Įvertino, ką išduoda netikėtas G. Landsbergio pareiškimas apie A. Anušauską

Viešai ne kartą krašto apsaugos ministrą Arvydą Anušauską kritikavęs konservatorių partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis pareiškė, kad būtent A.Anušauską matytų partijos kandidatu prezidento rinkimuose.

Arvydas Anušauskas ir Gabrielius Landsbergis.<br>ES tarybos nuotr.
Arvydas Anušauskas ir Gabrielius Landsbergis.<br>ES tarybos nuotr.
Arvydas Anušauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arvydas Anušauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Arvydas Anušauskas ir Gabrielius Landsbergis.<br>lrytas.lt koliažas.
Arvydas Anušauskas ir Gabrielius Landsbergis.<br>lrytas.lt koliažas.
Gabrielius Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vytautas Dumbliauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vytautas Dumbliauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ignas Kalpokas.<br>VDU nuotr.
Ignas Kalpokas.<br>VDU nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2023-04-07 14:12, atnaujinta 2023-04-07 17:44

Politikos ekspertai svarsto, kad G.Landsbergis, įvardydamas A.Anušauską galimu kandidatu, galimai išdavė tam tikras partines aplinkybes, apie kurias dar neprasitarė viešai.

Nustebinęs pareiškimas

Ketvirtadienį kalbėdamas apie 2024 metais vyksiančius prezidento rinkimus „Delfi TV“ laidoje G.Landsbergis nurodė, kad konservatorių partijoje yra stiprių žmonių, kurie, jo vertinimu, galėtų rimtai pasirodyti prezidento rinkimuose.

Paprašytas juos įvardyti, G.Landsbergis paminėjo krašto apsaugos ministrą A.Anušauską ir tikino neatmetantis, kad būtent ministras galėtų tapti partijos kandidatu prezidento rinkimuose.

Tačiau pats A.Anušauskas TV3 laidoje „Dėmesio centre“ teigė, kad tokie partijos pirmininko planai jam pačiam yra naujiena, mat niekada tarpusavyje jie apie tai nėra kalbėję.

„Apie tai man neteko su juo kalbėtis, man pačiam tai naujiena“, – kalbėjo A.Anušauskas, patikinęs, kad apie kandidatavimą svarstys, jeigu jaus partiečių palaikymą.

Nėra pasirinkimo?

Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologas Vytautas Dumbliauskas spėja, kad G.Landsbergio pareiškimas reiškia tai, jog premjerė Ingrida Šimonytė neplanuoja dalyvauti prezidento rinkimuose.

Politologas teigė žinantis, kad G.Landsbergis gana griežtai bendrauja su tais, su kuriais nesutaria ar kurių nemėgsta, o trinties su pačiu A.Anušausku netrūksta, tačiau šiuo atveju, anot jo, jeigu I.Šimonytė nekandidatuos, partija turės kelti aukščiausiai reitinguose esantį žmogų.

V.Dumbliauskas pabrėžė, kad tokio dydžio partijai, kaip konservatorių, būtų gėda nekelti savo kandidato.

„I.Šimonytė yra protingas žmogus, gal paskaičiavo, kad prieš G.Nausėdą laimėti nėra galimybių. Jis atsiplėšęs reitinguose, patinka kairiajam elektoratui.

O jeigu I.Šimonytė atsisakė kandidatuoti, tai kas belieka G.Landsbergiui? Jis pats negali kandidatuoti, nes triuškinamai pralaimėtų“, – portalui lrytas.lt įvertino V.Dumbliauskas.

Tuo metu, jeigu G.Landsbergis taptų Europos Komisaru, ko, anot politologo, jis labiausiai ir nori, tuomet ir vietiniai partijos reikalai liktų nebe tokie svarbūs.

„A.Anušausko reitingai yra aukščiausi, tad partija ima tą žmogų, kuris viešumoje geriausiai vertinamas. Tuo labiau, kad partija prastai pasirodė savivaldos rinkimuose“, – kalbėjo jis.

