Seimas paskyrė G. Godą Konstitucinio Teismo pirmininku

Ketvirtadienį Seimas slaptu balsavimu paskyrė Konstitucinio Teismo (KT) teisėją Gintarą Godą šio teismo pirmininku. Kandidatūrą palaikė 85 Seimo nariai, 3 balsavo prieš, 5 – susilaikė.

 G.Goda.<br> D.Labučio (ELTA) nuotr.
 G.Goda.<br> D.Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 6, 2023, 1:45 PM

Teisininko kandidatūrą Seimui dar praėjusią savaitę pateikė prezidentas Gitanas Nausėda. Pasak šalies vadovo, G. Goda yra aukščiausios kvalifikacijos teisininkas, kurio mokslinė ir pedagoginė patirtis, ekspertinės baudžiamosios teisės ir baudžiamojo proceso teisės žinios bei ilgametė teisėjo darbo patirtis prisidės prie itin atsakingų KT pirmininko pareigų.

Kandidatas į KT pirmininkus teisinį išsilavinimą įgijo Vilniaus universitete ir J. V. Gėtės universitete. 1995 m. Vilniaus universitete apgynė daktaro disertaciją. Nuo 1991 m. dėsto Vilniaus universiteto Teisės fakultete, o nuo 2020-ųjų yra šio fakulteto partnerystės profesorius.

G. Goda 1995–2002 m. buvo Teisės instituto mokslinis bendradarbis, Lietuvos apeliacinio teismo, Teisingumo ministerijos, Seimo kanceliarijos Teisės departamento konsultantas. 1996–2002 m. ėjo Vyriausiosios rinkimų komisijos nario pareigas. 2002–2005 m. buvo Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo teisėjas, nuo 2005 m. – Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjas.

G. Goda KT teisėju paskirtas 2017 m. kovą, šio teismo pirmininko pareigas laikinai eina nuo šių metų kovo 16 dienos.

Kandidatas į KT pirmininkus prisidėjo prie įvairių sričių įstatymų projektų rengimo, buvo Baudžiamojo proceso kodeksą rengusios grupės narys. G. Goda taip pat yra mokslinės monografijos, baudžiamojo proceso vadovėlių, knygų ir daugelio mokslinių straipsnių baudžiamojo proceso teisės klausimais autorius ir bendraautoris.

ELTA primena, kad kovo mėnesį Seimas paskyrė tris naujus KT teisėjus – parlamentarą, buvusį Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto (TTK) pirmininką Stasį Šedbarą, teisininką Tomą Davulį ir Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) teisėją Aurelijų Gutauską.

KT sudaro devyni teisėjai, kurie skiriami į pareigas devyneriems metams vienai kadencijai.

Pagal įstatymus, KT kas trejus metus turi būti atnaujinamas trečdaliu narių. Kandidatus į KT teisėjus teikia prezidentas, Seimo pirmininkas ir LAT pirmininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.