui skundėsi, kad per 9 mėnesius, kai leido dienas areštinėje, tik kartą galėjo pasimatyti su žmona ir dukra ir tai esą ir jam, ir šeimai padarė didelę žalą. Ją J.Deltuva buvo įvertinęs 12 tūkst. eurų. 

Tačiau EŽTT, nors ir pripažinęs, kad šeimos lankymo apribojimas sukėlė pareiškėjui išgyvenimų ir emocinių kančių, prašomą sumą sumažino iki 5 tūkst. eurų. Lietuva J.Deltuvai taip pat turės atseikėti 5750 eurų, kuriuos vyras teigia sumokėjęs advokatams, kai kovojo dėl teisės matytis su žmona ir tuomet dešimtmete dukra.

Sulaikė ir suėmė

J.Deltuva buvo sulaikytas 2019 metų lapkričio 17-ąją kaip organizuotos grupuotės, užsiimančios narkotikų kontrabanda iš Nyderlandų į Lietuvą ir Rusiją, narys. Per kratas pas įtariamąjį buvo rasti koduoti telefonai, kuriais jis palaikė ryšius su kitais gaujos nariais, taip pat sekimo įranga. 

Prokurorų prašymu Vilniaus miesto apylinkės teismas jam skyrė trijų mėnesių suėmimą ir pasiuntė į areštinę. J.Deltuva šį sprendimą apskundė motyvuodamas tuo, kad yra vedęs ir turi vaiką. Tačiau skundą išnagrinėjęs Vilniaus apygardos teismas buvo griežtas: „Pareiškėjas gali slėptis užsienyje, nes beveik devynerius metus negyveno Lietuvoje, nuolat laiką leisdavo Nyderlanduose, anksčiau buvo teistas Vokietijoje. Be to, yra didelė rizika, kad jis gali trukdyti ikiteisminiam tyrimui.“ 

J.Deltuvai likus už grotų teisėsaugininkai toliau gaudė grupuotės narius, o kad jų paieškai nesutrukdytų suimtasis, apribojo jo skambučius bei susitikimus. Vyrui bendrauti leista tik su advokatu ir ikiteisminį tyrimą atliekančiais pareigūnais.

Rašė prašymą po prašymo

Tačiau J.Deltuva jau gruodžio 11 dieną pateikė prašymą leisti jam susitikti su žmona ir dukra. Prokurorui prašymą atmetus, J.Deltuva nenuleido rankų.

Jis pasiskundė Vilniaus miesto apylinkės ir Vilniaus apygardos teismams, o 2020 metų vasario 7 dieną dar kartą prokuroro paprašė leisti jam susitikti su šeima. Šįkart įtariamasis pridėjo ir su mergaite bendravusio psichologo išvadas, kuriose teigta, kad vaikas kenčia dėl potrauminio streso, nes ne tik matė, kaip buvo sulaikytas tėvas, bet ir nežino, ar jis dabar yra gyvas. 

„Tėtis man labai svarbus, nes su juo praleisdavau daug laiko. Aš jausiuosi geriau tik tada, kai tėtis grįš namo arba bent trumpam jį pamatysiu ir sužinosiu, kas jam atsitiko, sužinosiu, kad jis yra gyvas“, – taip psichologui esą kalbėjo dešimtmetė.

Kameroje laikė telefoną

Gavęs tokias išvadas prokuroras J.Deltuvos pasigailėjo ir vasario 17-ąją leido susitikti su žmona ir dukra. Nors suimtasis buvo įspėtas, kad šis susitikimas yra vienkartinis, vyras, matyt, pajuto, kad gali manipuliuoti dukters sveikata, todėl vasario 28 dieną vėl pateikė prašymą pasimatyti su šeima. Tokių prašymų prokuratūra taip pat sulaukė kovo 26 ir gegužės 22 dienomis, bet jie buvo atmesti. 

„Jis gali bandyti kištis į ikiteisminį tyrimą, daryti poveikį liudytojams, bandyti paslėpti ar sunaikinti įkalčius“, – kaskart tuos pačius motyvus vardijo prokuroras ir teismai. Taip pat buvo pabrėžta, kad areštinės kameroje pas J.Deltuvą net du kartus rastas mobilusis telefonas, kuriuo jis galėjo bendrauti ne tiktai su šeimos nariais, bet ir su laisvėje vis dar buvusiais bendrininkais.

Pats J.Deltuva į tokius įtarimus atkirsdavo, kad telefonas jam buvo reikalingas tik bendrauti su dukra: „Norėjau su ja pasikalbėti ir ją paguosti.“

Išleistas apskundė Lietuvą

Vis dėlto nuolat rašęs skundus J.Deltuva savo tikslą pasiekė. Rugpjūčio 20 dieną prokuroras priėmė naują sprendimą dėl pareiškėjo bendravimo su kitais asmenimis ir leido jam matytis su šeima du kartus per mėnesį. Tų pačių metų lapkričio 16-ąją J.Deltuva sulaukė dar vienos geros žinios iš teismo – pakeistų kardomųjų priemonių.

Įtariamasis buvo paleistas į laisvę užsegus jam apykoję ir įpareigojus niekur neišeiti iš namų. Laisvėje atsidūręs J.Deltuva dėl savo pažeistų teisių surašė skundą EŽTT, o netrukus savo kišenę turėtų papildyti solidžia suma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.