Lietuvos ambasadorius NATO – apie naujus Aljanso planus Baltijos šalims: judame naujos kokybės link Specialiai lrytas.lt iš Briuselio (Belgija)

Liepą Vilniuje vyksiančiame NATO viršūnių susitikime pasirašytame komunikate bus aiškiai deklaruota, kad Aljansas juda link naujos kokybės gynybos planų, ketvirtadienį pranešė Lietuvos ambasadorius NATO Deividas Matulionis.

Lietuvos ambasadorius NATO Deividas Matulionis.<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Lietuvos ambasadorius NATO Deividas Matulionis.<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Lietuvos ambasadorius NATO Deividas Matulionis.<br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Lietuvos ambasadorius NATO Deividas Matulionis.<br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Specialiai lrytas.lt iš Briuselio (Belgija)

Apr 20, 2023, 12:09 PM, atnaujinta Apr 20, 2023, 5:21 PM

Šią savaitę pasirodžius informacijai, kad NATO parengė naujus, detalius gynybos planus Baltijos šalims, D.Matulionis žurnalistams Briuselyje pranešė, kad planai galėtų būti patvirtinti iki birželio mėnesio.

„Gynybos planai yra pateikti, pradėta diskutuoti NATO viduje. Tikiuosi, kad artimiausiu metu jie bus patvirtinti ir bus palankūs Rytinio flango apginamumui“, – nurodė jis.

Anot jo, planai galėtų būti patvirtinti iki Gynybos ministrų susitikimo birželį.

„Pačiame Vilniaus viršūnių susitikimo komunikate tikrai bus aiškiai pasakyta, kad judame link naujos kokybės gynybos planų Aljanso teritorijos gynybai“, – patikino jis.

Anot jo, patvirtinus naują strategiją, keisis ir Lietuvos įsipareigojimai – Vilnius taip pat turės dedikuoti savo pajėgas viso Aljanso gynybai.

Nors konkrečių detalių apie naujus planus ambasadorius atskleisti teigė negalintis, visgi, anot jo, pagal naujuosius planus, pavyzdžiui, vyriausiajam Aljanso pajėgų vadui būtų suteikta daugiau galių.

„Vyriausiasis Aljanso pajėgų vadas įgaus daugiau įgaliojimų tam atvejui, jeigu įvyktų ginkluotas konfliktas prieš Aljanso narę bet kurioje Aljanso vietoje.

Atitinkamai su visa mūsų Aljanso pajėgų struktūra – ne tik sausumos pajėgomis, bet ir oro, jūrų pajėgomis ir daugybe kitų klausimų, kurie turi būti iki galo sutvarkyti tam, kad vėl sugrįžtume prie efektyvios kolektyvinės gynybos“, – kalbėjo jis.

Lietuvos tikslai 

Nors Lietuva išsikėlė ne vieną tikslą NATO viršūnių susitikimui, kol kas, anot ambasadoriaus, nėra sutarta dėl nieko, kas galėtų būti deklaracijoje.

„Iš tiesų judama teigiama linkme, kas liečia gynybą ir atgrasymą. Norėtume 2 proc. BVP gynybai „grindų“, dėl to yra diskutuojama, tikiuosi, kad sprendimai bus priimti ir turėsime vadinamąjį „Vilniaus įsipareigojimą“ dėl gynybos finansavimo“, – nurodė jis.

Tuo metu klausimas dėl Ukrainos statuso, anot D.Matulionio, ir toliau lieka sudėtingas.

„Tikrai bus parengtas paketas, kuris, tikiuosi, bus palankus ukrainiečiams, bet diskusija yra tik prasidėjusi, todėl būtų neatsakinga man dabar komentuoti – nuomonių yra įvairių, kaip toli turėtume eiti“, – pasakojo ambasadorius.

„Bandysime daryti viską, kas įmanoma, kad Ukraina būtų arčiau NATO“, – pridūrė jis.

D.Matulionis svarstė, kad Ukraina turėtų laipsniškai būti įtraukta į NATO, tačiau kaip tai bus daroma – neaišku.

„Šiai dienai tai yra sudėtingiausias klausimas NATO viduje“, – pabrėžė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.