R. Žemaitaičio pareiškimai apie žydus – dėmė ir ant Lietuvos munduro: įtaria, kodėl taip pasielgė

Seimo nario Remigijaus Žemaitaičio antisemitinio pobūdžio pareiškimai apie žydus atgarsių jau sulaukė ne tik Lietuvoje, bet ir tarptautinėje bendruomenėje. Naujienų portalo lrytas.lt kalbinti ekspertai įsitikinę, kad šalies teisinė sistema tokio įvykio pro akis praleisti tikrai negalės – priešingu atveju, žala Lietuvai gali būti išties skaudi.

Remigijus Žemaitaitis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Remigijus Žemaitaitis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Remigijus Žemaitaitis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Remigijus Žemaitaitis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Remigijus Žemaitaitis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Remigijus Žemaitaitis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ignas Kalpokas.<br>VDU nuotr.
Ignas Kalpokas.<br>VDU nuotr.
Marius Laurinavičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Marius Laurinavičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Remigijus Žemaitaitis<br>V.Skaraičio nuotr.
Remigijus Žemaitaitis<br>V.Skaraičio nuotr.
 Remigijus Žemaitaitis.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Remigijus Žemaitaitis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

May 10, 2023, 5:44 PM, atnaujinta May 11, 2023, 7:35 AM

Tiesa, pripažįstama, jog „antisemitizmo kortos“ išsitraukti nevengia ir kitų šalių politikai, todėl tokie pasisakymai esą neatsiranda be reikalo.

Kritikos ir pasipiktinimų bangos R.Žemaitaitis susilaukė po to, kai savo „Facebook“ paskyroje pasidalino įrašu apie netoli Betliejaus, Palestinoje, nugriautą mokyklą.

Jame parlamentaras pareiškė, kad „be Putino dar vieni gyvuliai atsirado Pasaulyje – Izraelis“. 

„Vienas su tankais mokyklas griauna, kitas su traktoriais. (…) ES teigė esanti pasibaisėjusi incidentu, kai Izraelio pajėgos auštant atvyko į mokyklą (…) Po tokių įvykių, nelieka nuostabos, kodėl gimsta tokie pasakymai: lipo žydas kopėčiom ir nukrito netyčiom. Imkit, vaikai, pagaliuką ir užmuškit tą žyduką... (…)

Kas turi dar nutikti, kad Izraelis suprastų, kad tokios provokacijos ir tokie veiksmai tik dar labiau kelia pyktį ir kartu neapykantą žydams ir jų tautai“, – rašė R.Žemaitaitis.

Antradienio popietę Vilniaus apylinkės prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl, įtariama, neapykantos skatinimo bei kurstymo prieš žmonių grupę dėl jų tautybės. Savo ruožtu parlamentarai dėl R.Žemaitaičio pasisakymų kreipėsi į Etikos ir procedūrų komisiją.

Išpuolis ir prieš Lietuvą?

Politikos analitikas, apžvalgininkas Marius Laurinavičius, paklaustas, ar toks R.Žemaitaičio pareiškimas galėtų padaryti didesnės žalos valstybei ir jos santykiams su partneriais, teigė, jog viskas priklauso nuo to, kaip pati Lietuva į tai sureaguos.

„Jeigu Lietuva normaliai paaiškins, kad tai yra vienas veikėjas, kuris pagal įstatymus bus galbūt netgi nubaustas už tai, ką daro ir kaip kursto neapykantą, yra vienas dalykas. Bet jei Lietuva nesugebės įtikinti savo sąjungininkų, kad tai neturi nieko bendro su Lietuvos pozicija, o yra tik vieno žmogaus, mano įsitikinimu, veikimas kitos valstybės naudai – ir tą reikėtų labai aiškiai formuluoti – tada bus visiškai kitaip.

Čia yra svarbus uždavinys Lietuvos diplomatijai ir apskritai Lietuvai kaip valstybei, ir apie tuos dalykus reikia kalbėti. Čia yra bendras Rusijos veikimo modelis, visame pasaulyje žinomi dalykai, kurie vadinasi KGB aktyviosios priemonės“, – portalui lrytas.lt aiškino M.Laurinavičius.

Pasak jo, nors reputacinė žala Lietuvai jau padaryta, būdų ją sušvelninti tikrai yra.

„Paprastai yra žymiai lengviau kažką praskleisti, o tą paneigti jau žymiai sudėtingiau. Žinoma, žala yra padaryta, bet viskas priklauso nuo pastangų. Kai mes partneriams sugebėsime išaiškinti, kas apskritai vyksta Lietuvoje, tada visiems nuo to bus geriau, nes mus geriau supras, galbūt ras ir priemonių, kaip su tuo kovoti“, – pridūrė specialistas.

Pasak M.Laurinavičiaus, nors R.Žemaitaičio pareiškimas ir traktuojamas kaip neapykanta žydų atžvilgiu, tam tikra prasme tai yra išpuolis ir prieš pačią Lietuvą.

„Kad ir kaip būtų keista, tai yra išpuolis prieš Lietuvą. Jeigu Lietuva nesugebės reaguoti į tokį išpuolį, tokie dalykai ne tik kartosis, bet tokio pobūdžio karas prieš Lietuvą taps dar intensyvesnis. Paprastai ir rusai, kai imasi kažkokių operacijų, ir pamato, kad jiems kažkur nesiseka, ilgai galvos į sieną nedaužo.

