Seimo etikos sargiai pradėjo tyrimą dėl R. Žemaitaičio pasisakymų apie Izraelį

Seimo Etikos ir procedūrų komisija sutarė pradėti tyrimą dėl tarptautinio pasipiktinimo sulaukusių parlamentaro Remigijaus Žemaitaičio pasisakymų apie Izraelį.

Remigijus Žemaitaitis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Remigijus Žemaitaitis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 10, 2023, 3:49 PM

Nors posėdžio metu buvo svarstyta, kad visų pirma reikėtų sulaukti ikiteisminio tyrimo išvados, visgi Seimo etikos sargai nutarė klausimo neatidėlioti.

„Mes, manau, kad neturėtume laukti, kol teisėsauga atliks tyrimą, nes Etikos ir procedūrų komisija ne tik gali pradėti tyrimą, bet gali priimti ir tam tikrus kitus sprendimus tiek dėl Konstitucijos sulaužymo, tiek dėl Seimo nario mandato panaikinimo“, – posėdžio metu kalbėjo komisijos narys liberalas Andrius Bagdonas.

Dėl R. Žemaitaičio antisemitinių pasisakymų Seimo plenariniame posėdyje bei politiko asmeninėje feisbuko paskyroje buvo gautas iš Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcija, Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas ir Laisvės partijos seniūnas Vytautas Mitalas.

ELTA primena, kad kritikos R. Žemaitaitis susilaukė po to, kai „Facebook“ paskyroje pasidalino įrašu apie netoli Betliejaus, Palestinoje, Izraelio nugriautą mokyklą. Jame parlamentaras pareiškė, kad „be Putino dar vieni gyvuliai atsirado Pasaulyje – IZRAELIS“.

„Vienas su tankais mokyklas griauna, kitas su traktoriais. (…) ES teigė esanti pasibaisėjusi incidentu, kai Izraelio pajėgos auštant atvyko į mokyklą (…) Po tokių įvykių, nelieka nuostabos, kodėl gimsta tokie pasakymai: lipo žydas kopėčiom ir nukrito netyčiom. Imkit, vaikai, pagaliuką ir užmuškit tą žyduką... (…) Kas turi dar nutikti, kad Izraelis suprastų, kad tokios provokacijos ir tokie veiksmai tik dar labiau kelia pyktį ir kartu neapykantą žydams ir jų tautai“, – rašė parlamentaras.

Į šiuos pareiškimus netruko sureaguoti Izraelio, Vokietijos, JAV ir Nyderlandų ambasados.

Antradienio popietę Vilniaus apylinkės prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl, įtariama, neapykantos skatinimo bei kurstymo prieš žmonių grupę dėl jų tautybės.

Tuo metu Seime parlamentarai dėl R. Žemaitaičio pasisakymų kreipėsi į Etikos ir procedūrų komisiją, prieš tai paraginę jį viešai atsiprašyti už savo žodžius. Visgi R. Žemaitaitis pareiškė kaltės dėl savo pasisakymų nejaučiantis ir į raginimus atsiprašyti nereaguosiantis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.