G. Nausėdos raginimai ir etikos sargų verdiktas – nė motais: įklimpęs viceministras kėdės paleisti neskuba

Tai, kas akivaizdu vieniems, dar nebūtinai aišku į interesų konfliktą patekusiam finansų viceministrui Gediminui Norkūnui, kuris netgi po etikos sargų sprendimo neskuba trauktis iš pareigų.

Gitanas Nausėda, Gintarė Skaistė, Gediminas Norkūnas, Dainius Kreivys.<br>Lrytas.lt koliažas
Gitanas Nausėda, Gintarė Skaistė, Gediminas Norkūnas, Dainius Kreivys.<br>Lrytas.lt koliažas
Gintarė Skaistė.<br>A.Ufarto/ELTA nuotr.
Gintarė Skaistė.<br>A.Ufarto/ELTA nuotr.
Gintarė Skaistė, Ingrida Šimonytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gintarė Skaistė, Ingrida Šimonytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Finansų viceministras Gediminas Norkūnas aiškino nenorįs elgtis skubotai.<br>M.Morkevičiaus / ELTA nuotr.
Finansų viceministras Gediminas Norkūnas aiškino nenorįs elgtis skubotai.<br>M.Morkevičiaus / ELTA nuotr.
Finansų viceministras Gediminas Norkūnas aiškino nenorįs elgtis skubotai.<br>M.Morkevičiaus / ELTA nuotr.
Finansų viceministras Gediminas Norkūnas aiškino nenorįs elgtis skubotai.<br>M.Morkevičiaus / ELTA nuotr.
Finansų viceministras Gediminas Norkūnas aiškino nenorįs elgtis skubotai.<br>M.Morkevičiaus / ELTA nuotr.
Finansų viceministras Gediminas Norkūnas aiškino nenorįs elgtis skubotai.<br>M.Morkevičiaus / ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Apr 16, 2023, 7:38 PM, atnaujinta Apr 17, 2023, 8:09 AM

Dar pernai rudenį kilus skandalui dėl G.Norkūno turimų „Ignitis“ akcijų buvo akivaizdu, kad šią įmonę kuruojantis aukštas pareigūnas pro pirštus žiūrėjo į įstatymo reikalavimus.

Tačiau dėl to problemų anksčiau nematė ne tik pats viceministras, bet ir finansų ministrė konservatorė Gintarė Skaistė.

Ji pareiškė, kad lauks Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) išvadų ir tik tada nuspręs, ką daryti.

Bet net ir po 4 mėnesių tyrimo paskelbtas etikos prievaizdų sprendimas, prezidento Gitano Nausėdos ir opozicijos raginimai G.Norkūnui trauktis iš posto neišjudino Finansų ministerijos ir jos vadovės.

Viceministras šią savaitę aiškino dar nesusipažinęs su VTEK sprendimu, todėl nenorįs elgtis skubotai ir emocionaliai, tuo metu nei finansų ministrės G.Skaistės, kuri šiomis dienomis viešėjo JAV, nei premjerės Ingridos Šimonytės pozicijos negirdėti.

Buvo pažeistas įstatymas

Šią savaitę etikos prievaizdai pagaliau nusprendė, kad valstybės valdomos energetikos grupės „Ignitis“ akcijų turintis G.Norkūnas neišvengė interesų konflikto priimdamas su šios įmonės veikla susijusius sprendimus.

Be to, anot VTEK, viceministras netinkamai deklaravo interesus ir tokiu būdu pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymą.

Komisija nustatė, kad G.Norkūnas kuravo šios įmonės veiklą. Nors turi „Ignitis“ akcijų, jis nuo 2021 metų sausio iki 2022 metų lapkričio dalyvavo rengiant, svarstant ir priimant su bendrove susijusius sprendimus.

Į interesų konfliktą patekusiam viceministrui nepalankus VTEK sprendimas buvo priimtas vienbalsiai.

Užkliuvo ir ministrė

Negana to, rekomendacijų sulaukė ir anksčiau savo veiksmuose pažeidimų neįžvelgusi G.Skaistė.

Etikos sargai ministrei pasiūlė ateityje, nustatant viceministrams priskirtinas jų veiklos kuravimo sritis, įvertinti su šių asmenų turimais privačiais interesais susijusią riziką ir priimti sprendimus, kurių visuma leistų suvaldyti interesų konflikto bei kitų privačiais asmens interesais paremtų veikų atsiradimo rizikos veiksnius.

Seimo opozicija reikalauja ne tik G.Norkūno pasitraukimo, bet ir G.Skaistės politinės atsakomybės. Politikams kyla abejonių dėl ministrės priimtų sprendimų skaidrumo ir teisėtumo. Anot Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovų, nors G.Skaistė buvo informuota apie galimą viceministro interesų konfliktą, nepaisydama to, priskyrė jam kuruoti sritį, kurioje jis turi privatų interesą.

