Po „Lietuvos ryto“ tyrimo apie godžiai politikų semtas kompensacijas – STT tyrimas: sumos stebina

Kelionių „pas rinkėjus“ gausos išgarsintiems Šiaulių politikams teks priverstinai stabtelėti ties Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pastatu. Sekliai susidomėjo tarybos narių išskirtiniu darbštumu ir pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl piktnaudžiavimo.

 Byla pradėta po „Lietuvos ryto“ paskelbto tyrimo apie šiauliečių politikų praėjusią kadenciją semtas kompensacijas. Joms 2019–2023 m. iš miesto biudžeto išmokėta apie 350 tūkstančių eurų.<br> lrytas.lt montažas.
 Byla pradėta po „Lietuvos ryto“ paskelbto tyrimo apie šiauliečių politikų praėjusią kadenciją semtas kompensacijas. Joms 2019–2023 m. iš miesto biudžeto išmokėta apie 350 tūkstančių eurų.<br> lrytas.lt montažas.
Šiaulių miesto savivaldybė.<br>G.Šiupario nuotr.
Šiaulių miesto savivaldybė.<br>G.Šiupario nuotr.
A.Sireika rekordininkas pagal „tarybos nario veiklai“ panaudotus degalus.<br>G.Šiupario nuotr.
A.Sireika rekordininkas pagal „tarybos nario veiklai“ panaudotus degalus.<br>G.Šiupario nuotr.
Šiaulių miesto savivaldybė.<br>G.Šiupario nuotr.
Šiaulių miesto savivaldybė.<br>G.Šiupario nuotr.
Šiaulių miesto savivaldybė.<br>G.Šiupario nuotr.
Šiaulių miesto savivaldybė.<br>G.Šiupario nuotr.
A.Sireika rekordininkas pagal „tarybos nario veiklai“ panaudotus degalus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
A.Sireika rekordininkas pagal „tarybos nario veiklai“ panaudotus degalus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
A.Sireika rekordininkas pagal „tarybos nario veiklai“ panaudotus degalus.
A.Sireika rekordininkas pagal „tarybos nario veiklai“ panaudotus degalus.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Apr 20, 2023, 6:59 PM, atnaujinta Apr 21, 2023, 12:21 PM

Byla pradėta po „Lietuvos ryto“ paskelbto tyrimo apie šiauliečių politikų praėjusią kadenciją semtas kompensacijas. Joms 2019–2023 m. iš miesto biudžeto išmokėta apie 350 tūkstančių eurų.

Šiauliečiai išrinktieji nebus vieniši – STT ikiteisminius tyrimus dar pradėjo ir dėl Neringos bei Mažeikių tarybos narių išlaidų. Beje, klausimų dėl politikų besaikio išlaidumo kyla daugelyje šalies savivaldybių.

Teks vykti į apklausas

Skandalą Šiauliuose sukėlusios „Lietuvos ryto“ publikacijos autorius buvo apklaustas STT.

Faktus įvertinę STT pareigūnai nutarė pradėti ikiteisminį tyrimą dėl piktnaudžiavimo. Šis nusikaltimas priskiriamas sunkių kategorijai – numatyta bausmė viršija 6 metus laisvės atėmimo. Už piktnaudžiavimą gresia įkalinimas iki 7 metų.

Įtariamaisiais gali tapti daugelis Šiaulių miesto tarybos narių, mat tik menkos dalies politikų išlaidos nekelia abejonių. Likusiems, panašu, teks aiškintis dėl kelionių „pas rinkėjus“ gausos, glėbiais pirktų kanceliarinių prekių, važinėjimo taksi, asmeninio ar svetimo automobilio remontų.

Stengiasi išleisti visą sumą

„Lietuvos ryto“ žurnalistui prireikė pusantros dienos susipažinti su Šiaulių politikų per 2022 m. suneštais čekiais ir sąskaitomis. Šių dokumentų – net keturi didžiuliai tomai.

Įstatyme numatyta, kad už tarybos nario veiklai patirtas išlaidas kompensuojama iš savivaldybės biudžeto. Didžiausią išleistiną sumą ir kontrolės mechanizmą apibrėžia kiekvienos savivaldybės taryba.

Šiaulių miesto politikai savoms reikmėms yra nustatę 0,25 vidutinio mėnesio darbo užmokesčio ribą, kuri dabar siekia 421,22 euro.

Dienraščio tyrimas parodė, kad didžioji dalis politikų stengiasi išsemti visą leistiną sumą. Abejonių nekėlė tik nedidelio būrelio politikų suneštos ataskaitos.

