Šiaulių politikas ir LRT tarybos narys sukėlė antisemitinį skandalą: pareiškimas supykdė ir žydus, ir lietuvius

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) sąraše į Šiaulių miesto tarybą išrinktas, o Seimo į LRT tarybą deleguotas Juozas Pabrėža sukėlė antisemitinį skandalą. 

Į Šiaulių miesto tarybą išrinktas ir į LRT tarybą deleguotas J.Pabrėža sausai komentavo skandalą ir neaiškino, ar ištrintą komentarą laiko etišku.<br> lrytas.lt montažas.
Į Šiaulių miesto tarybą išrinktas ir į LRT tarybą deleguotas J.Pabrėža sausai komentavo skandalą ir neaiškino, ar ištrintą komentarą laiko etišku.<br> lrytas.lt montažas.
Į Šiaulių miesto tarybą išrinktas ir į LRT tarybą deleguotas J.Pabrėža sausai komentavo skandalą ir neaiškino, ar ištrintą komentarą laiko etišku.<br> G.Šiupario nuotr.
Į Šiaulių miesto tarybą išrinktas ir į LRT tarybą deleguotas J.Pabrėža sausai komentavo skandalą ir neaiškino, ar ištrintą komentarą laiko etišku.<br> G.Šiupario nuotr.
 J.Pabrėžos komentaras įžiebė antisemitinį skandalą.<br> „Facebook“ kadras.
 J.Pabrėžos komentaras įžiebė antisemitinį skandalą.<br> „Facebook“ kadras.
 S.Kerbeliui nesuvokiama, kad taip gali elgtis politikas, LRT tarybos narys, inteligentas.<br> G.Šiupario nuotr.
 S.Kerbeliui nesuvokiama, kad taip gali elgtis politikas, LRT tarybos narys, inteligentas.<br> G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2023-04-21 16:26, atnaujinta 2023-04-21 16:56

Jį profesoriumi prisistatantis šiaulietis įžiebė socialiniame tinkle pakomentavęs buvusios ilgametės „Laiptų“ galerijos vadovės Janinos Ališauskienės įrašą ir pavadino ją „sužydėjusia“.

J.Ališauskienė su grupe Lietuvos atstovų vyko į kasmetinį „Gyvųjų maršą“, per kurį tūkstantinė minia eina nuo Aušvico muziejaus iki Aušvico – Birkenau koncentracijos stovyklos. Šioje masinio  naikinimo vietoje naciai buvo įkalinę apie 1,3 milijoną žmonių, o mažiausiai 1,1 milijono nužudė. Apie 90 proc. nužudytųjų buvo žydai.

Komentaras sukėlė audrą

Šiaulietė per kelionę pasidalijo nuotrauka, kurioje ji nufotografuota su kepuraite: „Su Šiaulių apskrities žydų bendruomene – kepuraitė skiriamasis ženklas – kartu  bičiuliais iš visos Lietuvos – ruošiamės žygiui...Pozuoju „džiaugsmą – unorą“ – turiu kepuraitę.“

Keliolika žmonių palinkėjo geros kelionės, o anksčiau Šiaulių universitete studijų prorektoriumi dirbęs J.Pabrėža parašė: ,,Negi jau tiek sužydėjot, Janina? Prasmę šito dvireikšmio žodžio pasirinkite pati.“ 

Profesoriumi prisistatančio J.Pabrėžos replika sukėlė tikrą audrą – absoliuti dauguma jį suprato kaip antisemitinį. Panašu, kad reakcija išgąsdino ir Šiaulių politiką bei LRT tarybos narį, nes jis savąjį įrašą ištrynė.

J.Ališauskienė nuoskaudą ir nuostabą išliejo vėlesniame įraše: „Tik ką grįžau iš Lenkijos, bene didžiausios skausmo, kančios ir nužmoginimo patirties vietos -  Aušvico – Birkenau. Skubu atsakyti į profesoriaus Juozas Pabrėža  komentarą po mano  pirmosios dienos postu -  „Negi jau tiek sužydėjot, Janina?  Prasmę šito dvireikšmio žodžio pasirinkite pati“.  Bandau pasirinkti:   1. Jei tai būtų apie pavasarinį mano sužydėjimą – tai reiktų suprasti – Jūs tyčiojatės, profesoriau – ar mano amžiaus moteriai bedera „tiek sužydėti“ pavasarį... 2. O gal tai žydiškumo reikšmė? – tada mano pasirinkimas būtų toks – dar tik pradedu žydėti, o sužydėsiu, kai net VU Šiaulių akademijos profesorius su savo studentais važiuos į Aušvicą, kad su tūkstančiais pasaulio žmonių dalyvautų Gyvųjų  Maršo renginyje, kad pajaustų, kad atmintų, kad augintų savyje Žmogų, Viltį ir Tikėjimą. Tokią prasmę savajam sužydėjimui renkuosi. Gyvųjų Maršo renginyje dalyvavo virš 10000 žmonių.  Mūsų iš Lietuvos buvo 34, o iš Šiaulių – aštuoni žmonės.“ 

Kalbininkas nebuvo kalbus

J.Pabrėža nebeatsakė nė į vieną repliką, nors jį pažymėjęs buvo ne vienas akibrokšto nustebintas komentatorius. 