Frakcijos atstovas Lukas Savickas įsitikinęs, kad pats G.Norkūnas nebegali toliau eiti pareigų: „Būtina išanalizuoti sprendimus, kuriuos priėmė viceministras, ir įvertinti, ar jie nebuvo žalingi valstybei, atsižvelgiant į tai, kad politikas veikė painiodamas viešuosius ir privačius interesus.“

Kad G.Norkūnas turi prisiimti atsakomybę ir po VTEK sprendimo privalo trauktis iš pareigų, kalbėjo ir socialdemokratų lyderė Vilija Blinkevičiūtė.

Politikės nuomone, toks žingsnis esą derėtų su valdančiųjų deklaruotais skaidrumo, atvirumo ir atsakomybės principais. Juos konservatoriams priminė ir Prezidentūra. Pasak G.Nausėdos, visiškai akivaizdu, koks šiuo atveju turėtų būti sprendimas dėl finansų viceministro.

Prisimintas ir D.Kreivys

Beje, V.Blinkevičiūtė pareiškė, kad apie ateitį poste turėtų susimąstyti ir energetikos ministras konservatorius Dainius Kreivys.

Pastarojo elgesio VTEK nutarė netirti.

Vis dėlto socialdemokratų vadovė mano, jog pats D.Kreivys turėtų pagaliau susivokti, kad nebegali dirbti ministru, ir „apsispręsti, ar jis yra politikas, ar verslininkas“.

Kilus energijos kainų krizei LRT žurnalistai išsiaiškino, kad D.Kreivys turi 40 proc. akcijų bendrovėje „Catus“, kuri valdo daugiau kaip 90 proc. bendrovės „Norteo“ akcijų, o ši turi „Ignitis“ grupės akcijų.

Energetikos ministras šio ryšio nedeklaravo. Vis dėlto VTEK nusprendė, kad įstatyme nenustatyta pareiga pateikti informaciją apie bendrovės, kurios akcijų turi deklaruojantis asmuo, antrinių bendrovių turimas akcijas.

„Tokie duomenys gali būti pateikiami deklaruojančiojo nuožiūra, bet tai nėra privaloma“, – sprendimo netirti ministro elgesio motyvus anksčiau „Lietuvos rytui“ komentavo komisijos atstovai.

VTEK pranešė nenustačiusi tiesioginių D.Kreivio sąsajų su „Norteo“ ar „Ignitis“ grupe. Jis esą nėra tiesioginis šių įmonių savininkas, be to, komisija neturi duomenų, kad ministras darytų lemiamą įtaką šių bendrovių veiklai, dalyvautų jos valdymo ar kontrolės procesuose.

Turi ar neturi įtakos?

Dar prieš šį VTEK sprendimą premjerė I.Šimonytė viešai pareiškė, kad energetikos ministras esą net teoriškai negali paveikti valstybinės įmonės priimamų sprendimų.

Tačiau jau netrukus D.Kreivys paneigė šiuos Vyriausybės vadovės svarstymus.

Praėjusių metų pabaigoje „Ignitis“ nusprendus klientams nebesiūlyti nefiksuoto elektros energijos tiekimo planų, energetikos ministras išsikvietė bendrovės vadovus ir davė nurodymų.

„Turėjau pokalbį su įmonės vadovais. Pasakiau, kad „Ignitis“ yra viena didžiausių tiekėjų ir energetikos lyderė, todėl negali elgtis kaip dramblys porceliano parduotuvėje.

Kartu tą klausimą buvome aptarę su Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos vadovu Renatu Pociumi. Sutarta, kad ateityje didesni klausimai ir tarifų keitimai turės būti derinami su reguliatoriumi“, – tada kalbėjo D.Kreivys.

Netrukus po tokių ministro kalbų „Ignitis“ klientams išsiuntė naujus laiškus pranešdamas, kad atsisako savo ankstesnio sprendimo naikinti vadinamuosius nefiksuotus planus.

Pasitraukė dėl žmonos

Kovo pabaigoje kilus galimo nepotizmo skandalui iš pareigų buvo priverstas trauktis Laisvės partijai priklausęs ekonomikos ir inovacijų viceministras V.Jurgutis.

Palikti postą V.Jurgutis nutarė netrukus po to, kai jo sutuoktinė A.Belickaitė įmonėje „Lietuvos geležinkeliai“ įsidarbino korporatyvinių reikalų direktore.

Šią įmonę kontroliuoja Susisiekimo ministerija, kuriai vadovauja Laisvės partijos deleguotas ministras M.Skuodis.

Nors tiek M.Skuodis, tiek Ekonomikos ir inovacijų ministerijai vadovaujanti A.Armonaitė tikino neturėję įtakos šiam sprendimui, vis dėlto pripažino, kad galimo interesų konflikto regimybės išvengti nepavyko.

Prezidentas G.Nausėda buvo užsiminęs, kad A.Armonaitė taip pat turėtų pasvarstyti apie galimybę atsistatydinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.