Seimo Žmogaus teisių komitetas pritarė neteisėtų migrantų apgręžimo įteisinimui įstatymu

Trečiadienį Seimo Žmogaus teisių komitetas pritarė neteisėtų migrantų apgręžimo įteisinimui įstatymu. Kaip „Facebook“ paskelbė „laisvietis“ Tomas Vytautas Raskevičius, komiteto posėdyje sutarta dėl tam tikrų sąlygų, pavyzdžiui, apgręžimas bus vykdomas tik pasienio ruože ir išimtis bus taikoma nuo ginkluoto konflikto besitraukiantiems asmenims.

Lietuvos ir Baltarusijos pasienis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Lietuvos ir Baltarusijos pasienis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 12, 2023, 1:26 PM

„Komitete apgręžimui pabandėme suteikti „žmogišką veidą“ arba, kitais žodžiais tariant, padaryti taip, kad „apgręžimas“ nebūtų taikomas tiems, kuriems iš tiesų reikalinga tarptautinė apsauga: „apgręžimas“ bus galimas tik pasienio ruože; išimtis bus taikoma nuo ginkluoto konflikto besitraukiantiems asmenims“, – socialiniame tinkle rašė T. V. Raskevičius.

„Persekiojimo sąvoka tikslinama pagal Jungtinių Tautų Konvenciją dėl pabėgėlių statuso; individualaus vertinimo metu Valstybės sienos apsaugos tarnyba pareigūnai galės taikyti išimtį, jei asmens gyvybei ar sveikatai gresia pavojus“, – pridūrė „laisvietis“.

Pasak Seimo nario, Baltarusijos režimas migraciją instrumentalizuoja ir išnaudoja siekdamas geopolitinių tikslų. Jo teigimu, Lietuva privalo ginti ir saugoti savo teritoriją.

„Privalome gintis ir saugoti savo sienas. Tačiau besirūpindami saugumu, negalime paneigti nei teisės į prieglobstį, nei fakto, kad tarp dviejų valstybių sienų yra stumdomi gyvi žmonės“, – „Facebook“ rašė jis.

T. V. Raskevičius pridūrė, kad šis komiteto sprendimas yra „bandymas sutaisyti tai, kas nepataisoma“.

„Lietuva ir toliau privalo dėti visas įmanomas pastangas, kad baltarusijos ir rusijos diktatoriai nebevykdytų prekybos žmonėmis schemų, siųsdami žmones per miškus į Europos Sąjungos teritoriją. Šioje vietoje labai svarbi Teisingumo ministerijos iniciatyva patraukti baltarusijos režimą į tarptautinę atsakomybę dėl instrumentalizuotos migracijos“, – socialiniame tinkle teigė politikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.