Arūnas Karaliūnas. Paauglių tvirkintojai neatsisako dar vienos pramogos – mulkinti teisėjus

Kuo kvailiau atrodysi, tuo didesnė tikimybė, kad tavimi žmonės patikės. Šia savybe puikiai naudojosi legendinis šaunusis kareivis Šveikas, o šiais laikais jos griebiasi paauglių tvirkintojai. Keisčiausia, kad patikliausiųjų sąrašo viršuje rikiuojasi teisėjai. 

Kauno apylinkės teisme šiuo metu nagrinėjamos dvi baudžiamosios bylos, kuriose nukentėjusiomis nuo A.Ulvido pripažintos net 36 paauglės, tačiau vyras iki šiol vaikšto laisvas. <br>M.Patašiaus nuotr.
Kauno apylinkės teisme šiuo metu nagrinėjamos dvi baudžiamosios bylos, kuriose nukentėjusiomis nuo A.Ulvido pripažintos net 36 paauglės, tačiau vyras iki šiol vaikšto laisvas. <br>M.Patašiaus nuotr.
 Arūnas Karaliūnas.<br>M.Patašiaus nuotr.
 Arūnas Karaliūnas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 7, 2023, 7:00 AM

Kaip gali būti, kad už seksualinius nusikaltimus prieš nepilnamečius nuteistas ir kitoje byloje dar teisiamas verslininku bei mentoriumi prisistatantis kaunietis, 25 metų R.Jakštys, mėgavosi laisve ir net nevykdė teismo nurodymų nebendrauti su nepilnamečiais?

Šios aplinkybės išaiškėjo po to, kai nuomojamuose R.Jakščio namuose Kaune rastas paauglys. Privačių namų kvartalo gyventojai iškvietė policiją – jie telefonu nufilmavo, kaip per tvorą peršoko ir tiesiai į namus per terasą pateko maždaug 13–14 metų berniukas. 

Į įvykio vietą atvykę policijos pareigūnai paauglio nerado. R.Jakštys juos taip pat įtikinėjo neva vaiko nėra. 

Vis dėlto kaimynai nepasidavė, apsupo namą ir prašė pareigūnų dar kartą patikrinti jo vidų. R.Jakštys šį namą nuomojosi, tad policijos pareigūnai susisiekė su šeimininku, o šis leido išlaužti laiptuose esančią slėptuvę, kurioje ir buvo rastas vaikas.

Po šio įvykio kilo milžiniška pasipiktinimo banga: kodėl R.Jakštys lig šiol yra laisvėje?

2021 metų gruodžio 13 dieną Kauno apylinkės teismas jį nuteisė 1 metų 40 dienų laisvės apribojimu už nepilnamečių iki 16 metų tvirkinimą. Šioje byloje užfiksuotos 4 nusikalstamos R.Jakščio veikos. Teismo nuosprendyje nurodyta, kad kauniečiui draudžiama bendrauti su nepilnamečiais. 

Praėjusių metų gruodžio 2-ąją Probacijos tarnyba kreipėsi į tą patį Kauno apylinkės teismą dėl netinkamo R.Jakščio bausmės atlikimo ir prašė laisvės apribojimą pakeisti į areštą. Šiemet sausio 30 dieną teismas Probacijos tarnybos prašymą atmetė. 

Toks sprendimas priimtas nepaisant aplinkybės, kad teismas nagrinėja kitą bylą, kurioje R.Jakštys kaltinamas dar 3 nepilnamečių tvirkinimu. Šioje byloje teisiamajam taip pat paskirta kardomoji priemonė – draudimas bendrauti su nepilnamečiais. 

Šioje byloje kaltinimą palaikantis prokuroras kreipėsi į teismą prašydamas sugriežtinti kardomąją priemonę – įpareigoti kaltinamąjį nešioti apykoję, nes tai padėtų kontroliuoti vyro buvimo vietą. Pakartotinai į Kauno apylinkės teismą kreipėsi ir Probacijos tarnyba, siūlydama skirti R.Jakščiui areštą.

Teismas pagaliau išgirdo prokuroro argumentus ir skyrė R.Jakščiui intensyvią priežiūrą dviejų mėnesių laikotarpiui, taip pat įpareigojo dėvėti elektroninį prietaisą, nebendrauti, neieškoti ryšių su nepilnamečiais ir nesilankyti vietose, kuriose šie lankosi. 

Dar spalvingesnis paveikslas išryškėja žvelgiant į 47 metų kaunietį A.Ulvidą, kuris 2019 metų balandį buvo nuteistas už 24 mergaičių tvirkinimą, tačiau belangės tąsyk išvengė – jam skirtas vos vienų metų trukmės laisvės apribojimas, nors prokuratūra prašė realiai jį įkalinti puspenktų metų.

Bendraujant su šiuo žmogumi galima pagalvoti, kad jam tikrai derėtų pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Palyginti su juo, Šveikas – tikras išminties bokštas. 
 
Šiuo metu Kauno apylinkės teismas nagrinėja dvi baudžiamąsias bylas, kuriose nukentėjusiomis pripažintos net 36 paauglės. Dar vienoje byloje dėl tų pačių kaltinimų A.Ulvidas buvo išteisintas, tačiau prokuroras nuosprendį apskundė Kauno apygardos teismui. 

Už įpareigojimo nebendrauti su nepilnametėmis nepaisymą teismas jau anksčiau sugriežtino A.Ulvidui kardomąją priemonę – jam skirtas namų areštas, įpareigojant būti namuose nuo 15 iki 22 valandos, nesilankyti prie mokyklų, progimnazijų, gimnazijų ir jokia forma nebendrauti bei neieškoti ryšių su nepilnametėmis mergaitėmis. 

Teismo posėdis vienoje byloje buvo suplanuotas gegužės 3-iąją, tačiau policijos pareigūnams nepavyko A.Ulvido atvesdinti – turima duomenų, kad jis išvykęs į užsienį. Tuomet prokuroras paprašė kaunietį suimti, ir teismas prašymą patenkino. 

Šiemet vasario 20 dieną jis vienoje Kauno degalinėje buvo užkluptas su 15-mete. Tai pastebėjęs jį gerai pažįstantis kaunietis A.Ulvidą sulaikė ir net kaip reikiant aptalžė. 

Visa tai papiktino visuomenę – po incidento degalinėje žmonės stebėjosi, kaip vyras, nuolat įkliūvantis dėl naujų epizodų su nepilnametėmis, pažeidinėjantis teismo įpareigojimus, iki šiol vaikšto laisvas ir gali daryti naujus nusikaltimus. 

Išties, skyrus tvirkintojams griežtesnes kardomąsias priemones, tokių incidentų gal pavyktų išvengti. Tačiau teisininkai turi savo argumentų: kaltinimai už tokius nusikaltimus nėra sunkūs, teismo procesai vyksta labai ilgai ir kaltinamąjį vis tiek tektų greitai paleisti, nes vėliau valstybė neišvengiamai pralaimėtų bylą dėl pernelyg ilgo kalinimo. 

Teisiamieji naudojasi teismų malonėmis ir net nesiruošia sustoti. O tėvai jau bijo išleisti savo paauglius vaikus iš namų, nes pakampėmis ir interneto platybėse galbūt slankioja dešimtys įvairių iškrypėlių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.