Konservatorius P. Saudargas apie tyrimą dėl VSD veiklos: nėra iniciatyvos kažką konkretaus daryti

Seimo vicepirmininkas, konservatorius Paulius Saudargas sako, kad valdančiųjų gretose trūksta iniciatyvos pradėti tyrimą dėl viešojoje erdvėje kilusių abejonių Valstybės saugumo departamento (VSD) veiklos skaidrumu.

 P.Saudargas.<br> A.Ufarto (ELTA) nuotr.
 P.Saudargas.<br> A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 3, 2023, 9:27 AM

Nors Seimo dauguma yra suformulavusi eilę klausimų dėl galimai neteisėtų VSD veiksmų 2019 m. prezidento rinkimų kampanijos metu, politikas svarsto, ar dar yra poreikis ieškoti atsakymų į šiuos klausimus.

„Iniciatyvos tikrai nėra kažką konkretaus daryti. Nėra apsispręsta, kad mes dabar imamės judinti ir daryti (šį klausimą – ELTA). Galbūt pasižiūrėjus į tą situaciją iš įvairių kampų nėra didelio dabar ir poreikio“, – trečiadienį „Žinių radijui“ sakė P. Saudargas.

Be to, konservatorius leido suprasti, kad iniciatyvai trūksta palaikymo ir tarp valdančiosios koalicijos partnerių.

„Išėjo ta informacija, išėjo knyga, visi perskaitė, visi susidarė nuomonę apie vienus ar kitus dalykus. Papildomam valstybiniam tyrimui kol kas nėra kvorumo, kad įsikištų Seimas ar valdantieji“, – akcentavo jis.

Visgi, P. Saudargas pripažino, kad problemos, iškeltos žurnalistų Dovydo Pancerovo ir Birutės Davidonytės knygoje „Pranešėjas ir Prezidentas“, neišsisprendė savaime. Tačiau Seimo narys pabrėžė viešumo faktorių – jo nuomone, kilęs skandalas ir diskusijos tam tikriems istorijos veikėjams leido pasidaryti išvadas.

„Galbūt yra aspektas, kai viešuma gydo“, – svarstė jis.

„Visi pasidarė išvadas dėl savo veiklos metodų ir ateityje klaidų bus daroma mažiau“, – vylėsi P. Saudargas.

ELTA primena, kad kovo mėnesį parlamento valdantieji suformulavo klausimus tyrimui dėl galimai neskaidrios ir neteisėtos VSD veiklos. Visgi, kol kas tęsiasi diskusijos, kokia forma pastarieji klausimai bus pristatyti ir pateikti atitinkamoms institucijoms.

Klausimai aprėpia ne tik VSD veiklą bei departamento vadovą Darių Jauniškį, bet ir prezidentą Gitaną Nausėdą, jo rinkiminę komandą, kampanijos finansus.Taip pat dalis klausimų buvo orientuota ir į galimus Prezidentūros ryšius su verslininku Igoriu Udoviciu. Parlamentarai formuluoja klausimus ir dėl opozicinės Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ nario, dabartinio Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininko Algirdo Stončaičio bei jam 2019 m. suteikto leidimo dirbti su slapta informacija.

Diskusijos dėl galimo parlamentinio tyrimo gimė pasirodžius žurnalistų Dovydo Pancerovo ir Birutės Davidonytės knygai „Pranešėjas ir Prezidentas“, kurioje atskleidžiamas VSD vykdytas galimai neteisėtas duomenų rinkimas apie privačius asmenis prezidento rinkimų kampanijos metu. Taip pat nemažai dėmesio skiriama tuometinio kandidato į šalies vadovo postą Gitano Nausėdos rinkiminei kampanijai bei prezidentavimo laikotarpiui.

Pagrindinis istorijos šaltinis – daugelį metų žvalgybos struktūrose dirbęs ir dar 2019 m. dėl neskaidrios VSD veiklos į ankstesnės kadencijos Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininką Vytautą Baką kreipęsis pranešėjas.

VSD vadovybė griežtai atmeta viešai reiškiamus kaltinimus, esą žvalgyba rinko informaciją neteisėtai. Darius Jauniškis tvirtina, kad žvalgybos pareigūnai priešrinkiminiu laikotarpiu domėjosi visų kandidatų į prezidentus aplinka ir tai, pasak jo, yra įprasta praktika.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.