Prabilo apie paskutinę interpeliaciją šioje kadencijoje: nebetiki, kad gali išversti kurį nors ministrą iš posto

Socialdemokratas Gintautas Paluckas sako, kad labai tikėtina, jog žemės ūkio ministrui Kęstučiui Navickui ketvirtadienį surengta interpeliacija buvo paskutinė šioje Seimo kadencijoje. Anot jo, opozicija, kaip ir visi Lietuvos gyventojai, turi daug pastabų ne vienam Ingridos Šimonytės ministrui, tačiau, akcentuoja politikas, į pabaigą artėjanti dabartinio Seimo kadencija ir jau kitais metais prasidėsiantis rinkimų maratonas mažins motyvaciją skelbti naujas interpeliacijas.

Gabrielius Landsbergis, Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis, Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas Paluckas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas Paluckas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis, Ingrida Šimonytė, Kęstutis Navickas, Evelina Dobrovolska<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis, Ingrida Šimonytė, Kęstutis Navickas, Evelina Dobrovolska<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimo posėdis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimo posėdis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kęstutis Navickas, Andrius Vyšniauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kęstutis Navickas, Andrius Vyšniauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Benas Brunalas

Apr 23, 2023, 10:08 AM

„Jei žiūrėtume labai pragmatiškai, tai ši pavasario sesija yra, matyt, paskutinė su bet kokiomis interpeliacijomis ir mėginimais. Likus nedaug laiko iki Seimo ar prezidento rinkimų, nebėra prasmės per interpeliaciją iš ministrų reikalauti keisti savo elgesį. Juk atsakomybės jau greitai iš valdančiųjų pareikalaus rinkėjai“, – Eltai sakė G. Paluckas.

„Gali būti, kad interpeliacija Navickui buvo paskutinė“, – pažymėjo jis.

Be to, jo teigimu, opozicijai kalbėti apie naujas interpeliacijas motyvaciją mažins ir į Seimo darbotvarkę ateinantys ypač svarbūs klausimai.

„Dabar darbotvarkėje turi atsirasti labai rimtų klausimų dėl mokesčių pertvarkos, dėl valstybės tarnybos pertvarkos ir taip toliau. Šiuos klausimus pirmiausiai reikia išspręsti ir dėl jų reikia laužyti ietis – kad įstatymai būtų kuo geresni“, – sakė G. Paluckas.

Politikas akcentavo, kad ne vieną interpeliaciją surengusi ir dar daugiau jų inicijuoti žadėjusi opozicija nepakeitė požiūrio į Vyriausybės darbą. Jis, opozicijos nuomone, tikrai kritikuotinas ir taisytinas. Tačiau, pripažino socialdemokratas, išklibinti ar padaryti reikšmingesnį spaudimą valdančiosioms partijoms vadovaujantiems ministrams yra labai sudėtinga. Ypač kai Seime neturi daugumos.

„Tiek Landsbergis, tiek Armonaitė yra partijų lyderiai. Todėl jų interpeliacijos sėkmės tikimybė yra kone nulinė. Jei jie griūva– griūva visa koalicija. Kad ir kaip bebūtų blogai, jie laikysis“, – konstatavo G. Paluckas.

„Reikia konstatuoti elementarų faktą – opozicija neturi aritmetinės daugumos ir jos niekada per šį laikotarpį neturėjo ir, panašu, iki kadencijos pabaigos neturės. Koalicija laikosi savo linijos ir gina savo ministrus bet kokia kaina. Kodėl ir dėl kokių priežasčių jie taip daro... Tai yra jų reikalas. Nežinau kodėl jie taip daro, kai visuomenė mato, jog Vyriausybė su dalykais nesusitvarko“, – sakė socialdemokratas.

Per pastaruosius metus opozicijoje dažnai skambėjo raginimai organizuoti interpeliacijas kone kiekvienam ministrui ar net reikšti nepasitikėjimą visai Vyriausybei. Visgi nė viena interpeliacija nepavyko. K. Navickas atlaikė dvi tokias procedūras.

G. Paluckas vertindamas tokius rezultatus nemano, kad tai indikuoja opozicijos nesėkmes.

„Aš manau, kad pavyko padaryti šiek tiek rezultatyvų spaudimą valdantiesiems“, – sakė politikas.

Galbūt išimtis tik K. Navickas. G. Palucko teigimu, žemės ūkio ministro atveju į opozicijos darytą spaudimą valdantieji nereagavo.

„Ministras nedaro jokių išvadų, premjerė jį savo kūnu dengia“, – apibendrino G. Paluckas.

ELTA primena, kad ketvirtadienį nepavyko jau antroji šioje Seimo kadencijoje interpeliacija žemės ūkio ministrui Kęstučiui Navickui. Dabartinės kadencijos Seimo opozicija taip pat iniciavo interpeliacijas sveikatos apsaugos, energetikos, užsienio reikalų ministrams. Visi ministrai išsaugojo postus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.