Nutarimų projektus dėl valstybės pripažinimo religinėms bendrijoms rengs Seimo Žmogaus teisių komitetas

Seimo Žmogaus teisių komitetui siūloma nustatyti pareigą rengti nutarimų projektus dėl valstybės pripažinimo suteikimo religinėms bendrijoms, atsisakymo suteikti valstybės pripažinimą ar jo atšaukimo.

Seimo narys Tomas Vytautas Raskevičius. <br>Andriaus Ufarto (ELTA) nuotr.
Seimo narys Tomas Vytautas Raskevičius. <br>Andriaus Ufarto (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 31, 2023, 11:12 AM

Tai numatančias Seimo Statuto pataisas įregistravo Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius.

Jeigu Seimas pritartų, Žmogaus teisių komitetas, atsižvelgus į Teisingumo ministerijos išvadą ir įvertinus dėl jos pateiktas religinės bendrijos pastabas, rengtų Seimo nutarimų dėl valstybės pripažinimo suteikimo religinėms bendrijoms, atsisakymo religinei bendrijai suteikti valstybės pripažinimą ar religinei bendrijai suteikto valstybės pripažinimo atšaukimo projektus, ir juos svarstytų.

Statuto pataisomis siekiama įgyvendinti Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) sprendimo nuostatas, įpareigojančias patobulinti teisinį reguliavimą dėl valstybės pripažinimo suteikimo religinėms bendrijoms, detaliau nustatant atitinkamų teisės aktų rengimo ir priėmimo tvarką.

„Projekto uždavinys – gavus Teisingumo ministerijos išvadą dėl Seime gauto religinės bendruomenės kreipimosi dėl valstybės pripažinimo suteikimo, nustatyti aiškias procedūras, sprendžiant religinės bendruomenės pripažinimo klausimą“,– sakoma dokumento aiškinamajame rašte.

Taip pat siekiama suderinti Seimo statuto nuostatas su šių metų kovo 23 d. Seime priimtu Religinių bendruomenių ir bendrijų įstatymo pakeitimu.

Šiuo metu nėra nustatytas Seimo nutarimą dėl valstybės pripažinimo suteikimo rengiantis subjektas, nėra nustatyta procedūra, reglamentuojanti veiksmus, gavus Seime valstybės pripažinimo siekiančios religinės bendrijos prašymą dėl valstybės pripažinimo suteikimo.

Siūloma, kad Statuto pataisos įsigaliotų šių metų gegužės 1 d.

Seimo priimtas Religinių bendruomenių ir bendrijų įstatymo pakeitimas įsigalios irgi šių metų gegužės 1 d. Šiuo įstatymu yra nustatoma, kad valstybės pripažinimo klausimą Seimas išsprendžia priimdamas nutarimą per 3 mėnesius nuo Teisingumo ministerijos išvados gavimo dienos, neįskaitant laiko tarp Seimo sesijų.

Religinė bendrija, susipažinusi su Teisingumo ministerijos išvada, turi teisę raštu pateikti pastabas dėl šios išvados Seimui ir pristatyti ją Seimo nutarimo projekto svarstymo Seime metu. Jeigu Seimas nepritaria pateiktam nutarimo projektui, valstybės pripažinimo klausimas Seime sprendžiamas pakartotinai tol, kol priimamas atitinkamas Seimo nutarimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.