G. Nausėda: dar anksti atsisakyti kadencijų ribojimo valstybės ir savivaldybių įmonių vadovams

Atsisakyti kadencijų apribojimo valstybės ir savivaldybių įmonių vadovams dar per anksti, sako prezidentas Gitanas Nausėda.

Gitanas Nausėda<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda<br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Gitanas Nausėda<br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Gitanas Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 4, 2023, 1:13 PM

Taip šalies vadovas vertina antradienį po svarstymo Seimo atmestą grupės parlamentarų pasiūlymą leisti tokioms bendrovėms vadovauti neribotą kadencijų skaičių.

„Valstybės ar savivaldybių įmonių valdymo skaidrumo užtikrinimas yra tebesitęsiantis procesas ir jis turi toliau vykti stiprinant nepriklausomas ir profesionalias įmonių valdybas, o atsisakyti įmonių ir bendrovių vadovų kadencijų apribojimo yra vis dar per anksti“, – rašoma Eltai perduotame prezidento komentare.

G. Nausėda atkreipia dėmesį, kad draudimas valstybės ir savivaldybės įstaigų, taip pat akcinių bendrovių, kurių dauguma akcijų priklauso valstybei ar savivaldai, vadovams dirbti ilgiau nei dvi penkerių metų trukmės kadencijas įtvirtintas 2017 m.

Anot jo, dėl to „būtina atlikti ex post vertinimą, kiek galiojantis įstatymas nulėmė teigiamų pokyčių, padidino skaidrumą ir sumažino nepotizmą.

„Tik tokio vertinimo pagrindu galima įrodymais grįsti poreikį keisti vadovų kadencijos tvarką. Neatlikus tokio vertinimo nėra pagrindo manyti, kad vadovų kadencijų neribojimas būtų efektyvus ir nesukurtų rizikų įmonių valdymo skaidrumo užtikrinimui“, – tikina šalies vadovas.

G. Nausėda taip pat pažymi, kad pakeitimas negali būti grindžiamas tuo, jog tokioms įmonėms sunku pritraukti kvalifikuotus kandidatus į vadovo pareigas, be to, pataisas pasiūlę parlamentarai nepateikia argumentų savo teiginiui, jog atsisakius ribojimo dabartiniai vadovai motyvuotai siektų jiems antrojoje kadencijoje iškeltų veiklos uždavinių.

„Skirtingos įmonių valdymo problemos turi būti sprendžiamos skirtingomis taikliomis priemonėmis. O vadovų kadencijų apribojimo atsisakymas šiais atvejais nebūtų jokia panacėja“, – sako prezidentas.

Seimas antradienį po pratęsto svarstymo, neritarė pasiūlymui atsisakyti valstybės ir savivaldybės įmonių bei jų valdomų akcinių bendrovių vadovų kadencijų ribojimo. Už šią iniciatyvą balsavo 49 Seimo nariai, 27 jai prieštaravo, 40 balsavime susilaikė. Parlamentarai nusprendė projektą grąžinti tobulinti Seimo Ekonomikos komitetui. Valstybės ir savivaldybės įmonių bei Akcinių bendrovių įstatymų pakeitimais siūloma neberiboti valstybės ir savivaldybės įmonių, taip pat akcinių bendrovių, kurių bent pusę akcijų valdo valstybė ar savivaldybė, bei jų dukterinių įmonių vadovų kadencijų skaičiaus.

Šiuo metu vadovo pareigas draudžiama eiti daugiau nei dvi penkerių metų kadencijas iš eilės. Kadencijos trukmės pakeisti nesiūloma.

Specialiųjų tyrimų tarnyba yra pažymėjusi, kad atsisakius kadencijų ribojimo, gali didėti neskaidrios valstybės ir savivaldybių įmonių vadovų veiklos, nepotizmo ar kronizmo atvejų rizika bei siūlo pakeitimų nepriimti.

Vyriausybė savo ruožtu projektui iš esmės pritarė, tačiau pasiūlė žodį „kadencija“ keisti į žodį „laikotarpiai“, kadangi kadencijos pabaiga sietina su vadovo ir valdybos atsistatydinimu, tačiau pasibaigus vadovaujamam laikotarpiui asmuo privalomai neturi būti atšaukiamas.

Projektą Seimui teikė konservatoriai Antanas Čepononis, Edmundas Pupinis, Jonas Gudauskas, Algis Strelčiūnas, Mindaugas Skritulskas, Valdas Rakutis, Linas Slušnys ir Justinas Urbanavičius, liberalai Juozas Varžgalys, Juozas Baublys, socialdemokratas Kęstutis Vilkauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.