Lietuvos policijoje – naujausios įvykio vietų fiksavimo technologijos

Lietuvos policijoje baigiamas įgyvendinti Europos kaimynystės priemonės projekto „Naujosios kriminalistinės technologijos įvykio vietos tyrimams ir viešajam saugumui užtikrinti“ trečiasis etapas. Projekto vertė – 605 382,40 EUR, iš kurių 544 844,16 EUR finansuoja Europos Sąjunga, o projekto nauda jau yra juntama kasdienėje policijos veikloje.

Projekto vadovas Saulius Gagas.
Projekto vadovas Saulius Gagas.
Ekspertas Andrius Žalnerauskas.
Ekspertas Andrius Žalnerauskas.
Įsigyta įranga.
Įsigyta įranga.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 31, 2023, 12:33 PM, atnaujinta Mar 31, 2023, 1:43 PM

Projektas sumanytas ir įgyvendinamas siekiant gerinti Lietuvos policijos gebėjimus naudojant naujas technologijas tirti sunkių ir labai sunkių nusikaltimų padarymo (įvykio) vietas, taip pat neteisėtos migracijos, prekybos žmonėmis, neteisėto ginklų, sprogmenų perdavimo per sieną, didelio masto geležinkelio, krovininio transporto katastrofų, stichinių nelaimių ar katastrofų vietas.

Tuo tikslu įsigyta tokia inovatyvi įranga, kuri leidžia gerokai išplėsti įvykio vietų fiksavimo galimybes ir greičiau bei tiksliau užfiksuoti pačią įvykio vietą ir (ar) tikslų objektų (pėdsakų) išsidėstymą aplinkoje. Ji taip pat įgalina naudoti pažangius įvykio vietos vizualizacijos įrankius, didina įvykio vietos tyrimo specialistų darbo efektyvumą ir sudaro platesnes galimybes tolesniems kriminalistiniams tyrimams atlikti.

Įsigytoji įranga:

– lazeriniai trimačiai (3D) skeneriai su darbo vietomis duomenims apdoroti (2 vnt.);

– specializuoti bepiločiai orlaiviai su termovizoriais (7 vnt.);

– kompaktiški bepiločiai orlaiviai (30 vnt.);

– mobilios darbo vietos bepiločiais orlaiviais užfiksuotiems duomenims apdoroti (2 vnt.);

– trys specializuoti automobiliai.

Šia naujausia įranga yra apmokyti dirbti ne tik centrinės policijos laboratorijos, bet ir Vilniaus, Kauno, Panevėžio, Utenos bei Alytaus apskričių policijos pareigūnai. Iš viso – penkiasdešimt policijos pareigūnų apmokyta valdyti bepiločius orlaivius ir juos naudoti įvykio vietoms fiksuoti ir aštuoni – naudoti trimačius (3D) skenerius įvykių vietoms fiksuoti tiek patalpoje, tiek lauke.

Lietuvos policijos kriminalistinių tyrimų centro viršininkas, projekto vadovas Saulius Gagas pasidžiaugė, jog per keletą metų šio projekto dėka naujausios kriminalistinės technologijos, tokios kaip bepiločiai orlaiviai ir trimačiai skeneriai, vis labiau tampa neatsiejama kasdienės policijos veiklos dalimi. Prieš pradedant projektą, 2019 metais, bepiločius orlaivius policija naudojo tik fragmentiškai. Suprantant jų galimybes, buvo tik svajojama, kad kiekvieno kriminalistinių tyrimų padalinio automobilyje būtų bepilotis orlaivis ir jį mokantis valdyti pareigūnas. Dabar tai jau yra realybė. Šiuo metu bepiločiai orlaiviai policijoje, jeigu reikia, pasitelkiami 24 valandas per parą, 7 dienas per savaitę, reaguojant į nusikaltimus, atliekant įvykio vietos tyrimus, ieškant pasiklydusių žmonių, fiksuojant eismo įvykio vietas.

Andrius Žalnerauskas, vienas labiausiai patyrusių Lietuvos policijos bepiločių orlaivių ir trimačių skenerių įvykio vietoms taikyti ekspertų, teigė, kad projekto lėšomis įsigyta šiuolaikiška įranga, susijusi su trimate ir bepiločių orlaivių technologijomis, bei tiksliniai beveik šešiasdešimties specialistų mokymai leido imtis lyderystės, dar labiau skaitmenizuojant policijos praktinį darbą ir taupant brangų policijos bei visuomenės laiką ir kitus resursus, skiriamus įvykių vietų tyrimams, jų rekonstrukcijai, situacijoms modeliuoti, dingusių asmenų paieškai ir kt. Beliko tik kuo daugiau įdarbinti pastaruoju metu suspindusį dirbtinį intelektą.

Projektas „Naujosios kriminalistinės technologijos įvykio vietos tyrimams ir viešajam saugumui užtikrinti“ yra įgyvendinamas pagal Europos kaimynystės priemonę ir yra finansuojamas Europos Sąjungos.

Šį straipsnį iš dalies finansavo Europos Sąjunga. Už jo turinį atsako tik Lietuvos policijos kriminalistinių tyrimų centras ir jokiomis aplinkybėmis negali būti laikoma, kad straipsnis atspindi Europos Sąjungos poziciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.