G. Landsbergis apie Lietuvai kylančias grėsmes: keliu klausimą, ar mes patys adekvačiai suprantame, kur esame

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad, nepaisant daugiau kaip metus trunkančio Rusijos karo Ukrainoje, Lietuvos politikai skirtingai vertina Lietuvai kylančias grėsmes. Dėl to, pabrėžia šalies diplomatijos vadovas, skiriasi ir požiūriai, kaip greitai reikėtų imtis tam tikrų sprendimų krašto apsaugos srityje.

Gabrielius Landsbergis.<br>ELTA / Dainius Labutis
Gabrielius Landsbergis.<br>ELTA / Dainius Labutis
Gabrielius Landsbergis.<br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>ELTA / Dainius Labutis
Gabrielius Landsbergis.<br>ELTA / Dainius Labutis
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 9, 2023, 9:04 AM

„Ar mūsų partneriai adekvačiai supranta, kur mes esame – aš keliu klausimą, ar mes patys adekvačiai suprantame, kur mes esame?“ – antradienį LRT radijo eteryje klausimą kėlė G. Landsbergis.

„Manau, yra skirtingas grėsmės vertinimas. Paprasčiausiai, nuolat girdžiu – ir tuos pačius kai kuriuos partijos kolegas – kurie yra tikrai toli nuo dramatizmo“, – aiškino jis.

Pasak ministro, tam tikros šalies institucijos ir politikai pernelyg ramiai žvelgia į šalies gynybos politiką ir gresiančius pavojus. Politikas pateikė Vokietijos brigados pavyzdį – pasak jo, iki šiol nėra aišku, ar Berlyno kariai bus dislokuoti Lietuvoje nuolatiniu režimu. Tačiau, tęsė jis, vertinant sąjungininkų buvimo būtinybę, diskusija, pasak G. Landsbergio, neturėtų būto tokia „atsipalaidavusi“.

„Matau žmones, kurie gan ramiai žiūri į situaciją. Sakykime, dabar neturime atsako dėl mūsų vienų artimiausių gynybos partnerių atvykimo į Lietuvą apskritai – ar jie atvyks, ar neatvyks, ar bus Lietuvoje dislokuoti, ar nebus“, – dėstė G. Landsbergis.

„Matau, kad ta diskusija... Kaip čia pavadinti, atsipalaidavusi“, – situaciją apibendrino jis.

Visgi, klausiamas, į ką konkrečiai adresuota tokią kritiką dėl paviršutiniško požiūrio į krašto apsaugą, ministras neįvardijo nė vieno konkretaus politiko ar valstybės institucijos. Tačiau jis pabrėžė, kad suvienodinti požiūrį į saugumo politiką yra būtina.

„Mums reikia, vis dėlto, apsispręsti, kaip mes matome grėsmę. Ir jeigu savo partneriams sakome, kad esame grėsmės zonoje, tada ir patys turime būti apsisprendę, ką dėl tos grėsmės darome“, – nurodė šalies diplomatijos vadovas.

ELTA primena, kad šeštadienį vykusioje konservatorių partijos taryboje G. Landsbergis nurodė pasigendantis aktyvesnės diskusijos apie visuotinį šaukimą ir kėlė klausimą, ar visi partijos kolegos vienodai supranta grėsmes, su kuriomis susiduria Lietuva.

„Mes privalome turėti labai aiškią strategiją, kuri leistų mums tai stabdyti ar nuo to atgrasyti. Ir gali būti, kad taktikos ir taktinių žingsnių tiesiog tam neužtenka. Ir taip, viena iš diskusijų mano vertinimu, nepaprastai svarbu yra visuotinis šaukimas. Kokia jis forma, kokiame etape atsiranda, yra atskiras klausimas, dėl to aš nenorėčiau veltis į detales“, – šeštadienį sakė G. Landsbergis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.