Dėl R. Žemaitaičio žodžių – aistros Seime: parlamentaras pareiškė neatsiprašysiąs nei raginamas ambasados, nei kitų Seimo narių Policija pradėjo tyrimą

Seime įsiplieskė aistros dėl pirmadienį parlamentaro Remigijaus Žemaitaičio pasisakymo apie Palestinoje nugriautą mokyklą. Įžeidžiais epitetais apie Izraelį pasisakiusį parlamentarą atsiprašyti pareikalavo ne tik pati Izraelio ambasada, bet ir kiti Seimo nariai. Visgi į jokius raginimus R. Žemaitaitis pareiškė nereaguosiantis.

Remigijus Žemaitaitis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Remigijus Žemaitaitis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Andrius Vyšniauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Andrius Vyšniauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Širinskienė, Remigijus Žemaitaitis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Širinskienė, Remigijus Žemaitaitis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Remigijus Žemaitaitis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Remigijus Žemaitaitis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2023-05-09 14:14, atnaujinta 2023-05-09 14:27

„Noriu pabrėžti, kad šita mokykla buvo išimtinai finansuota iš Europos Sąjungos – iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos, Bulgarijos, Vokietijos, Ispanijos ir kitų valstybių šalių.(...) Ir jei mes manome, kad 21 amžiuje galima leisti kažkokiai valstybei sprogdinti ar naikinti tokius kitos valstybės objektus, tai leiskite paklausti patys savęs – kokiomis moralinėmis ir politinėmis vertybėmis jūs šiandieną gyvenate? Aš gyvenu daug aukštesnėmis nei jūs manote“, – antradienį iš Seimo tribūnos kalbėjo R. Žemaitaitis.

Pasisakymo metu parlamentaras šiuos Izraelio veiksmus pavadino „barbarų ir maurų“ elgesiu.

Į R. Žemaitaičio pareiškimą Seime sureagavo ir konservatorius Andrius Vyšniauskas. Jo teigimu, R. Žemaitaičio pasisakymas buvo „labai rimtas antisemitinis išpuolis“.

„(Girdėjome – ELTA), kaip žmogus dergia laisvą, nepriklausomą Izraelio valstybę, sako netiesą ir vietoje to, kad atsiprašytų už savo žodžius, toliau klimpsta į tą bjaurią situaciją. Man atrodo, kad kiekvieno Seimo nario garbės reikalas šiandien yra pasakyti aiškiai ir ne dviprasmiškai, kad atsiriboja nuo tokių Žemaitaičio žodžių ir pozicijos“, – sakė A. Vyšniauskas.

Dėl kilusio skandalo dar anksčiau, antradienį, neliko abejingas ir Liberalų frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas. Plenarinio posėdžio pradžioje politikas kreipėsi į R. Žemaitaitį nurodydamas, kad šis sukėlė ne tik didžiulį visuomenės nepasitenkinimą, bet ir „diplomatinį skandalą“.

„Labai norėtųsi išgirsti Seimo nario (...) Remigijaus Žemaitaičio ar atsiprašymą, ar kažkokias kitas reakcijas į savo paties įrašus „Facebook“, kurie sukėlė ir tarptautinį nepasitenkinimą, ir tikrai diplomatinį skandalą. Norėtųsi tą matyti“, – sakė liberalas. E. Gentvilo pasisakymas Seimo salėje buvo palydėtas plojimais.

ELTA primena, kad pirmadienį R. Žemaitaitis savo „Facebook“ paskyroje pasidalino kontroversišku įrašu apie netoli Betliejaus nugriautą mokyklą. Politikas pareiškė, kad „be Putino dar vieni gyvuliai atsirado Pasaulyje – IZRAELIS“.

„Vienas su tankais mokyklas griauna, kitas su traktoriais. (…) ES teigė esanti pasibaisėjusi incidentu, kai Izraelio pajėgos auštant atvyko į mokyklą (…) Reikia tik konstatuoti, kad ši mokykla buvo pastatyta ES finansų dėka. (…) Kas turi dar nutikti, kad Izraelis suprastų, kad tokios provokacijos ir tokie veiksmai tik dar labiau kelia pyktį ir kartu neapykantą žydams ir jų tautai“, – rašė parlamentaras.

Į šiuos pareiškimus netruko sureaguoti Izraelio ambasada. Kaip buvo skelbiama oficialioje atstovybės paskyroje „Facebook“, ambasada buvo „šokiruota“, kai pamatė R. Žemaitaičio įrašą socialiniame tinkle.

Nurodoma, kad naudodamasis proga R. Žemaitaitis siekė legitimuoti antisemitines nuostatas bei susidorojimą su žydais. Seimo nario reikalaujama už tokius žodžius atsiprašyti.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl, įtariama, antisemitinių įrašų socialiniame tinkle

Vilniaus apylinkės prokuratūros prokurorai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl, įtariama, neapykantos skatinimo bei kurstymo prieš žmonių grupę dėl jų tautybės (pagal Baudžiamojo kodekso 170 str. 2 d.). Tyrimas pradėtas įvertinus Seimo nario Remigijaus Žemaitaičio socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbtą įrašą, kuriame gali būti įžvelgiamos antisemitizmo ir neapykantos skleidimo formos.

Baudžiamajame kodekse numatyta, kad tas, kas viešai tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ar kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl amžiaus, lyties, seksualinės orientacijos, neįgalumo, rasės, odos spalvos, tautybės, kalbos, kilmės, etninės kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Ikiteisminį tyrimą organizuoja ir kontroliuoja Vilniaus apylinkės prokuratūros prokurorai, tyrimą atliks Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.