Rekordininkas – treneris

Didžiausią šiauliečių politikų išlaidų dalį sudaro išlaidos automobilių degalams, priežiūrai ir remontui.

Šiaulių politikų kelionės nesustojo net 2020 m. pradžioje, kai Lietuvoje buvo paskelbtas karantinas, uždrausta rengti susitikimus, o visi posėdžiai vyko nuotoliniu būdu. Pavyzdžiui, antrąjį ketvirtį iš savivaldybės biudžeto vien už degalus buvo sumokėta beveik 7,2 tūkstančio eurų.

Daugiausia „pas rinkėjus“ pravažinėjo krepšinio treneris Antanas Sireika. Jo kelionėms finansuoti per kadenciją prireikė 12,9 tūkstančio eurų (dar nėra 2023 m. pirmojo ketvirčio finansinės ataskaitos. – Red.), o degalai pirkti ir Šiauliuose, ir Vilniuje. Tiesa, Šiaulių garbės pilietis A.Sireika nepateikė čekių iš kanceliarinių prekių parduotuvių ir absoliučioje išlaidautojų įskaitoje su 13,3 tūkst. eurų yra už pirmojo dešimtuko ribos.

Politikai savęs nevaržė

„Tarybos nario veiklai“ daugiausia per kadenciją išleido Gintautas Sitnikas (16,4 tūkst. eurų), Gediminas Beržinis-Beržinskas (16 tūkst. eurų), Zakiras Medžidovas (15,7 tūkst. eurų), Juozas Pabrėža (15,1 tūkst. eurų) ir Gintautas Lukošaitis (15 tūkst. eurų).

Automobilio remontui daugiausia deklaravo išleidęs G.Beržinis-Beržinskas (6,4 tūkst. eurų), taksi paslaugoms – Edvardas Žakaris (5,1 tūkst. eurų), telekomunikacijų paslaugoms – Danguolė Martinkienė (3,1 tūkst. eurų), kanceliarinėms prekėms – Irina Barabanova (2,4 tūkst. eurų), transporto priemonių draudimui – Irmantas Kukulskis (2,6 tūkst. eurų).

Virginijus Kinčinaitis buvo nepralenkiamas perkant bilietus kelionėms traukiniu ir autobusu – išleido 1,5 tūkst. eurų. Tuo metu pusę kadencijos dirbęs Pranas Nainys tapo išskirtinis, nes 9,6 tūkst. eurų išleido benzinui, bet kitoms reikmėms neišleido nė cento.

Pribloškiantys pirkiniai

Įspūdingiausi atradimai laukė politikų suneštuose čekiuose. Antai D.Martinkienė įsipilti benzino pernai važinėjo į Kuršėnus, o vieną mėnesį toje pačioje degalinėje nurodė apsilankiusi net 8 kartus.

Valstiečiams atstovaujantis aktorius Aurimas Žvinys pylėsi ir benzino, ir dyzelino, o pernai rugsėjį sugebėjo per nepilną valandą apsilankyti Šiaulių ir Maišiagalos degalinėse.

Vytautas Juškus per kelis mėnesius asmeniniam automobiliui susipirko po 170 eurų kainuojančių lieto lydinio ratlankių komplektą, o Pranciškus Trijonis ir Denis Michalenka „tarybos nario veiklai“ įsigijo po kilimėlių komplektą.

Šiaulių garbės pilietės šokio pedagogės Violetos Laugalienės pateiktuose apmokėti čekiuose buvo net paslauga „TV + Filmai“ ir labdaringi skambučiai.

Kita Šiaulių garbės pilietė Nijolė Prascevičienė nuo kadencijos vidurio ėmė piltis degalus ir remontuoti automobilį, nors ją pažįstantys aplinkiniai tvirtina, kad muzikos pedagogė nevairuoja ir neturi mašinos.

Akiratyje – Neringa ir Mažeikiai

STT jau atlieka ikiteisminį tyrimą dėl Neringos savivaldybės politikų išlaidų savo veiklai. Šios savivaldybės tarybos nariai pernai vien transporto nuomai, eksploatavimui, techninei priežiūrai išleido apie 64 tūkst. eurų.

Ikiteisminis tyrimas praėjusią savaitę pradėtas ir dėl Mažeikių rajono tarybos narių išlaidavimo.

Mažeikų savivaldybės politikus garsina iki 280 eurų per mėnesį siekiančios sąskaitos už interneto paslaugas Kipre, to paties politiko remontuoti keli automobiliai, rajono keliais nuvažiuoti dešimtys tūkstančių kilometrų, iš toje pačioje taryboje dirbančios politikės vadovaujamos įmonės nupirktos 3600 įmaučių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.