VU etikos komisija priėmė sprendimą dėl J. Mažylės pasisakymų: turimi duomenys neleidžia visavertiškai išnagrinėti jų turinio

Vilniaus universiteto (VU) Centrinės akademinės etikos komisija priėmė sprendimą dėl Jolantos Mažylės dalyvavimo „OpTV“ kanalo laidoje ir šioje laidoje išsakytų teiginių atitikimo universiteto misijai – konstatuota, kad nepakanka duomenų visavertiškai išnagrinėti ir įvertinti J. Mažylės pasisakymų turinio.

Vilniaus universitetas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniaus universitetas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniaus universitetas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniaus universitetas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 31, 2023, 8:53 PM

Abejonės dėl dėstytojos tinkamumo tęsti pareigas universitete iškėlė pats VU Komunikacijos fakulteto žurnalistikos bakalauro studijų programos komitetas, pasikreipęs į etikos sargus dėl J. Mažylės pareiškimų kontraversiškai vertinamame internetiniame kanale.

„Komisija konstatavo, kad turimi duomenys yra nepakankami ir neleidžia visavertiškai išnagrinėti ir akademinės etikos požiūriu įvertinti doc. dr. J. Mažylės pasisakymo turinio, jo konteksto, to, ar buvo ir kiek plačiai buvo atskleistas pasisakiusiosios priklausymas Universiteto bendruomenei ir kitų Komisijos atliekamam tyrimui aktualių aplinkybių, todėl galimo akademinės etikos pažeidimo ar jo nebuvimo faktas negali būti patvirtintas ar paneigtas“, – rašoma VU Centrinės akademinės etikos komisijos sprendime.

Komisija pažymi, kad iš universiteto prigimties, misijos ir jas konkretinančių Akademinės etikos kodekso nuostatų išplaukia pakankamai plačios universiteto bendruomenės nario akademinės laisvės ribos: bendruomenės nariai turi teisę laisvai dėstyti savo nuomonę, kritikuoti, plėtoti mokslinę veiklą, rinktis tyrimų sritis ar jų tematiką, šaltinius, hipotezes ir metodus.

Vadovaujantis tuo, vien pats dalyvavimo tam tikro informacijos sklaidos kanalo – teisėtai veikiančio, net jei jo veikla nevienareikšmiškai vertinama visuomenėje – laidoje faktas nėra pripažįstamas prieštaraujančiu Akademinės etikos kodeksui ir Universiteto statute įtvirtintai Vilniaus universiteto misijai.

Komisija taip pat pažymi, kad Akademinės etikos kodekso 5 punkte įtvirtintas akademinės laisvės principas, kaip ir bet kuris kitas principas, turi savo ribas ir gali būti pažeistas. Dėl to kiekvienas Universiteto bendruomenės narys privalo akademine laisve naudotis atsakingai.

Vilniaus universiteto (VU) Centrinės akademinės etikos komisija konstatavo, kad Vilniaus universiteto akademinės etikos kodekso pažeidimo faktas ir VU misijai prieštaraujantis J. Mažylės elgesys nenustatyti.

Doc. dr. Jolanta Mažylė yra Lietuvos žurnalistų sąjungos deleguota VIEK narė.

ELTA primena, kad anksčiau LŽS valdybai pasikreipus į VU dėl galimo mobingo ir dėstytojos doc. dr. Jolantos Mažylės persekiojimo, VU Komunikacijos fakultetas išplatino viešą poziciją dėl susiklosčiusios situacijos. Universiteto atstovai atmeta jiems mestus kaltinimus ir nurodo, kad žurnalistikos bakalauro studijų komiteto narių elgesys negali būti vertinamas kaip bandymas susidoroti su universiteto dėstytoja.

Tame pačiame fakulteto pranešime buvo nurodoma, kad VU veikiančių studijų programų komitetų tikslas yra užtikrinti tinkamą studijų kokybę, analizuoti gaunamą grįžtamąjį ryšį. Be to, pažymima, kad komitetų posėdžiuose dalyvauja visų bendruomenės narių atstovai, o vykstančios diskusijos pasižymi nuomonių įvairove. Remiantis VU akademinės etikos kodeksu, kuris garantuoja universiteto bendruomenės nariams teisę atvirai reikšti požiūrį į dėstymą, kritiką ir pan., konstatuojama, jog komiteto sprendimas kreiptis patarimo į akademinės etikos komisiją negali būti vertinamas kaip mobingas, nukreiptas prieš J. Mažylę.

Primenama, kad šių metų vasario 23 dieną LŽS gavo VU docentės pranešimą apie jos atžvilgiu taikomą mobingą. Dėstytoja pateikė VU Komunikacijos fakulteto Žurnalistikos bakalauro studijų programos komiteto oficialius posėdžių vaizdo ir garso įrašus, taip pat posėdžių išrašus ir komiteto kreipimąsi į universiteto centrinę etikos komisiją. LŽS išplatintame pranešime teigiama, kad komitete vykdomi aiškiai išreikšti veiksmai ir siekis sunaikinti asmens reputaciją ir susidoroti su J. Mažyle kaip dėstytoja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.