Valdantieji suformavo klausimus dėl VSD veiklos: dėl tyrimo formos apsispręsti žada artimiausiu metu

Parlamento valdantieji skelbia suformulavę klausimus tyrimui dėl galimai neskaidrios ir neteisėtos Valstybės saugumo departamento (VSD) veiklos 2019 m. prezidento rinkimų metu. Apie tai Eltai patvirtino konservatorius Andrius Vyšniauskas. Pasak jo, šiuo metu koalicijos gretose diskutuojama, kokioms institucijoms bei kokia forma pastarieji klausimai bus pristatyti ir pateikti.

Valdantieji suformavo klausimus dėl VSD veiklos: dėl tyrimo formos apsispręsti žada artimiausiu metu.<br>T.Bauro nuotr.
Valdantieji suformavo klausimus dėl VSD veiklos: dėl tyrimo formos apsispręsti žada artimiausiu metu.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 13, 2023, 2:28 PM

„Iš esmės klausimų formulavimo etapas yra užbaigtas. Dabar beliko apsispręsti, ką mes su tais klausimais darome, kokiu būdu juos duodame ir kokioms institucijoms“, – Eltai teigė A. Vyšniauskas.

„Artimiausiu metu apsispręsime, kaip einame tolyn – tiesiog nematome, kad čia yra kažkokia skuba, nes knyga kažkur neišnyks. Ji parašyta ir tie klausimai egzistuoja“, – pažymėjo jis.

Nors, pasak A. Vyšniausko, klausimų sąrašas yra ilgas, politikas neatmetė galimybės, jog jis dar gali keistis.

„Mes esame apsikeitę klausimų sąrašu. Kažkokių esminių pastebėjimų ar prieštaravimų tam nebuvo. Tai mes laikome, kad daugiau mažiau esame sutarę dėl klausimų“, – aiškino konservatorius, klausiamas, ar dėl formuluojamų klausimų vieningai sutarė visos koalicijos partnerės.

„Ar jie gali eigoje koreguotis? Taip, jie gali koreguotis. Tačiau turime ilgą sąrašą“, – pridūrė A. Vyšniauskas.

ELTA jau anksčiau skelbė, kad Seimo koridoriuose buvo formuluojama beveik 40 klausimų, susijusių ne tik su VSD veikla bei departamento vadovu Dariumi Jauniškiu, bet ir prezidentu Gitanu Nausėda, jog rinkimine komanda, rinkiminės kampanijos finansais. Taip pat dalis klausimų buvo orientuota ir į galimus Prezidentūros ryšius su verslininku Igoriu Udoviciu.

Greta punktų, susijusių su VSD, parlamentarai formuluoja klausimus ir dėl opozicinės Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ nario, dabartinio Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininko Algirdo Stončaičio bei jam 2019 m. suteikto leidimo dirbti su slapta informacija.

ELTA primena, kad Dovydo Pancerovo ir Birutės Davidonytės knygoje „Pranešėjas ir Prezidentas“ atskleidžiamas VSD vykdytas galimai neteisėtas duomenų rinkimas apie privačius asmenis prezidento rinkimų kampanijos metu. Taip pat nemažai dėmesio skiriama tuometinio kandidato į šalies vadovo postą Gitano Nausėdos rinkiminei kampanijai bei prezidentavimo laikotarpiui.

Pagrindinis istorijos šaltinis – daugelį metų žvalgybos struktūrose dirbęs ir dar 2019 m. dėl neskaidrios VSD veiklos į ankstesnės kadencijos Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininką Vytautą Baką kreipęsis pranešėjas.

VSD vadovybė griežtai atmeta viešai reiškiamus kaltinimus, esą žvalgyba rinko informaciją neteisėtai. Darius Jauniškis tvirtina, kad žvalgybos pareigūnai priešrinkiminu laikotarpiu domėjosi visų kandidatų į prezidentus aplinka ir tai, pasak jo, yra įprasta praktika.

Prabėgus 3 metams po rezonansą sukėlusios istorijos, Seime bręsta iniciatyva pradėti parlamentinį tyrimą, kurio tikslas – išsiaiškinti pranešėjo istorijos detales. Opozicija tokį siūlymą sutinka nevienareikšmiškai – dalis politikų nemato prasmės inicijuoti papildomo tyrimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.