G. Landsbergis įvertino E. Macrono pasisakymus: bandymas parodyti kelią į Europos lyderystę nėra labai sėkmingas

Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono kontroversiški pasisakymai dėl Rusijai reikalingų saugumo garantijų ar aiškesnės senojo žemyno autonomijos nuo Vašingtono išprovokuoja reikalingas diskusijas, tačiau nėra sėkmingas būdas „parodyti kelią į Europos lyderystę“, sako Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Gabrielius Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 10, 2023, 11:51 AM

Prancūzų dienraščiui „L‘Express“ šalies diplomatijos vadovas teigė, kad tarptautinės kritikos sulaukianti Eliziejaus rūmų šeimininko laikysena suteikia galimybę Lietuvai parodyti savo poziciją ir priešingą situacijos vertinimą. Todėl politikas E. Macrono „išprovokuotas diskusijas“ vertina kaip kvietimą debatui.

„Prezidentas Macronas dažnai suteikia mums gerą progą diskutuoti. Kaip ir ankstesniais atvejais, galėjome nesutikti ir paaiškinti savo poziciją. Kai kurie žmonės mano, kad Europa turėtų kalbėti vienu balsu. Tačiau mes esame demokratinės šalys. Taip, mes išreiškiame savo nuomonę, konfrontuojame savo idėjomis. Todėl kiekvieną kartą, kai prezidentas E. Macronas išprovokuoja diskusiją, aš tai priimu kaip kvietimą į europinę diskusiją“, – prancūzų žurnalistams sakė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Tačiau, jeigu Paryžiaus lyderis savo svarstymais bando siekti aiškesnės lyderystės, pasak G. Landsbergio, toks bandymas „nėra labai sėkmingas“.

„Vis dėlto, jei Prancūzijos prezidento ketinimas yra tokiais pareiškimais parodyti kelią į Europos lyderystę, tai jis nėra labai sėkmingas...“ – pažymėjo G. Landsbergis.

ELTA primena, kad Prancūzijos prezidentas dėl savo laikysenos Rusijos atžvilgiu ne kartą sulaukė aštrios sąjungininkių šalių kritikos. Vakarų lyderiai nepalankiai žiūrėjo į E. Macrono bandymus derėtis ir kalbėtis su Vladimiru Putinu. Didelį pasipiktinimą iššaukė ir siūlymas Rusijai suteikti tam tikras saugumo garantijas būsimoje Europos saugumo architektūroje.

Pastaruoju metu E. Macronas pasaulio žiniasklaidos dėmesio centre atsidūrė po vizito Kinijoje. Politikas žurnalistams sakė, kad Europa neturėtų sekti JAV politikos dėl Kinijos bei Taivano pavyzdžiu, mat, nurodė jis, rizikuojama įsivelti į svetimas krizes.

Lietuvos politikai vienbalsiai kritikavo E. Macroną ir akcentavo, kad siekti nepriklausomybės nuo JAV saugumo prasme nėra tikslinga.

Tą G. Landsbergis pakartojo ir interviu prancūzų dienraščiui „L‘Express“.

„Nemanau, kad mums reikia Europos strateginės karinės autonomijos nuo Jungtinių Amerikos Valstijų. Mums reikia bendradarbiavimo“, – akcentavo jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.