Kauno savivaldybės posėdžių ypatumai: darbas salėje neužtrunka, nes tarybos nariams neleidžiama ilgai kalbėti

Po paskutinio, 46-ojo, antradienį vykusio šios kadencijos posėdžio Kauno tarybos nariai išsiskirstė, tačiau balandžio 18-ąją dauguma jų sugrįš į gerai pažįstamą savivaldybės salę. Vis dėlto naujos kadencijos taryboje šį darbą išbandys 16 naujokų.

Kaune posėdžiai vyksta trumpai, tarybos nariams neleidžiama ilgai kalbėti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kaune posėdžiai vyksta trumpai, tarybos nariams neleidžiama ilgai kalbėti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-04-04 06:50

Du naujosios kadencijos tarybos nariai tokios patirties jau turi – tai politinio komiteto „Vieningas Kaunas“ atstovai Aušra Papirtienė ir Gediminas Vasiliauskas.

Pirmą kartą jie buvo išrinkti į miesto tarybą 2015-ųjų pavasarį, tačiau 2016 metų rudenį Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) gretose tapo Seimo nariais.

Dabar šie kauniečiai sugrįžo į Kauno tarybą spręsti miesto reikalų daugumą iškovojusio „Vieningo Kauno“ gretose.

Darbas salėje neužtrunka

Nors vidutinė Kauno tarybos posėdžio trukmė siekė vos 1,5 valandos, per ketverius metus pavyko priimti daugiau kaip du tūkstančius sprendimų.

Dažniausiai klausimai būdavo atidedami ar atmetami tik dėl techninių priežasčių, mat „Vieningas Kaunas“ ir iki šiol turėjo daugumą, o opozicijos atstovai skųsdavosi, kad daugumos klausimų lemtis būna nuspręsta iš anksto.

Iki 2015 metų partijų įvairovė Kauno taryboje buvo gerokai didesnė, o posėdžiai trukdavo iki 10 valandų ir net būdavo perkeliami į kitą dieną.

Tvirtinant dienotvarkę meras bijodavo suerzinti politikus, mat ir merai buvo renkami ir keičiami tarybos narių balsais. Dirbant tokiomis sąlygomis tarybos nariai tiesiog lenktyniaudavo, kuris pasiūlys populistiškesnį projektą, virdavo nesibaigiančios diskusijos.

Skaičiai smarkiai nustebino

Daugiausia posėdžių tarp ankstesnės kadencijos tarybos narių praleido valdančiosios „Vieningo Kauno“ frakcijos atstovas Jonas Audėjaitis – net 9.

„Negali būti, kažką blogai suskaičiavote“, – negalėjo patikėti J.Audėjaitis.

Informacija apie tarybos posėdžių lankomumą viešai pateikiama Kauno savivaldybės interneto svetainėje. Galbūt joje privelta klaidų?

J.Audėjaitis negalėjo net prisiminti, kada pastarąjį kartą nedalyvavo svarstant svarbiausius miesto klausimus, ir svarstė, kad galbūt yra praleidęs tarybos posėdį vos kokį kartą ar du.

Pasak J.Audėjaičio, didesnė tikimybė, kad jis dėl užimtumo ar komandiruotės galėjo nedalyvauti Švietimo ir kultūros komiteto posėdyje.

Politikas tikino, kad net ir tokiu atveju visada besistengiantis prisijungti prie kolegų nuotoliniu būdu.

Nesiskundė laiko stygiumi

Nė vieno ankstesnės kadencijos tarybos posėdžio nepraleido Vygantas Gudėnas (Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“), Jurgita Kupčinskienė ir Vitas Lendraitis (abu – TS-LKD frakcija), Vilius Vaitkevičius bei Ingrida Visockienė (abu – frakcija „Vieningas Kaunas“).

Konservatorius V.Lendraitis tikino, kad visiškai nesunku suderinti darbą taryboje su kitais reikalais bei veikla.

„Stengiuosi būti pavyzdžiu visose srityse, niekada nebuvo tokios situacijos, kad nebūtų galimybės rasti laiko tarybos posėdžiui“, – kalbėjo V.Lendraitis.

Jo nuomone, būtų visiškai neatsakinga be rimtos priežasties nedalyvauti sprendžiant svarbiausius miesto reikalus.

„Kaune posėdžiai vyksta trumpai, tarybos nariams neleidžiama pernelyg ilgai kalbėti“, – priminė V.Lendraitis.

„Vieningo Kauno“ frakcijos atstovų balsais buvo smarkiai apribotas laikas, kuris skiriamas tarybos nariams klausti ir kalbėti.

Teismas suvaržymus pripažino neteisėtais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.