L. Kasčiūnas atkirto į Prezidentūros pastabą: „Norėtųsi daugiau lyderystės, o ne kamuoliuko mėtymo“ V. Čmilytė-Nielsen: Visų tikslas vienas

Prezidento vyriausiajai patarėjai Astai Skaisgirytei pareiškus, kad klausimas dėl Vokietijos brigados dislokavimo Lietuvoje yra nepelnytai politizuojamas, valdantieji teigia norintys matyti daugiau Prezidentūros lyderystės, o ne tik atsakomybės mėtymo.

Laurynas Kasčiūnas.<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Laurynas Kasčiūnas.<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Asta Skaisgirytė<br>T.Bauro nuotr.
Asta Skaisgirytė<br>T.Bauro nuotr.
Laurynas Kasčiūnas.<br>M.Morkevičiaus / ELTOS nuotr.
Laurynas Kasčiūnas.<br>M.Morkevičiaus / ELTOS nuotr.
Asta Skaisgirytė<br>T.Bauro nuotr.
Asta Skaisgirytė<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2023-04-27 10:14, atnaujinta 2023-04-27 10:54

Trečiadienį A.Skaisgirytė kalbėjo, kad brigados klausimas nebeturėtų būti diskutuojamas kiekviena pasitaikiusia proga, o nuolatinis brigados sutarimo kvestionavimas, anot jos, yra paremtas politikų noru sukurti dirbtines problemas ir jas sprendžiant „užsidirbti taškų“.

L.Kasčiūnas: „Norėtųsi matyti lyderystės, ne tik kamuoliuko mėtymo“

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas, konservatorius Laurynas Kasčiūnas pabrėžė, kad Vokietijos brigada – gyvybinis Lietuvos interesas, todėl politikai šį klausimą taip garsiai ir kelia.

„Kai tai yra gyvybinis interesas, tai jo gynyba ir jo praktinis realizavimas dažnai verčia kalbėti ir garsiai – tiek su sąjungininkais, tiek viduje, kai matai, kad kažkas galbūt nemano, kad tai yra gyvybinis interesas“, – portalui lrytas.lt sakė L.Kasčiūnas.

Seimo narys sutiko, kad vieši debatai tarp politikų dėl brigados nėra gerai, tačiau, anot jo, taip debatuojama tik todėl, kad jaučiama, koks Lietuvai svarbus tai yra klausimas.

L.Kasčiūnas taip pat patikino, kad prezidento G.Nausėdos ir Vokietijos kanclerio pasirašytas komunikatas nėra kvestionuojamas, tačiau Prezidentūros lyderystės šiuo klausimu, anot jo, iš tiesų trūksta.

„Mūsų visų tikslas – įgyvendinti priešakinės gnybos principą, kurio vienas iš svarbių elementų yra visavertis NATO, Vokietijos brigados buvimas čia, su daug tarpinių stotelių, kaip išankstinis ginkluotės dislokavimas ir panašiai.

Yra susitarimas. Jis sutartas ir beveik pasirašytas – toks sutartas memorandumas, tikrai nemanau, kad jis yra ne toks, koks turėtų būti, manau, kad jis yra tvarkoje.

Tik dabar reikia padaryti viską, kad žodis taptų kūnu, ir čia atsakomybė yra visų mūsų – ir parlamento, ir Vyriausybės, bet ir Prezidentūros. Šioje vietoje reikia pasakyti, kad norėtųsi matyti tos lyderystės, o ne tik kamuoliuko mėtymo į kitas stovyklas“, – kalbėjo L.Kasčiūnas.

V.Čmilytė-Nielsen: diskusija yra gerai

Tuo metu Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigė esanti tikra, kad diskusija demokratijoje yra geras dalykas, o kitaip būti ir negalėtų.

„Tačiau konkrečiai dėl brigados klausimo esu ne kartą pasisakiusi, jog geriausia, kad mes, viešai kaip valstybė, turėtume bendrą, vieną poziciją.

Ir, tiesą pasakius, dėl visų politikų siekio, tikslo abejonių nėra – norime kuo stipresnio, kuo didesnio mūsų Aljanso partnerių, artimiausių partnerių buvimo čia, Lietuvoje. Ir to visi, kiekvienas savo lygiu, siekiame“, – kalbėjo V.Čmilytė-Nielsen.

Prezidentas Gitanas Nausėda antradienį išvyko į Vokietiją, o susitikimo su Vokietijos kancleriu metu sieks susitarti dėl kaip galima greitesnio komunikato dėl Vokietijos brigados vykdymo.

„Klausimus dėl vadovų sutarimo kelia turbūt ne diplomatai, nes diplomatams vadovų sutarimas yra aiškus. Klausimą kelia politikai. O kai kelia politikai, tai ir tikslai yra politiniai: turbūt, pavyzdžiui, užsidirbti sau taškų ar dirbtinai sukurti problemą ten, kur jos nėra, o paskui vaizduoti, kad ją sprendžia.

Šie politiniai žaidimai šiuo atveju yra blogi, nes jie yra susiję su labai pamatiniu Lietuvos saugumo interesu. Tokių žaidimų šia tema neturėtume žaisti“, – trečiadienį LRT radijui teigė A.Skaisgirytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kodėl bankai ir toliau brangina paslaugas?