Tai nereiškia, kad nebūsime atakuojami kitais būdais, bet tokios atakos galbūt nesikartos, jei tik bus teisingai sureaguota“, – pažymėjo politikos analitikas.

Paaiškino, kodėl stereotipai apie žydus vis dar gajūs

Savo ruožtu Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) politologas, docentas Ignas Kalpokas apgailestavo, kad Lietuva nėra vienintelė valstybė, kurioje dalis politikų „žaidžia antisemitizmo korta“. Pasak politologo, šis įvykis partnerių akyse geros reputacijos Lietuvai tikrai nepridės.

„Taip pat tai atsiranda ir tokiame gana jautriame kontekste – pavyzdžiui, Lietuvai su vokiečiais vis stumdantis brigados klausimu. Holokaustas taip pat yra ypatingai jautri tema, ir natūralu, kad į politinę erdvę taip pat yra atkreipiamas dėmesys“, – svarstė I.Kalpokas.

Paklaustas, kodėl šiais laikais politikai apskritai įsivelia į su antisemitizmu susijusius skandalus, VDU docentas pabrėžė, jog šiandien vis dar yra gajos įvairios sąmokslo teorijos, taip pat ir susijusios su žydais. Tokios teorijos esą labai suintensyvėjo pandemijos laikotarpiu.

„Reikia nepamiršti, kad kai kurie tų pandeminių sąmokslo teorijų pagrindiniai antiherojai, tokie kaip Dž. Sorošas, yra žydų kilmės, ir su tuo sąmokslo teorijų bendruomenėje irgi nemažai buvo siejama. Tas suaktyvėjimas buvo gana matomas.

Kitas dalykas – yra vis dar nemažai įsisenėjusio buitinio antisemitizmo, kada gal pats žmogus ir prieštarautų būti pavadintas antisemitu, bet, kai žiūrime į jo pasisakymus, į nuomones, paaiškėja, kad stereotipų staiga pasidaro labai daug.

Būtent R.Žemaitaitis yra tas politikas, kuris labai tikslingai taikosi į tokią buitine neapykanta pasižyminčias rinkėjų bendruomenes – tai ir nepagarba moterims, nepagarba kitokios seksualinės orientacijos žmonėms, ir tai duoda vaisių. Šiuo metu tai vienas populiariausių politikų Lietuvoje“, – priminė I.Kalpokas.

O tai, kad parlamentaras dėl tokių savo žodžių nesigaili, anot jo, tik sustiprina prielaidą, jog toks R.Žemaitaičio veikimas yra labai sąmoningas.

„Dabar bandoma net ir palaikyti tą pačią liniją, ir tai rodo, kad yra dirbama su labai konkrečiu elektoratu ir to visiškai nesigėdijama“, – komentavo VDU politologas, pridūręs, jog kitose valstybėse taip pat atsiranda politikų, kurie kursto neapykantą ne tik žydų, bet ir kitų visuomenės grupių atžvilgiu, tačiau vis tiek lieka politinėje arenoje ir turi konkretų rinkėją, į kurį gali atsiremti.

Pasak I.Kalpoko, labai svarbu ir tai, jog tokį Lietuvos parlamentaro elgesį jau pasmerkė aukščiausi šalies politikai, o dabar telieka pasikliauti teisinėmis priemonėmis.

„Labai svarbu, kad tai sulaukė pasmerkimo iš aukščiausių valstybės vadovų, kad tikrai buvo laiku ir stipriai atsiribota nuo šių dalykų. Belieka tikėtis, kad teisėsaugos institucijų visa tai bus operatyviai ir principingai įvertinta.

Manau, kad būtent toks atsakas – aiškus parodymas, kad tai nėra normalūs dalykai mūsų politikoje, kad jie nėra nebaudžiami mūsų teisinėje sistemoje, būtų pats geriausias“, – įsitikinęs VDU docentas.

Sulaukė tarptautinės reakcijos

R.Žemaitaičio elgesys papiktino ne tik Izraelio, bet ir Vokietijos bei JAV ambasadas. Tačiau pats politikas iki šiol dėl savo pasisakymų suklydęs nesijaučia.

„Tegu tiria, ar man gaila, kad etikos sargai vieną ar du kartus ištirs. Galvojate, kad aš kažko bijau?“ – aiškino R.Žemaitaitis.

Kaip buvo skelbiama oficialioje Izraelio atstovybės paskyroje „Facebook“, ambasada buvo „šokiruota“, kai pamatė R.Žemaitaičio įrašą socialiniame tinkle.

Nurodoma, kad naudodamasis proga R.Žemaitaitis siekė legitimuoti antisemitines nuostatas bei susidorojimą su žydais.

Amerikos žydų komiteto (AJC) Vidurio Europos biuras trečiadienį tviteryje taip pat griežtai išreiškė savo kritiką.

„Mus papiktino Lietuvos parlamento nario Remigijaus Žemaitaičio išsakytas prieš Izraelį nukreiptas komentaras“, – rašoma biuro socialinio tinklo paskyroje. Įraše nurodoma, kad lyginti Izraelį su Rusija yra „neteisinga“, negana to, tai yra „akivaizdi provokacija“.

„Parlamentaras R.Žemaitaitis turėtų atsiprašyti“, – priduriama įraše.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.