Mato politinį realizmą

Savo ruožtu Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) politologas Ignas Kalpokas portalui lrytas.lt teigė, kad G.Landsbergio užuominą galima laikyti tam tikru politiniu realizmu.

„Akivaizdu, kad konservatoriams reikės kuo mažiau poliarizuojančio kandidato. A.Anušauskas yra būtent tokia asmenybė“, – įvertino I.Kalpokas.

I.Šimonytė, kuri taip pat yra sakiusi, kad kandidatavimo galimybės neatmeta, anot politologo, tradiciškai būtų pirmesnis pasirinkimas.

„Faktas, kad po beveik visos kadencijos ministrės pirmininkės pareigose, jos rezultatas bus blogesnis nei praėjusiuose rinkimuose. Tada reikia žiūrėti, iš ko realiai galima rinktis.

Vienintelė alternatyvi kandidatūra, kuri neblogai atrodo reitinguose, yra būtent A.Anušauskas“, – kalbėjo politologas.

Naujiena pačiam A.Anušauskui

I.Kalpokas svarstė, kad priežasčių, kodėl toks pareiškimas apie galimą A.Anušausko kandidatūrą į prezidentus, prieš paleidžiant jį į viešumą, nebuvo aptartas tarpusavyje, gali būti ne viena.

„Kol kas labiau vyksta eksperimentavimas ir vandens testavimas. Iš pradžių I.Šimonytė įmerkė vieną koją ir buvo pasižiūrėta, kokios bus reakcijos, dabar atkreipiamas dėmesys į A.Anušauską, žiūrima, kokios reakcijos ir partijos viduje, kokios reakcijos viešojoje erdvėje.

Tai gali būti ir būdas konkurentams kortas pamaišyti. Kas keletą savaičių išlenda vis kita figūra, gal dar po poros savaičių ir kokios M.Navickienės figūra išlįs – tuomet strategavimas iš konkurentų pusės pasidaro šiek tiek sudėtingesnis“, – neatmetė I.Kalpokas.

Tuo metu V.Dumbliausko manymu, A.Anušausko atsakymas rodo, kad konservatorių partijoje trūksta vidinės komunikacijos, pozicijų derinimo, galimai ir pats G.Landsbergis atitrūkęs nuo likusių partijos narių.

Kaip atrodytų rinkimai?

Visgi, vertindamas galimą A.Anušausko pasirodymą prezidento rinkimuose, I.Kalpokas svarstė, kad pagrindinė jo problema būtų partija.

„Kad ir ką konservatoriai keltų, ši problema neišvengiamai bus. Tačiau, žiūrint į jo konkurencingumą, kaip į galimybę patekti į antrąjį turą, ypač, jeigu būtų bandoma ieškoti bendro vardiklio net valdančiosios koalicijos ribose, tai tikrai galėtų būti variantas.

Manau, kad jo dabartinio matomumo ir dabartinio reitingo drąsiai užtektų patekimui į antrą turą. O jeigu G.Nausėda pasirinks dalyvauti – o kol kas visi ženklai rodo, kad jis ketina dalyvauti – tai antrame ture bus vieno žmogaus rinkimai“, – įsitikinęs I.Kalpokas.

G.Nausėdos sėkme prieš A.Anušauską neabejoja ir V.Dumbliauskas.

„G.Nausėdos, man atrodo, neįveiktų nei I.Šimonytė, nei A.Anušauskas. I.Šimonytė praeituose prezidento rinkimuose paėmė daugiau nei Tėvynės Sąjungos balsų – už ją, kaip už asmenybę, balsavo dalis ir kairiųjų rinkėjų.

Nežinau, ar A.Anušauskas paimtų kairiojo elektorato balsų.

I.Šimonytė daugiau galimybių turėtų, bet G.Nausėda antruose prezidento rinkimuose nelabai įveikiamas, nes tai – jau inercija“, – Lietuvos tendenciją perrinkti prezidentus priminė V.Dumbliauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.