Audito komiteto biuro atstovė: 2022 metais padidėjo įstaigų išlaidos reprezentacijai ir komandiruotėms

Anot Seimo Audito komiteto biuro patarėjos Ritos Petrukaitės, apibendrinus 2022 m. duomenis apie asignavimų valdytojų lėšų panaudojimą, yra matomas išlaidų augimas, ypač reprezentacijos ir komandiruočių srityse. Jos teigimu, vienintelė sritis, kur išlaidos sumažėjo, tai ekspertų samdymas, kuriam išleista penktadaliu mažiau.

Seimas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-04-19 15:43

„Analizuojant 2022 metų pateiktus duomenis matome, kad išlaidos reprezentacijai, transportui, kvalifikacijai tobulinti, komandiruotėms, bei darbo užmokesčiui, lyginant su 2021 metais didėjo. Išlaidos ekspertams 2022 metais buvo 17,2 proc. mažesnės nei 2021 metais“, – trečiadienį audito komiteto posėdžio metu teigė R. Petrukaitė.

„2022 metais smarkiausiai padaugėjo išlaidos reprezentacijai ir komandiruotėms, kai lyginame su 2021 metais – atitinkamai 28 ir 48 proc. Praeitais metais, reprezentacijai buvo išleista 96 proc, suplanuotų lėšų, tai yra 9,6 mln. eurų. Ir tai sudaro 2,7 mln. eurų daugiau negu 2021 metais“, – aiškino ji.

Pasak Audito komiteto atstovės, nors išlaidų kiekis išaugo, taip pat matomas ir efektyvesnis finansų panaudojimas. Jos teigimu, tai teigiama tendencija.

„2022 metais reprezentacijai, transportui, kvalifikacijai tobulinti, komandiruotėms asignavimų valdytojai panaudoja nuo 92 iki 99 proc. savo suplanuotų lėšų. Visgi, ekspertams buvo panaudota mažiau nei suplanuota, tik 72 proc.“, – sakė ji.

„Matomos teigiamos tendencijos išlaidų planavimo srityje, nes pavyzdžiui 2021 metais asignavimų valdytojai naudojo nuo 74 iki 88 proc. suplanuotų išlaidų viskam, išskyrus transportą, kur buvo išleista iki 101 proc.“, – pridūrė ji.

R. Petrukaitė taip pat tvirtino, kad nors mastai mažesni, vis dar susiduriama su poreikiu sunaudoti didžiąją dalį lėšų paskutinį metų ketvirtį. Pasak jos, drastiškesni pokyčiai įvyks įvedus trimetį institucijų biudžetą.

„Matoma tendencija ketvirtą metų ketvirtį panaudoti didžiąją dalį lėšų. Čia pastebėtina, kad 2021 metų ketvirto ketvirčio išlaidos buvo didesnės, nuo 50 iki 56 proc. metinio asignavimo“, – tikino R. Petrukaitė.

„Audito komitetas teikia pasiūlymus Finansų ministerijai, siekiant sumažinti institucijų poreikį išlaidauti ketvirtą metų ketvirtį. Praėjusių metų gegužės mėnesį Finansų ministerija informavo komitetą, kad iki 2024 metų pabaigos turi būti įdiegti reikšmingi pakeitimai valstybės biudžeto formavimo sistemoje. Situacija dėl ketvirto ketvirčio turėtų spręstis teikiant trimetį biudžetą“, – komentavo ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.