G. Nausėda: transatlantinis ryšys yra esminis Europos saugumo elementas

Tarptautinėje erdvėje kilus diskusijoms dėl Prancūzijos lyderio Emmanuelio Macrono pasisakymų apie Europos strateginę autonomiją ir Senojo žemyno bei Vašingtono santykių perspektyvas, Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda pažymi, kad transatlantinis ryšys yra esminis Europos saugumo garantas.

 G.Nausėda.<br> D.Labučio (ELTA) nuotr.
 G.Nausėda.<br> D.Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 12, 2023, 12:25 PM

Pasak šalies vadovo, JAV ir Europos vienybė „nekelia abejonių“, todėl valstybės turi toliau stiprinti bendradarbiavimą NATO kontekste bei puoselėti bendras Vakarų demokratijoms svarbias vertybes.

„Transatlantinis ryšys yra esminis Europos saugumo elementas. Kartu su visais sąjungininkais privalome ginti mūsų bendras vertybes, demokratiją ir laisvę. Turime siekti ir toliau stiprinti NATO visose srityse“, – trečiadienį savo „Twitter“ paskyroje rašė G. Nausėda.

„Mūsų vienybė nekelia abejonių“, – teigė jis ir įrašą pabaigė grotažyme „Kartu esame stipresni“.

ELTA primena, kad ir anksčiau pasaulio žiniasklaidos dėmesio centre dėl kritikos NATO atsidūręs E. Macronas praėjusią savaitę teigė, kad Europa neturėtų sekti JAV politikos dėl Kinijos bei Taivano pavyzdžiu. Pasak Prancūzijos lyderio, blokas rizikuoja įsivelti į ne savo krizes.

Reaguojant į tai, kaip pirmadienį pranešė Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis, kelis šimtus parlamentarų vienijantis globalus aljansas dėl Kinijos (Inter-Parliamentary Alliance on China) paskelbė viešą pareiškimą, kritikuojantį Prancūzijos prezidento pasisakymus.

Prezidentūra laikosi panašios pozicijos. Šalies vadovo vyriausioji patarėja užsienio politikos klausimais Asta Skaisgirytė, komentuodama nevienareikšmiškai įvertintus Eliziejaus rūmų šeimininko išsakytus pareiškimus, pažymėjo, kad siekti nepriklausomybės saugumo prasme nuo JAV nėra tikslinga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.