Seimo etikos sargai gali svarstyti R. Žemaitaičio elgesį: ketina aptarti situaciją artimiausiame posėdyje

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos Seime vadovė Aušrinė Norkienė neatmeta galimybės, kad parlamento etikos sargai pradės tyrimą dėl opozicijos politiko Remigijaus Žemaitaičio pareiškimų apie nugriautą palestiniečių mokyklą.

Remigijus Žemaitaitis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Remigijus Žemaitaitis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aušrinė Norkienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aušrinė Norkienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Širinskienė, Remigijus Žemaitaitis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Širinskienė, Remigijus Žemaitaitis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Augustė Lyberytė

2023-05-09 11:54

„Rytoj turime Etikos ir procedūrų komisijos posėdį. Manau, kad šį klausimą mes aptarsime“, – Eltai nurodė Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkė.

„Neatmetu tokius galimybės“, – pridūrė ji, klausiama, ar tikėtina, jog etikos sargai nutars pradėti išsamesnį situacijos vertinimą.

A. Norkienė pastebėjo, kad Seimo nariams galioja ir yra taikomi aukštesni etikos reikalavimai. Todėl, pasak jos, dėl susiklosčiusios situacijos yra apmaudu.

„Turime valstybės politikų elgesio kodeksą. Reikėtų ne tik atidžiai jį perskaityti, bet stengtis jo laikytis ir kuo korektiškiau reikšti savo mintis – nežiūrint, ar tai yra „Facebook“ įrašai ar pasisakymai posėdžio metu“, – sakė valstietė.

E. Gentvilas tikisi viešo R. Žemaitaičio atsiprašymo

Dėl kilusio skandalo neliko abejingas ir Liberalų frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas. Antradienį vykusio plenarinio posėdžio pradžioje politikas kreipėsi į R. Žemaitaitį, nurodydamas, kad šis sukėlė ne tik didžiulį visuomenės nepasitenkinimą, bet ir „diplomatinį skandalą“.

„Labai norėtųsi išgirsti Seimo nario (...) Remigijaus Žemaitaičio ar atsiprašymą, ar kažkokias kitas reakcijas į savo paties įrašus „Facebook“, kurie sukėlė ir tarptautinį nepasitenkinimą, ir tikrai diplomatinį skandalą. Norėtųsi tą matyti“, – sakė liberalas.

E. Gentvilo pasisakymas Seimo salėje buvo palydėtas plojimais.

ELTA primena, kad pirmadienį R. Žemaitaitis savo „Facebook“ paskyroje pasidalino kontraversišku įrašu apie netoli Betliejaus nugriautą mokyklą. Politikas pareiškė, kad „be Putino dar vieni gyvuliai atsirado Pasaulyje – IZRAELIS“.

„Vienas su tankais mokyklas griauna, kitas su traktoriais. (…) ES teigė esanti pasibaisėjusi incidentu, kai Izraelio pajėgos auštant atvyko į mokyklą (…) Reikia tik konstatuoti, kad ši mokykla buvo pastatyta ES finansų dėka. (…) Kas turi dar nutikti, kad Izraelis suprastų, kad tokios provokacijos ir tokie veiksmai tik dar labiau kelia pyktį ir kartu neapykantą žydams ir jų tautai“, – rašė parlamentaras.

Į šiuos pareiškimus netruko sureaguoti Izraelio ambasada. Kaip buvo skelbiama oficialioje atstovybės paskyroje „Facebook“, ambasada buvo „šokiruota“, kai pamatė R. Žemaitaičio įrašą socialiniame tinkle.

Nurodoma, kad naudodamasis proga R. Žemaitaitis siekė legitimuoti antisemitines nuostatas bei susidorojimą su žydais. Seimo nario reikalaujama už tokius žodžius atsiprašyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.