Sausoką atsakymą pavyko išpešti tik lrytas.lt žurnalistui, uždavusiam tris klausimus. Šiaulių miesto tarybos ir LRT tarybos nario buvo paklausta, ko siekta komentaru: pažeminti moterį dėl jos amžiaus (suprask, nebe metas žydėti), pažeminti prikišant žydiškumą dėl kelionės kartu su žydais ir kepurės. Be to, paprašyta paaiškinti, ar savo komentarą laiko etišku, įvardinti jo ištrynimo priežastį.

Kalbininkas J.Pabrėža išspaudė nedaug: „Jokio gerb. Janinos Ališauskienės pažeminimo nesiekiau. Tai gal buvo nevykęs homonimiškų žodžių žaismas ir už tai Janinos atsiprašiau.“

Paprašytas patikslinti, ar savąjį komentarą laiko etišku, J.Pabrėža nebeatsakė nieko.

Pribloškė inteligento poelgis

Į Lenkiją tuo pačiu autobusu su Lietuvos delegacija vykęs Šiaulių apskrities žydų bendruomenės pirmininkas Sania Kerbelis neslėpė, kad bendrakeleiviai išsyk pastebėjo staiga subjurusią J.Ališauskienės nuotaiką: „Visi šį J.Pabrėžos komentarą supratome taip pat – kaip turintį antisemizmo požymių.“

Pasak S.Kerbelio, apmaudžiausia, kad taip elgiasi miesto žmonių išrinktas politikas, viešasis asmuo, inteligentas: „Gaila, kad taip mąstantys žmonės išvis patenka į valdžios postus. Gaila, kad jie dar nesuvokia tragedijos masto, nors, reikia pripažinti, kad Lietuvoje padėtis pastebimai keičiasi.“

Žydų bendruomenės vadovą džiugina, kad kasmet vis didesnis lietuvių būrys vyksta į šį minėjimą: „Lietuvai atstovavo būrys pedagogų, istorijos mokytojų, inteligentų, kurie grįžo su emocija ir mokiniams perteiks dvasią.“

S.Kerbelio manymu, net ir juodžiausių istorijos faktų supratimas ir tinkamas įvertinimas yra naudingas. Tai padeda žmonėms praregėti – jie mato, kas dabar vyksta Ukrainoje: „Turiu vilties, kad į kanceliarinių pinigų sėmimo skandalą patekę Šiaulių politikai bent iki masinių žudynių vietų Šiaulių rajone nuvažiuos.“

VUŠA atsiribojo nuo docento

Į kilusį skandalą sureagavo ir Vilniaus universiteto Šiaulių akademija (VUŠA) – atsiuntė lrytas.lt situacijos įvertinimą. Bendruomenė atsiribojo nuo profesoriumi prisistatančio buvusio bendradarbio.  

Publikuojame jį visą VUŠA laišką: „Vilniaus universiteto Šiaulių akademiją (VUŠA) pasiekė informacija apie kilusį antisemitizmo skandalą, kurio centre atsidūrė nekorektiškas pastabas socialinėje erdvėje reiškęs doc. dr. Juozas Pabrėža. 

VU Šiaulių akademija pabrėžia, kad J.Pabrėža nedirba mūsų įstaigoje. Jis dar 2021 metų birželio 30 dieną buvo atleistas iš vyresniojo mokslo darbuotojo Regionų plėtros institute pareigų. Vėliau VU Šiaulių akademija ir J. Pabrėža turėjo savanorystės sutartį, kuri tęsėsi nuo 2021 metų lapkričio 22 dienos iki 2021 metų lapkričio 27 dienos. 

Jos metu J. Pabrėža vedė Lietuvių kalbos kultūros kvalifikacijos tobulinimo kursus. Paties J. Pabrėžos prašymu buvo suteiktas VU Šiaulių akademijos elektroninis paštas. Tokia galimybė suteikiama visiems buvusiems ilgamečiams universiteto darbuotojams. Tačiau tai nereiškia, kad mūsų įstaiga vis dar turi darbinių santykių su šiuo žmogumi.

VU Šiaulių akademijoje griežtai žiūrime į visas diskriminacijos formas. Pridedame VU ŠA direktorės R. Bilbokaitės viešą pasisakymą dėl susidariusios situacijos.

„Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos vardu atsiprašome už buvusio mūsų darbuotojo išsakytus žodžius. Mes nepritariame išsakytai buvusio darbuotojo nuomonei. Visa akademinė bendruomenė – mokslininkai, dėstytojai, specialistai, studentai ir alumnai, visada palaikė ir palaiko visų tautų lygybę. Išreiškiame užuojautą visiems, kuriuos palietė holokaustas ir smerkiame bet kokius antisemitinius pasisakymus“, – sako Renata Bilbokaitė. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.