Seimui pateikti ginklų kontrolės įstatymo pakeitimai: prieš įsigyjant ginklus reikėtų išklausyti pilietinio pasipriešinimo kursą

Seimui antradienį pateiktas Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo pakeitimo projektas, kuriuo siekiama norinčius įsigyti ginklus asmenis įpareigoti išklausyti pilietinio pasipriešinimo kursą. Po pateikimo šiai iniciatyvai pritarė 111 parlamentarų, susilaikė – 6, prieš balsavo – 1. Toliau šis įstatymo projektas bus svarstomas parlamento Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete, į posėdžių salę įstatymas grįš gegužės pabaigoje.

Ginklai.<br>T.Bauro nuotr.
Ginklai.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 9, 2023, 4:51 PM

Minėtu projektu siekiama įtvirtinti reikalavimą asmenims, norintiems įsigyti ir turėti ginklus ir jų šaudmenis medžioklei, sportui, savigynai, profesinei veiklai ar mokymui, Vyriausybės ar jos įgaliotos institucijos nustatyta tvarka išklausyti pilietinio pasipriešinimo kursą.

„Pilietinis pasipriešinimas yra svarbiausio Lietuvos gynybos principo – visuotinės gynybos – dalis. Siekiant stiprinti visuomenės atsparumą ir pilietinę valią, kad kiekvienas ginklą turintis ir juo naudotis mokantis pilietis įgytų pilietinio pasipriešinimo žinių ir praktinių įgūdžių, žinotų savo vietą ir vaidmenį šalies gynybos sistemoje, parengtas šis Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo pakeitimo projektas“, – teigia įstatymo iniciatorius Laurynas Kasčiūnas.

Projektu taip pat siūloma nustatyti, kad fiziniai asmenys, nustatytais atvejais neišklausę pilietinio pasipriešinimo kurso, negalėtų įsigyti ir turėti vadinamų „mirtinų“ ginklų ir jų šaudmenų.

Visgi siūloma įstatymo projekte įtvirtinti tam tikras išimtis. Reikalavimas išklausyti pilietinio pasipriešinimo kursą nebūtų taikomas specialiojo statuso subjektų pareigūnams, profesinės karo tarnybos kariams, kariams savanoriams ir kitiems savanoriškos nenuolatinės karo tarnybos kariams.

Pažymima, kad profesinės karo tarnybos kariai, kariai savanoriai ir kiti savanoriškos nenuolatinės karo tarnybos kariai tokį kursą jau dabar gali išklausyti, o specialiojo statuso subjektų pareigūnai, kurie karo padėties metu būtų priskiriami ginkluotosioms pajėgoms, minėtą kurstą galėtų išklausyti per bendras pratybas ar mokymus su kariais.

Minėtas reikalavimas išklausyti pilietinio pasipriešinimo kursą nebūtų taikomas ir šauliams, norintiems įsigyti ir turėti ginklus ne tik šaulio tarnybai ar savigynai, bet ir medžioklei, sportui, profesinei veiklai ar mokymui, ir kaip įrodymą pateikusiems šaulio pažymėjimą.

Siūloma nustatyti ir tai, kad visi šie minėti asmenys, norėdami šio įstatymo nustatyta tvarka prasitęsti turimo leidimo ginklams galiojimo terminą (kuris yra 5 metai), kaskart privalės Vyriausybės ar jos įgaliotos institucijos nustatyta tvarka išklausyti pilietinio pasipriešinimo kursą.

Siūloma, kad teikiamas Įstatymo projektas įsigaliotų 2024 m. sausio 1 d., kad valstybės institucijos ir įstaigos spėtų pasirengti jo įgyvendinimui ir parengtų reikiamas tvarkas.

Tikimasi, kad siūlomas teisinis reguliavimas padės labiau atliepti visuotinės gynybos principą, sustiprins visuomenės atsparumą ir pilietinę valią, nes kiekvienas ginklą turintis ir juo naudotis mokantis pilietis įgys pilietinio pasipriešinimo žinių ir praktinių įgūdžių, žinos savo vietą ir vaidmenį šalies gynybos sistemoje karo padėties bei okupacijos atvejais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.